6.1.13

Το παζλ των εκλογών της Ιταλίας μετά την «εισβολή» του Μάριο Μόντι...



Στο «κόκκινο» το πολιτικό θερμόμετρο στην Ιταλία εν όψει των βουλευτικών εκλογών που θα φέρνουν αντιμέτωπη την κεντροαριστερά του Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι με τον τρίτο πόλο που... στηρίζει τον Μάριο Μόντι και την μπερλουσκονική δεξιά. Η συμμαχία της κεντροαριστεράς υπό το Δημοκρατικό Κόμμα προσεγγίζει το 40%, η δεξιά ενισχύεται και μαζί με τη Λέγκα φθάνει το 26-28%, ο Μόντι και οι κεντρώοι «φρενάρουν» στο 15%, δημοφιλές αλλά με δημοσκοπική πτώση (14%) παραμένει το Κίνημα 5 Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο.

Όμως, παρόλο που η κεντροαριστερά διατηρεί μεγάλο και σταθερό προβάδισμα στη δημοσκόπηση που δημοσιεύει την Κυριακή η Corriere della Sera, η «εισβολή» Μόντι στην πολιτική αρένα σε συνδυασμό με τον περίπλοκο εκλογικό νόμο της Ιταλίας δημιουργούν ένα πολυσύνθετο σκηνικό και όλα εξαρτώνται από το τι θα συμβεί στη Γερουσία.

Δεδομένου του εκλογικού μπόνους που προβλέπεται για την πλειοψηφία σε περιφερειακό επίπεδο, η τελική έκβαση θα καθοριστεί από το πώς θα κατανεμηθεί η ψήφος κυρίως στις πιο πολυπληθείς περιφέρειες όπως της Λομβαρδίας (με πρωτεύουσα το Μιλάνο) και του Λάτσιο (Ρώμη).

Εάν ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι κατέλθει τελικά στις εκλογές σε συμμαχία με τη Λέγκα του Βορρά (κάτι που κυνηγά μετά μανίας ο Καβαλιέρε προσκρούοντας στην άρνηση του Ρομπέρτο Μαρόνι να τον δει υποψήφιο πρωθυπουργό), μία μετεκλογική συμμαχία με τον Μόντι θα είναι το κλειδί για να δώσει στον Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι μία σταθερή πλειοψηφία στη Γερουσία.

«Γιατί με απογοήτευσε ο Μόντι»...

Εφόσον ουδείς κατακτήσει την πλειψηφία στη Γερουσία, η λύση θεωρητικά θα ήταν εύκολη. Αρκεί μία συμμαχία της κεντροαριστεράς με τον τρίτο πόλο. Αλλά με ποιους όρους, διερωτάται ο Εουτζένιο Σκαλφάρι της εφημερίδας La Repubblica στο κυριακάτικο άρθρο του με τον τίτλο «Γιατί με απογοήτευσε ο Μόντι».

Και σημειώνει πως ο Προφεσόρε και ο Καζίνι έχουν καταστήσει σαφές πως αυτό που θέλουν είναι η πρωθυπουργία, ακόμη και αν η κεντροαριστερά έχει συγκεντρώσει διπλάσιο ποσοστό ψήφων από το δικό τους. «Και οι εκλογείς; Και ο κυρίαρχος λαος;» αναφέρει ο ιδρυτής της εφημερίδας της κεντροαριστεράς.

Αφού σημειώνει ότι στα βασικά τους σημεία συμπίπτουν τα πολιτικά προγράμματα των Μόντι και Μπερσάνι, ο Σκαλφάρι θυμίζει τις πολιτικές κινήσεις των Κάρλο Ατζέλιο Τσιάμπι και Τζουλιάνο Αμάτο -σε αντιδιαστολή με την «αποκήρυξη» υπουργικών θέσεων από τον Μόντι- και σημειώνει πως η πολιτική τάξη έχει τα βαριά ελαττώματά της, αλλά και αρετή.

Και καταλήγει πως επικροτεί τον Μόντι για όσα έπραξε μέχρι χθες, τον προβληματίζει ποιος είναι τώρα και φθάνει έως και τον φοβίζει γι' αυτό που μπορεί να κάνει εάν δεν κερδίσει την «πίτα», και παρ' όλα αυτά την θέλει όλη για τον εαυτό του -ένα κείμενο ενδεικτικό του προβληματισμού που έχει εγείρει στην Ιταλία η μεταμόρφωση του Μάριο Μόντι από τεχνοκράτη σε πολιτικό, οι νέοι επιθετικοί τόνοι, οι όροι και οι προϋποθέσεις που θέτει για να συμπράξει στην επόμενη ημέρα.

Το δημοσκοπικό παζλ της προεκλογικής Ιταλίας

Το κεντρώο μέτωπο συγκεντρώνει αθροιστικά 14-15% στη δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ispo που δημοσίευσε την Κυριακή η εφημερίδα Corriere della Sera, και ο επικεφαλής του ινστιτούτου Ρενάτο Μανχάιμερ επισημαίνει πως οι περισσότεροι αναλυτές θεωρούν απίθανο η δυναμική του τρίτου πόλου να ξεπεράσει το 20% στις βουλευτικές εκλογές της 24ης-25ης Φεβρουαρίου.

Η νεότευκτη «Επιλογή Πολιτών με τον Μόντι για την Ιταλία» συγκεντρώνει ποσοστό 9%. Ένα 4% έρχεται να «συμπληρώσει» το χριστιανοδημοκρατικό κέντρο Udc του Πιερ Φερντινάντο Καζίνι και λίγο πάνω από 1% βρίσκεται το κόμμα Μέλλον και Ελευθερία (Fli) του Τζανφράνκο Φίνι -η Μελλοντική Ιταλία (Italia Futura) του επικεφαλής της Ferrari Λούκα Κορντέρο ντι Μοντζέμολο ενσωματώνεται στην Επιλογή Πολιτών.

Σταθερά μπροστά εν όψει της κάλπης βρίσκεται η συμμαχία της κεντροαριστεράς με το Δημοκρατικό Κόμμα (Pd), την Αριστερά και Ελευθερία (Sel) του Νίκι Βέντολα και μικρότερους σχηματισμούς να συγκεντρώνουν ποσοστό 38-39% στην πρόθεση ψήφου. Οι Δημοκρατικοί παραμένουν το μεγαλύτερο κόμμα της Ιταλίας διατηρώντας τα ποσοστά τους (32-33%).

Ο Λαός της Ελευθερίας (Pdl) βλέπει την ίδια στιγμή μία άνοδο στα ποσοστά του που αποδίδεται στην πιο συχνή τηλεοπτική παρουσία του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και στην επιστροφή κάποιων ψηφοφόρων που σκόπευσαν να επιλέξουν την αποχή. Το ποσοστό του φθάνει σήμερα το 17-19% έναντι 13-16% στις αρχές Δεκεμβρίου. Εάν το Pdl συμμαχήσει τελικά με τη Λέγκα του Βορρά συγκεντρώνουν συνολικά μαζί με μικρότερες λίστες της δεξιάς ποσοστό 26-28%.

Ωστόσο, μένει να αποδειχτεί εάν η τάση επιστροφής ψηφοφόρων του Καβαλιέρε θα διατηρηθεί τις επόμενες εβδομάδες, καθώς με τα σημερινά δεδομένα φαίνεται ανέφικτος ο στόχος που έχει θέσει ο ίδιος ο Μπερλουσκόνι για ένα 40% του μετώπου της δεξιάς στις κάλπες.

Ως προς το Κίνημα 5 Αστέρων του κωμικού Μπέπε Γκρίλο παραμένει μεν δημοφιλές, όμως βλέπει τα ποσοστά του να πέφτουν σε ένα μήνα από το 17-19% στο 13-14%.

Το πιο σημαντικό στοιχείο που προκύπτει από τη δημοσκόπηση και χαρακτηρίζει αυτή τη στιγμή της προεκλογικής περιόδου στην Ιταλία είναι η αύξηση του ενδιαφέροντος των Ιταλών για την εκλογική αναμέτρηση. Ο αριθμός των αναποφάσιστων ψηφοφόρων που σκόπευαν να απέχουν από τις κάλπες έχει πέσει σήμερα κάτω από 40%, ενώ λίγες εβδομάδες πριν προσέγγιζε το 50%.


in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: