11.1.13

Πλαστικές σφαίρες: μια παλιά ιστορία...



Η εικόνα με το όπλο ρίψης πλαστικών σφαιρών, έξω από τα γραφεία της ΔΗΜΑΡ δεν είναι καινούρια είδηση. Έχει «ιστορία».
Οι πρόσφατες αστυνομικές επεμβάσεις στη βίλα Αμαλία και στα γραφεία της ΔΗΜΑΡ όπου βρέθηκαν οι αλληλέγγυοι των 92 συλληφθέντων, έφεραν στη δημοσιότητα το... όπλο ρίψης πλαστικών σφαιρών, τύπου Manuhrin MR-35 Punch Gun. Η σχετική φωτογραφία έξω από τα γραφεία της ΔΗΜΑΡ που κυκλοφόρησε ευρέως, θα μπορούσε να ερμηνευτεί και ως η πρώτη «επίσημη» παραδοχή από την πλευρά της αστυνομίας για κατοχή και χρήση του όπλου. Πρόκειται για όπλο γαλλικής κατασκευής το οποίο εκτοξεύει σφαιρίδια καουτσούκ με ταχύτητα περίπου 112 μέτρων το δευτερόλεπτο.

Η χρήση πλαστικών σφαιριδίων βέβαια δεν αποτελεί «φρέσκια» είδηση˙ το αντίθετο. Τον Μάρτιο του 2011, οι συγκρούσεις που σημειώθηκαν στην Κερατέα, μεταξύ κατοίκων και αστυνομίας έφεραν τη σφραγίδα χρήσης πλαστικών σφαιριδίων. Σύμφωνα με αναφορές κατοίκων σε blogs, οι δυνάμεις των ΜΑΤ και των ΕΚΑΜ «έριχναν κυριολεκτικά στο ψαχνό» - υπάρχουν και οι αντίστοιχες φωτογραφίες που το επιβεβαιώνουν. Λίγους μήνες αργότερα, τον Ιούνιο του 2011, τα ΜΑΤ ρίχνουν χημικά στην πλατεία Συντάγματος -ακόμη και μέσα στο μετρό- ενώ προσπαθούν να διαλύσουν τους διαδηλωτές προς κάθε κατεύθυνση. Οι σχετικές αναφορές, μαρτυρίες και καταγγελίες για δολοφονικές επιθέσεις αναπαράγονται ταχύτατα στο Ιντερνετ.

Ένα χρόνο αργότερα, τον Φεβρουάριο του 2012, κατά τη διάρκεια πανελλαδικής απεργίας, ο φωτογράφος της Ελευθεροτυπίας Σπύρος Τσακίρης, κάνοντας εκτενές ρεπορτάζ στο κέντρο της Αθήνας, φωτογραφίζει πλαστικές σφαίρες. Η πιο πρόσφατη και «μαζική» εμφάνιση των πλαστικών σφαιριδίων έγινε στις Σκουριές Χαλκιδικής όπου οι κάτοικοι και οι επιτροπές αγώνα που συγκροτήθηκαν για ν’ αντιδράσουν στην εκμετάλλευση των μεταλλείων από την καναδική Eldorado και τη θυγατρική της Hellas Gold. Το Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων έχει καταγγείλει την καταστολή των διαμαρτυριών στην περιοχή με πλαστικές σφαίρες ενώ και εργαζόμενοι στην ΕΡΤ3, με κείμενό-παρέμβασή έχουν κάνει λόγο για αποσιώπηση της απάνθρωπης βίας των ΜΑΤ, της υπερβολικής ρίψης χημικών, καπνογόνων, πλαστικών σφαιρών κλπ.

Σημειωτέον, τον Αύγουστο του 2011 και ενώ η κυβέρνηση αντιμετώπιζε έναν συνεχόμενο κύκλο διαμαρτυριών και διαδηλώσεων, ο τότε υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής δήλωνε: «Η διεθνής εμπειρία αλλά και ο προβληματισμός που διατυπώνεται από τους βουλευτές, υποχρεώνει το Αρχηγείο να εξετάσει το θέμα της χρήσης δακρυγόνων, νερού και πλαστικών σφαιριδίων». Από τότε (και πιο πριν) έχει κυλήσει πολύ νερό στ’ αυλάκι.

enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: