13.1.13

Μεγάλες ανατροπές στους φόρους...


Μεγάλες ανατροπές για 8,5 εκατ. φορολογούμενους φέρνει το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε την Παρασκευή στη Βουλή, με στόχο πρόσθετα έσοδα 2,307 δισ. ευρώ.
Τα ... πάνω κάτω έρχονται σε κλίμακες φορολογίας εισοδήματος, αφορολόγητο, φοροαπαλλαγές και αποδείξεις, ενώ οι αγρότες θα βρεθούν αντιμέτωποι με την τήρηση βιβλίων και στοιχείων, σε μία από τις ελάχιστες διατάξεις του νόμου που επιχειρούν χτύπημα στη φοροδιαφυγή. Οι επιβαρύνσεις είναι σαφώς περισσότερες σε σχέση με τις όποιες ελαφρύνσεις απορρέουν από το νέο Φορολογικό, καθώς αυτές περιορίζονται στα χαμηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια των μισθωτών και συνταξιούχων και υπό την προϋπόθεση ότι δεν έχουν παιδιά ή φοροαπαλλαγές οι οποίες καταργούνται.

Διαβάστε αναλυτικά τις δέκα κυριότερες ανατροπές του νέου Φορολογικού.


Κλίµακα φορολογίας εισοδήµατος
Οι συντελεστές φορολόγησης για μισθωτούς και συνταξιούχους περιορίζονται από οκτώ σε τρεις, με τον κατώτερο στο 22% από 10%) και τον ανώτερο στο 42% (από 45%). Το αφορολόγητο των 5.000 ευρώ καταργείται και δίνει τη θέση του σε έκπτωση φόρου 2.100 ευρώ, την οποία όμως δικαιούνται ακέραιη μόνο όσοι έχουν εισόδημα έως 21.000 ευρώ.
Οικογένειες µε παιδιά
Από το 2013 καταργείται η προσαύξηση αφορολογήτου ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών. Ο φόρος είναι πλέον ίδιος για έναν μισθωτό χωρίς παιδιά και για έναν μισθωτό με πέντε παιδιά.
Ελεύθεροι επαγγελµατίες
Χάνουν πλήρως το αφορολόγητο, δεν έχουν έκπτωση φόρου και έρχονται αντιμέτωποι με δύο συντελεστές φόρου 26% για εισοδήματα έως 50.000 ευρώ και 33% για υψηλότερα ποσά. Θα αφαιρούν όμως από τα ακαθάριστα έσοδά τους το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών.
Τέλος επιτηδεύµατος
Ακριβαίνει από το 2013 για να εισφέρει πρόσθετα έσοδα 199 εκατ. ευρώ. Για τους ελεύθερους επαγγελματίες από τα 500 ευρώ αυξάνεται στα 650 ευρώ, για τις επιχειρήσεις διπλασιάζεται σε 1.000 ευρώ.
Αποδείξεις
Θα μαζεύουν μόνο οι μισθωτοί και συνταξιούχοι. Η ποινή φόρου αυξάνεται από 10% σε 22% αν δεν έχουν μαζευτεί οι απαιτούμενες αποδείξεις που ορίζονται σε 25% του εισοδήματος με μέγιστο όριο τα 10.500 ευρώ (από 15.000 ευρώ).
Φοροαπαλλαγές
Καταργούνται οι περισσότερες και διατηρούνται μόνο αυτές που αφορούν ιατρικές δαπάνες και νοσήλια, διατροφή μεταξύ συζύγων και δωρεές. Ολες οι υπόλοιπες, όπως τόκοι στεγαστικών δανείων, δίδακτρα φροντιστηρίων, ενοίκια, ασφάλιστρα, καταργούνται.
Ενοίκια
Τα εισοδήματα από ενοίκια αποκτούν τη δική τους κλίμακα φορολόγησης με συντελεστές 10% για εισοδήματα έως 12.000 ευρώ και 33% για υψηλότερα ποσά.
Τόκοι καταθέσεων
Αυξάνεται ο φόρος από 10% σε 15% από την 1η Ιανουαρίου 2013.
Ακίνητα
Επανέρχεται ο φόρος υπεραξίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων από την 1η Ιανουαρίου 2013 με συντελεστή 20%.
10. Αγρότες. Θα αναγκαστούν να τηρούν βιβλία από το 2014.

TA NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια: