23.1.13

Δημοψήφισμα για την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ...



Υπέρ του δημοψηφίσματος για την παραμονή της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά κατά της άμεσης διεξαγωγής του, τάχθηκε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, στην ομιλία που εκφώνησε πριν από λίγο. Ο... Κάμερον υποσχέθηκε ότι αν κερδίσουν οι Συντηρητικοί στις επόμενες εκλογές θα υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση με τους ευρωπαίους εταίρους για την σχέση της Βρετανίας με την ΕΕ και κατόπιν, μέχρι το τέλος του 2017, θα διεξαχθεί δημοψήφισμα με ένα απλό ερώτημα για τους Βρετανούς: εντός ή εκτός της ΕΕ.
O Βρετανός πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι επιθυμεί να προηγηθεί του δημοψηφίσματος, μια επαναδιαπραγμάτευση της σχέσης της Βρετανίας με την ΕΕ. Τότε ο βρετανικός λαός θα κληθεί είτε να αποδεχθεί το αποτέλεσμα αυτών των συνομιλιών και να ψηφίσει υπέρ της παραμονής ή να διαλέξει την αποχώρηση από την ΕΕ.

Ο Κάμερον μάλιστα διαβεβαίωσε ότι αν καταφέρει να πετύχει μια συμφωνία που θα τον ικανοποιεί , ο ίδιος θα επιδοθεί με «όλη του την καρδιά» σε μια εκστρατεία υπέρ της παραμονής στην ΕΕ.

«Το επόμενο μανιφέστο των Συντηρητικών το 2015 θα ζητήσει εντολή από τον βρετανικό λαό για μια συντηρητική κυβέρνηση που θα διαπραγματευτεί μια νέα συμφωνία με τους ευρωπαίους εταίρους μας στην επόμενη βουλή. Θα είναι μια σχέση με την ενιαία αγορά στο κέντρο της.

Και όταν θα έχουμε διαπραγματευτεί αυτή τη νέα συμφωνία, θα δώσουμε στους Βρετανούς ένα δημοψήφισμα με μια πολύ απλή επιλογή: εντός ή εκτός. Να παραμείνουμε στην ΕΕ με τους νέους αυτούς όρους ή να αποχωρήσουμε…Είναι ώρα να πουν οι Βρετανοί την γνώμη τους. Είναι ώρα να διευθετήσουμε αυτό το ευρωπαϊκό ζήτημα στην βρετανική πολιτική» είπε ο Κάμερον, προσθέτοντας ότι η απόφαση για αποχώρηση από την ΕΕ θα είναι «εισιτήριο άνευ επιστροφής»:

«Αν φύγουμε από την ΕΕ δεν μπορούμε φυσικά να φύγουμε από την Ευρώπη. Θα παραμείνει για πολλά χρόνια η μεγαλύτερή μας αγορά, και για πάντα η γεωγραφική μας γειτονιά. Είμαστε δεσμευμένοι από ένα σύνθετο ιστό νομικών δεσμεύσεων…Ακόμη και αν φεύγαμε τελείως, οι αποφάσεις που λαμβάνονται στην ΕΕ θα συνέχιζαν να έχουν ένα βαθύ αντίκτυπο στην χώρα μας. Αλλά θα είχαμε απολέσει όλα τα εναπομείναντα βέτο μας και την φωνή μας σε αυτές τις αποφάσεις. Θα έπρεπε να ζυγίσουμε πολύ προσεκτικά τις επιπτώσεις του να μην ανήκουμε πια στην ΕΕ και την ενιαία της αγορά ως πλήρες μέλος. Η συνεχιζόμενη πρόσβαση στην ενιαία αγορά είναι ζωτική για τις βρετανικές επιχειρήσεις και τις βρετανικές θέσεις εργασίας» εξήγησε ο Κάμερον.

«Λέω στον βρετανικό λαό: αυτή θα είναι η δική σας απόφαση. Και όταν έρθει (η ώρα) αυτής της επιλογής, θα πρέπει να κάνετε μια σημαντική επιλογή για τη μοίρα της χώρας σας. Καταλαβαίνω το ότι είναι ελκυστικό να πορεύεται κανείς μόνος του, να χαράζει την δική του πορεία. Αλλά θα είναι μια απόφαση που θα πρέπει να πάρουμε όντας ψύχραιμοι. Οι υποστηρικτές και των δυο πλευρών (του όχι και του ναι) θα πρέπει να αποφύγουν τις υπερβολές.

Φυσικά και η Βρετανία θα μπορούσε να πορευτεί μόνη της στον κόσμο, εκτός ΕΕ, αν το επιλέξουμε. Το ίδιο ισχύει και για οποιοδήποτε άλλο μέλος. Αλλά η ερώτηση που θα πρέπει να κάνουμε στους εαυτούς μας είναι: συνιστά αυτό το καλύτερο μέλλον για την χώρα μας;» πρόσθεσε ο Βρετανός πρωθυπουργός, ενώ νωρίτερα, αναλύοντας στο όραμά του για την Ευρώπη, τόνισε:

«Θέλω μια επιτυχημένη Ευρώπη και θέλω μια σχέση μεταξύ Βρετανίας και ΕΕ που θα μας κρατά εντός της τελευταίας» είπε νωρίτερα, κάνοντας λόγο για μια Ευρώπη με λιγότερο γραφειοκρατία, περισσότερο ανταγωνιστική, που θα κινείται με την ευελιξία ενός δικτύου και όχι με την ακαμψία ενός μπλοκ.

Με τo να επαναλαμβάνονται τα ίδια και τα ίδια δεν θα διασφαλιστεί ένα μέλλον για την ευρωζώνη, ούτε θα έρθει η ΕΕ πιο κοντά στους πολίτες της, διαβεβαίωσε.

Αναφερόμενος στην ενιαία αγορά είπε ότι αυτός είναι ο βασικός λόγος που η Βρετανία είναι στην ΕΕ:

«Είμαστε μια οικογένεια δημοκρατικών εθνών…των οποίων το κύριο θεμέλιο είναι η ενιαία αγορά παρά το ενιαίο νόμισμα. Εμείς που είμαστε εκτός ευρώ, αναγνωρίζουμε ότι αυτοί που βρίσκονται εντός πιθανώς θα χρειαστεί να κάνουν κάποιες μεγάλες θεσμικές αλλαγές».

Δεν υπάρχουν σχόλια: