10.1.13

Ποιος από τους δύο «πείραξε» το στικάκι;...


ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΙΝΑ ΜΟΥΣΤΑΚΑ
Το στικάκι που έχουν στα χέρια τους οι οικονομικοί εισαγγελείς οι οποίοι ασχολούνται με τη λίστα Λαγκάρντ όχι μόνο «μίλησε», αλλά η αποκρυπτογράφηση της «γέννησης» του καυτού ηλεκτρονικού αρχείου, με συνδρομή των τεχνικών του ΣΔΟΕ, ανακατεύει την...
τράπουλα των ποινικών ευθυνών για τους πρωταγωνιστές της υπόθεσης.
Η ημερομηνία δημιουργίας του επίμαχου USB που έχουν στα χέρια τους οι εισαγγελείς Γρηγόρης Πεπόνης και Σπύρος Μουζακίτης προκύπτει ότι είναι η 8η Ιουλίου 2011. Αυτό προκαλεί πολλά ερωτήματα, κυρίως σε σχέση με τον αριθμό των αντιγράφων του ηλεκτρονικού αρχείου, που όπως όλα δείχνουν δεν ήταν μόνο ένα.


Κατά τη χρονική περίοδο που δημιουργήθηκε το στικάκι, το οποίο έφτασε από την Ιπποκράτους στο Μέγαρο Μαξίμου και από εκεί στο ΣΔΟΕ, ο μεν πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου είχε ήδη απομακρυνθεί από το πόστο του λόγω ανασχηματισμού, ο δε διάδοχός του και σημερινός πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Βενιζέλος δεν είχε καν πάρει στα χέρια του το στικάκι, το οποίο έφτασε στην κατοχή του στις αρχές Αυγούστου του 2011.
Με βάση αυτά τα δεδομένα στο κάδρο της υπόθεσης μπαίνει ο τότε επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γιάννης Διώτης, ο οποίος το συγκεκριμένο διάστημα ήταν ο κάτοχος του ηλεκτρονικού αρχείου της λίστας Λαγκάρντ.

ΤΟ «ΤΑΞΙΔΙ». Με βάση όσα έχουν πει μέχρι σήμερα όλοι οι πρωταγωνιστές της υπόθεσης, αλλά και από τα στοιχεία της δικογραφίας που έχουν σχηματίσει οι οικονομικοί εισαγγελείς, προκύπτουν τα εξής:
Το ταξίδι του USB ξεκίνησε τα τέλη του 2010. Τον Οκτώβριο του 2010, αφότου παρέλαβε το CD από τις γαλλικές Αρχές ο τότε υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, όπως έχει πει, το αντέγραψε σε USB και το έδωσε για φύλαξη στο γραφείο του, αλλά τα ίχνη του ηλεκτρονικού δίσκου χάθηκαν.
Ο πρώτος άνθρωπος που παραλαμβάνει το στικάκι διά χειρός Παπακωνσταντίνου ήταν ο άλλοτε επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γιάννης Διώτης, καθώς στον προκάτοχό του Γιάννη Καπελέρη ο πρώην υπουργός Οικονομικών είχε δώσει μόνο ένα χαρτάκι με τα ονόματα των μεγαλοκαταθετών της λίστας για να κάνει το φορολογικό τους προφίλ.
Η παράδοση του USB έγινε στα μέσα Ιουνίου του 2011, λίγο προτού αποχωρήσει από τη θέση του υπουργού Οικονομικών ο Γ. Παπακωνσταντίνου. Από τα μέσα Ιουνίου έως και το τέλος Ιουλίου με αρχές Αυγούστου του 2011 το στικάκι παραμένει στα χέρια του κ. Διώτη, ο οποίος το παρέδωσε στην πρώτη συνάντηση που είχε με τον διάδοχο του Γ. Παπακωνσταντίνου, Βαγγέλη Βενιζέλο.

ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με τη σειρά του έστειλε το στικάκι αυτό, τον Οκτώβριο του 2012, στο Μέγαρο Μαξίμου και από εκεί κατέληξε στο ΣΔΟΕ και στα χέρια των οικονομικών εισαγγελέων που ερευνούν τη λίστα Λαγκάρντ. Μόνο που όταν οι εισαγγελείς, με τη βοήθεια τεχνικών του ΣΔΟΕ, άνοιξαν και διάβασαν το ηλεκτρονικό αρχείο βρέθηκαν προ μεγάλης εκπλήξεως, καθώς διαπίστωσαν ότι η ημερομηνία δημιουργίας του δεν συμπίπτει με τον χρόνο που βρισκόταν στα χέρια του πρώτου παραλήπτη, δηλαδή του Γ. Παπακωνσταντίνου, όπως ίσως θα ανέμενε κανείς. Η ηλεκτρονική ταυτότητα του USB έδειξε ότι αυτό είχε δημιουργηθεί στις 8 Ιουλίου 2011, ενώ βρισκόταν στην κατοχή του Ι. Διώτη.
Ετσι τώρα ο προβολέας της έρευνας στρέφεται στον πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, ο οποίος καλείται να εξηγήσει τι ακριβώς συνέβη κατά τη διάρκεια της σκυταλοδρομίας του USB.

Εδωσαν εξηγήσεις στον εισαγγελέα
Νόμιμα και φορολογημένα είναι, όπως υποστηρίζουν οι συγγενείς του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, τα χρηματικά ποσά που περιλαμβάνονται στα ηλεκτρονικά αρχεία της λίστας Λαγκάρντ. Η Ελένη Παπακωνσταντίνου, ο σύζυγός της Συμεών Σικιαρίδης και ο σύζυγος της αδερφής της Μαρίνας, Ανδρέας Ρωσσώνης, προσήλθαν συνοδευόμενοι από τον πληρεξούσιο δικηγόρο τους Γιώργο Στεφανάκη στα γραφεία του ΣΔΟΕ όπου και έδωσαν εξηγήσεις στους οικονομικούς εισαγγελείς, που τους είχαν καλέσει με την ιδιότητα των υπόπτων τέλεσης αξιοποίνων πράξεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το ζεύγος Ελένης Παπακωνσταντίνου -Συμεών Σικιαρίδη προσκόμισε όλα εκείνα τα στοιχεία - αντίγραφα φορολογικών δηλώσεων, συμβόλαια από πώληση ακινήτου κ.ά. - προκειμένου να αποδείξει ότι τα εισοδήματά του είναι πολλαπλάσια από το ποσό (1.222.335 δολάρια) που βρέθηκε στη λίστα Λαγκάρντ.
Από την πλευρά του ο σύζυγος της έτερης εξαδέλφης του πρώην υπουργού Α. Ρωσσώνης, ο λογαριασμός του οποίου εμφανιζόταν να είναι ανενεργός, υποστήριξε ότι πράγματι τον είχε ανοίξει το 1999 και είχε καταθέσει συγκεκριμένα ποσά. Ωστόσο, αξιοποιώντας τον γνωστό Νόμο Αλογοσκούφη περί επαναπατρισμού των κεφαλαίων, έφερε τα χρήματά του πίσω στην Ελλάδα πληρώνοντας τον φόρο που του αναλογούσε.
Τα στοιχεία αυτά μένει τώρα να εξετάσουν και οι οικονομικοί εισαγγελείς, λαμβάνοντας υπόψη και την άρνηση των συγκεκριμένων προσώπων περί του αδικήματος της ηθικής αυτουργίας σε νόθευση εγγράφου που τους αποδίδεται.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εισαγγελείς κ.κ. Πεπόνης και Μουζακίτης έχουν καλέσει να εξετάσουν ως μάρτυρες δύο πρώην συνεργάτες του Γ. Παπακωνσταντίνου, οι οποίοι είχαν γνώσεις πληροφορικής και ενδεχομένως, όπως έχει πει άλλη συνεργάτιδά του, μπορούν να διαφωτίσουν την έρευνα σε σχέση με τον χρόνο αντιγραφής του επίμαχου ηλεκτρονικού αρχείου...
NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια: