13.1.13

Αποστάσεις Κουβέλη από Βενιζέλο για τη λίστα Λαγκάρντ...



Aπόσπασμα από την ενδιαφέρουσα συνέντευξη που παραχώρησε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης στην Καθημερινή της Κυριακής:

-Kύριε πρόεδρε μήπως βιαστήκατε να αναλάβετε την πρωτοβουλία για την... σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής κατά του κ. Παπακωνσταντίνου; Γιατί οι πρώτες ενδείξεις από τις καταθέσεις των συγγενών του δεν δείχνουν ότι είχε κίνητρο να τους αφαιρέσει από τη λίστα Λαγκάρντ.

Η προκαταρκτική εξέταση προϋποθέτει ισχυρές ενδείξεις. Και η πρωτοβουλία μου, την οποία υιοθέτησαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, οφείλεται στο γεγονός ότι είχαμε σαφείς ενδείξεις από το φάκελο που είχε φτάσει στη βουλή και από όσα...


...γενικότερα κατεγράφησαν αναφορικά με την περιβόητη λίστα. Δεν ήταν δυνατόν να μην υπάρξει μια συγκεκριμένη παρέμβαση για τη σύσταση αυτής της επιτροπής. Μιας επιτροπής που θα ερευνήσει όλες τις πτυχές του ζητήματατος και μην εκπλαγείτε αν έχουμε εκπλήξεις. Εννοώ να προκύψουν άγνωστα έως σήμερα στοιχεία τα οποία θα βαρύνουν ίσως κι άλλα πρόσωπα διευρύνοντας την έρευνα της επιτροπής.

-Ακούγεστε σαν ήδη να αμφιβάλλετε για την ορθότητα της επικεντρωμένης επιλογής σας στον κ. Παπακωνσταντίνου.

Ούτε αμφιβολίες έχω, ούτε βεβαιότητες. Ουδείς έσπευσε να εκδώσει προδικαστική απόφαση. Η κοινοβουλευτική αυτή ενέργεια έπρεπε να γίνει για να διερευνηθεί σε βάθος αυτή η υπόθεση.

-Άρα υιοθετείτε την άποψη ότι υπάρχει μια αντικειμενική ευθύνη όχι μόνον του κ. Παπακωνσταντίνου αλλά και του κ. Βενιζέλου για τον γενικότερο τρόπο που χειρίστηκαν τη λίστα.

Ασφαλώς υπάρχει πολιτική ευθύνη για το τι έγινε. Δηλαδή το πως αντιμετωπίστηκε η λίστα Λαγκάρντ όχι μόνο διαδικαστικά, αλλά και ουσιαστικά.

-Κι αν π.χ αθωωθεί ο κ. Παπακωνσταντίνου από τον ποινικό του έλεγχο δεν θα υποβαθμισθούν αυτές οι πολιτικές ευθύνες;

Όχι βέβαια. Είναι άλλο πράγμα η επιτροπή που θα διενεργήσει την προκαταρκτική εξέταση κι εντελώς άλλο το να προκύψει και μια εξεταστική επιτροπή που μπορεί να διερευνήσει και τις πολιτικές ευθύνες.

-Θεωρείτε δηλαδή πιθανόν να προκύψει η ανάγκη σύγκλησης και εξεταστικής επιτροπής;

Δεν το αποκλείω.

-Αν η πλειοψηφία των βουλευτών αποφασίσει να μην ελεγχθεί μόνον ο κ. Παπακωνσταντίνου, αλλά π.χ και ο κ. Βενιζέλος, όπως εισηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ, θα υπάρξει πρόβλημα για την κυβέρνηση;

Εξ όσων είμαι σε θέση να γνωρίζω την θέση των βουλευτών της ΔΗΜΑΡ είναι όλοι πεπεισμένοι για την ορθότητα της πρότασή μας. Για να απαντήσω, όμως, ευθέως: κάθε απόφαση της Βουλής θα είναι σεβαστή και δεν θεωρώ ότι θα ρηγματώσει την κυβέρνηση.

 
Σχόλιο: Νομίζω ότι είναι σαφής η αμηχανία -με δόσεις υποκρισίας- του προέδρου της Δημοκρατικής Αριστεράς για τη διαχείριση της υπόθεσης Λαγκάρντ.

Ενώ δεν κάνει λόγο για «βεβαιότητες» παράλληλα δηλώνει πεπεισμένος για την ορθότητα της πρότασης του κόμματος ενώ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να προκύψει από την έρευνα και η εμπλοκή άλλων προσώπων.

Διακρίνω για πρώτη φορά ένα όριο ως προς την κάλυψη του Ευάγγελου Βενιζέλου.

parapolitiki.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: