21.1.13

Τα συναισθήματα φαίνονται στο σώμα, όχι στο πρόσωπο...


Είναι ένα δίλημμα που γνωρίζουν καλά όσοι έχουν σχέση: έχει νευριάσει ή όχι; Αμερικανοί επιστήμονες πιστεύουν ότι την απάντηση μπορεί να δώσει η γλώσσα του σώματος και όχι η έκφραση του προσώπου.
Αν και ενστικτωδώς προσπαθούμε να «διαβάσουμε» το πρόσωπο του/της συντρόφου μας, οι...
ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Πρίνστον ανακάλυψαν ότι οι εκφράσεις του προσώπου συχνά είναι ασαφείς, ενώ η γλώσσα του σώματος αποτελεί έναν πολύ πιο αξιόπιστο δείκτη.

Σε τέσσερα διαφορετικά πειράματα, οι ερευνητές ζήτησαν από ομάδα εθελοντών να αποφανθούν κοιτάζοντας ορισμένες φωτογραφίες εάν οι άνθρωποι που απεικονίζονταν σε αυτές ένιωθαν συναισθήματα όπως η απώλεια, η νίκη ή ο πόνος.

Οι εθελοντές έπρεπε να βασίσουν την κρίση τους μόνον στις εκφράσεις του προσώπου, μόνον στην στάση του σώματος ή και στα δύο.

Όταν οι εθελοντές κοιτούσαν μόνον πρόσωπα, είχαν 50-50 πιθανότητες να βγάλουν σωστό συμπέρασμα, ενώ όταν έβλεπαν μόνο το σώμα ή τον συνδυασμό προσώπου-σώματος οι κρίσεις τους ήταν πολύ πιο ακριβείς.

«Υπάρχει πολύ μεγαλύτερη ασάφεια στο πρόσωπο απ’ ό,τι νομίζουμε», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Αλεξάντρ Τοντόροφ, καθηγητής Ψυχολογίας στο Πρίνστον. «Εικάζουμε ότι το πρόσωπο αποκαλύπτει οτιδήποτε σκέφτεται ο απέναντί μας και ότι προδίδει τα συναισθήματά του, αλλά αυτό δεν ισχύει πάντοτε».

Όπως εξήγησε, όταν τα συναισθήματα φθάσουν σε μία ορισμένη ένταση, χάνεται η πολυπλοκότητα των εκφράσεων του προσώπου – είναι κάτι ανάλογο με την διαταραχή που παρατηρείται στον ήχο, εάν δυναμώσουμε υπερβολικά πολύ την ένταση της μουσικής.

Η όλη μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Science», αποκάλυψε ακόμη ότι βασιζόμαστε στη γλώσσα του σώματος πολύ περισσότερο απ’ όσο νομίζουμε.

Σε ένα από τα πειράματα, οι ερευνητές είχαν ταιριάξει πρόσωπα που έδειχναν ένα συναίσθημα με σώματα που εξέφραζαν κάποιο άλλο. Σε αυτό το πείραμα, οι εθελοντές τους κατά κανόνα μάντευαν σωστά τα συναισθήματα που εκφράζονταν από το σώμα και όχι αυτά που εκφράζονταν από το πρόσωπο.

Παρ’ όλα αυτά, το 80% των εθελοντών δήλωσαν ότι βασίζονται αποκλειστικά στο πρόσωπο όταν προσπαθούν να καταλάβουν τι αισθάνεται ο απέναντί τους, ενώ το 20% είπαν ότι κοιτάζουν πρόσωπο και σώμα. Οι απαντήσεις τους, όμως, έδειξαν ότι μόνον αυτό δεν έκαναν.

«Το μήνυμα της παρούσας μελέτης είναι ότι η γλώσσα του σώματος παρέχει πολλές πληροφορίες τις οποίες δεν συνειδητοποιούμε κατ’ ανάγκην», πρόσθεσε ο δρ Τοντόροφ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: