14.1.13

Φτου κι από την αρχή...


"Μία τουριστική χώρα θα αντιμετωπίζει τους υποψήφιους καταναλωτές σαν να πρόκειται για απατεώνες... "

Έχουν βρει τον τρόπο να λύσουν το πρόβλημα της φοροδιαφυγής. Κάθε Έλληνας θα φέρει μαζί του μία χρεωστική ή πιστωτική κάρτα τράπεζας για να...

πραγματοποιήσει συναλλαγή άνω των 500 ευρώ! Δεκτές είναι και οι τραπεζικές επιταγές. Ως λύση μοιάζει να είναι απλή. Τόσο που αναρωτιέται κανείς γιατί δεν έχει κιόλας εφαρμοστεί εδώ και χρόνια. Φοβόμαστε όμως ότι τα πράγματα δεν είναι έτσι...

Η λύση αυτή είναι ένα εύρημα ενός γραφειοκράτη. Δεν αμφιβάλουμε ότι το κίνητρό του είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής, αλλά δεν νομίζουμε ότι η υιοθέτηση της πρότασης θα επιφέρει κάποιο σοβαρό αποτέλεσμα. Κι αυτό διότι δεν αντιμετωπίζει την καρδιά του προβλήματος, η οποία δεν είναι άλλη από την εκτεταμένη φοροδιαφυγή μιας σημαντικής μερίδας των ελεύθερων επαγγελματιών.

Το μόνο που θα συμβεί είναι ότι θα έρθουμε αντιμέτωποι με σκηνές απείρου κάλους, όταν πλούσιοι τουρίστες θα θέλουν να κάνουν με μετρητά τα ψώνια τους. Μία τουριστική χώρα θα αντιμετωπίζει τους υποψήφιους καταναλωτές σαν να πρόκειται για απατεώνες που θα κάνουν το επόμενο κόλπο τους και θα πρέπει να πιαστούν επ΄ αυτοφώρω για να τιμωρηθούν.

Τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι πιο απλά. Οι πολίτες να καλούνται να πληρώσουν φόρο εισοδήματος σε όσα χρήματα θα κέρδιζαν καθαρά μέσα στην χρονιά! Δηλαδή για τα έσοδα που θα τους έμεναν αφού αφαιρούσαν τα έξοδα. Κι όταν λέμε τα έξοδα εννοούμε όλα τα έξοδα και όχι αυτά τα καραγκιοζιλίκια που γίνονται σήμερα με τις αποδείξεις.

Σε μία τέτοια περίπτωση ο πολίτης θα κέρδιζε με κάθε απόδειξη που θα έκοβε! Ή θα έκοβε απόδειξη ή θα πλήρωνε για το ίδιο ποσό φόρο. Επίσης, το κράτος θα κέρδιζε από την θεαματική αύξηση των αποδείξεων το 23% του ΦΠΑ. Δεν είναι κι άσχημα.

Είναι βέβαιο ότι σε λίγους μήνες κι ενώ θα έχουν ξοδευτεί τόνοι μελάνης για να αποδειχτεί το μάταιο του πράγματος, η κυβέρνηση θα αναζητά έναν νέο τρόπο για να καταπολεμήσει την φοροδιαφυγή. Φτου κι από την αρχή! Μήπως τελικά αυτό είναι το νόημα; Αδυνατούμε να πιστέψουμε ότι είναι εξυπνότεροι από εμάς. Δεν μπορεί να μην βλέπουν τόσοι πολλοί και έμπειροι τεχνοκράτες αυτό που βλέπουν όλοι: Κάνοντας τρύπες στο νερό δεν μπορείς να βρεις πετρέλαιο.

Η φοροδιαφυγή δεν κρύβεται στις συναλλαγές των μεγάλων επιχειρήσεων. Ούτε στις τσίχλες και τις καραμέλες των καταστημάτων ψιλικών. Κρύβεται στις φορολογικές δηλώσεις. Το κατάστημα θα κόψει απόδειξη. Το ζητούμενο είναι να υποχρεώσεις αντίστοιχα και τον γιατρό ή τον δικηγόρο ή τον ηλεκτρολόγο να κόβουν αποδείξεις και να μην δηλώνουν εισοδήματα που κάνουν τους πάντες να κρατάνε την κοιλιά τους από τα γέλια. Κι αυτός ο τρόπος είναι μόνο ένας: Όλες οι αποδείξεις να μετράνε ως έξοδο.


Θανάσης Μαυρίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια: