12.1.13

Σφοδροί βομβαρδισμοί και συγκρούσεις στη Δαμασκό...


Σφοδροί βομβαρδισμοί και συγκρούσεις μεταξύ ανταρτών και Σύρων στρατιωτών σημειώθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα στη Δαμασκό, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Τα νέα βίαια επεισόδια σημειώνονται την επομένη της κατάληψης από...
τους αντάρτες, στην πλειοψηφία τους ένοπλοι ισλαμιστικών οργανώσεων, του σημαντικότερου στρατιωτικού αεροδρομίου στη βορειοδυτική Συρία, στο Ταφτάναζ.

Πριν από τα ξημερώματα δύο παιδιά και ένας άνδρας σκοτώθηκαν στους βομβαρδισμούς στη συνοικία αλ-Μλέχα στη νοτιοανατολική Δαμασκό όπου δύο αντάρτες σκοτώθηκαν στις μάχες.

Παράλληλα το πυροβολικό βομβάρδισε το πρωί τη νότια συνοικία Μπέιτ Σάχεμ και τις Ντεϊντέτ Αρτούζ και Νταράγια, νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας.

Στην κεντρική Συρία ένας αντάρτης σκοτώθηκαν στην επαρχία Χομς όπου αεροπορικές επιδρομές έπληξαν την πόλη Ραστάν με αποτέλεσμα να υπάρχουν νεκροί και τραυματίες, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο που δεν γνωρίζει επί του παρόντος τον ακριβή απολογισμό των θυμάτων.

Την Παρασκευή 86 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη χώρα, μεταξύ τους 30 πολίτες, 32 αντάρτες και 24 στρατιώτες. Ανάμεσά τους εννέα αντάρτες, οκτώ στρατιώτες και δύο φιλοκαθεστωτικοί πολιτοφύλακες σκοτώθηκαν στις μάχες μετά τις οποίες οι αντάρτες κατέλαβαν το αεροδρόμιο στο Ταφτάναζ.

Στο διπλωματικό επίπεδο, η Ρωσία ζήτησε σήμερα την έναρξη μιας διαδικασίας πολιτικής μετάβασης στη Συρία απορρίπτοντας κάθε εξωτερική ανάμιξη, την επομένη της συνάντησης στη Γενεύη του Λαχντάρ Μπραχίμι με Ρώσους και αμερικανούς αξιωματούχους.

«Κατά τη γνώμη μας η προτεραιότητα είναι η διακοπή άμεσα κάθε μορφής βίας και της αιματοχυσίας και η προώθηση της ανθρωπιστικής βοήθειας στους Σύρους, συμπεριλαμβανομένων των προσφύγων», ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Πρέπει ταυτόχρονα να ξεκινήσει μια διαδικασία πολιτικής μετάβασης στη Συρία με στόχο να εγγραφεί στη νομοθεσία η εγγύηση για ίσα δικαιώματα για όλες τις θρησκευτικές και εθνοτικές κοινότητες της χώρας αυτής».

«Όπως κατά το παρελθόν, υποστηρίζουμε καταρχήν ότι τα θέματα που αφορούν το μέλλον της Συρίας πρέπει να επιλύονται από τους ίδιους του Σύρους, χωρίς εξωτερική ανάμιξη και χωρίς να επιβάλλονται έτοιμες λύσεις», τονίζεται.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ουίλιαμ Μπερνς και ο Ρώσος ομόλογός του Μιχαήλ Μπογκντάνοφ συζητούσαν επί τουλάχιστον πέντε ώρες χθες στη Γενεύη με τον διεθνή μεσολαβητή του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου Λαχντάρ Μπραχίμι για τη Συρία.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: