1.1.13

Ο δρόμος προς το ειδικό δικαστήριο...


Η πρόταση για άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος πρώην υπουργού υποβάλλεται από τριάντα τουλάχιστον βουλευτές και υποβάλλεται στην Ολομέλεια του Σώματος, όπου και πρέπει να...

συζητηθεί μέσα σε δεκαπέντε ημέρες από την κατάθεσή της.

Με τις αλλαγές στον νόμο περί ευθύνης υπουργών που εισήγαγε με τον ν. 3961/2011 ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδης, υπάρχει η δυνατότητα, εφόσον συμφωνήσει η απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών (151), να αναθέσει σε τριμελές γνωμοδοτικό συμβούλιο την αξιολόγηση της βασιμότητας των κατηγοριών.

Το συμβούλιο αυτό αποτελείται από έναν αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και δύο εισαγγελείς Εφετών που επιλέγονται με κλήρωση. Η γνωμοδότηση του συμβουλίου ανακοινώνεται και διανέμεται στους βουλευτές, δεν είναι όμως δεσμευτική για το κοινοβούλιο.

Η συζήτηση στην Ολομέλεια περιορίζεται μόνο στη λήψη απόφασης για το αν θα συγκροτηθεί ή όχι ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης (σ.σ. ή προανακριτική, όπως έχει επικρατήσει να λέγεται). Στη συζήτηση αυτή έχει δικαίωμα να μιλήσει ή να καταθέσει γραπτό υπόμνημα το πρόσωπο εναντίον του οποίου στρέφεται η δίωξη και ακολουθεί μυστική ψηφοφορία. Η λήψη απόφασης απαιτεί την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών (151).

Η επιτροπή που θα συγκροτηθεί πρέπει να αποτελείται από 12 τουλάχιστον μέλη, ενώ μπορεί ο αριθμός να είναι μεγαλύτερος προκειμένου όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα να εκπροσωπούνται από έναν τουλάχιστον βουλευτή.

Εχει όλες τις αρμοδιότητες του εισαγγελέα Πλημμελειοδικών και υποχρεούται να παραδώσει πόρισμα αιτιολογημένο με όλα τα αποδεικτικά στοιχεία και να περιέχει σαφή πρόταση για την άσκηση δίωξης. Εάν η υπό διερεύνηση αξιόποινη πράξη συνεπάγεται οικονομικά οφέλη για τον υπουργό, η επιτροπή έχει τη δυνατότητα να διατάξει την κατάσχεσή τους.

Μέσα σε πέντε ημέρες από τη διανομή του πορίσματος σε όλους τους βουλευτές καταρτίζεται ειδική ημερήσια διάταξη και μέσα σε 15 ημέρες πραγματοποιείται η συζήτηση και η μυστική ψηφοφορία για την άσκηση ποινικής δίωξης. Δίωξη ασκείται και σε μη πολιτικά πρόσωπα για τα οποία προέκυψε συμμετοχή τους και τα οποία πλέον κατηγορούνται και δικάζονται μαζί με τον υπουργό.

Μετά την απόφαση της Ολομέλειας, ο πρόεδρος του Σώματος επιλέγει μετά από κλήρωση πέντε τακτικά και τρία αναπληρωματικά μέλη του Δικαστικού Συμβουλίου που συγκροτείται και τα οποία αφορούν ανώτατους δικαστικούς από τον Αρειο Πάγο και το Συμβούλιο της Επικρατείας. Το Συμβούλιο διενεργεί ανάκριση για την όλη υπόθεση και εκδίδει βούλευμα. Σε περίπτωση που το βούλευμα παραπέμπει τον υπουργό στο ακροατήριο, συγκροτείται Ειδικό Δικαστήριο.


Χάρης Ιωάννου

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: