9.1.13

Τέσσερις κάλπες και μία «ακραία» συμμαχία...

Ρεπορτάζ: Αγγελική Καραγεώργου
Τέσσερις κάλπες για ισάριθμα πολιτικά πρόσωπα θα στηθούν, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, την ερχόμενη εβδομάδα για να αποφασίσει η Βουλή αν θα υπάρξει και για ποια πρόσωπα προανακριτική επιτροπή για τη λίστα Λαγκάρντ. Ο χρόνος και οι...
συνθήκες υπό τις οποίες θα διεξαχθεί η μυστική ψηφοφορία άλλαξαν μετά τη χθεσινή «συμμαχία» των Ανεξάρτητων Ελλήνων με τη Χρυσή Αυγή που προτείνουν την παραπομπή, εκτός των δύο πρώην υπουργών Οικονομικών, και των δύο πρώην πρωθυπουργών Γιώργου Παπανδρέου και Λουκά Παπαδήμου.

Οι τελικές αποφάσεις για τις διαδικασίες θα ληφθούν αύριο κατά τη Διάσκεψη των Προέδρων. Ωστόσο, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Βουλής Βαγγέλη Μεϊμαράκη, η χθεσινή εξέλιξη μεταθέτει χρονικά και την ημερομηνία διεξαγωγής της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής για τα μέσα της επόμενης εβδομάδας (Τετάρτη ή Πέμπτη). Και αυτό διότι, όπως προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής, απαιτείται ένα εύλογο διάστημα (επτά ημέρες) προκειμένου οι εγκαλούμενοι να ενημερωθούν για την πρόταση παραπομπής εις βάρος τους που έχει κατατεθεί από ένα κόμμα.

ΚΟΜΜΑΤΙΚΑ ΟΦΕΛΗ. Τα δύο κόμματα της άκρας Δεξιάς στη Βουλή αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους σε μια ευκαιριακή συμμαχία που θα μπορούσε να έχει κομματικά οφέλη. Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Π. Καμμένος - ο οποίος, όπως συζητείται στα πηγαδάκια της Βουλής, αντιμετωπίζει μια δεινή εσωκομματική κρίση μετά τις πρόσφατες διαγραφές - κατέθεσε χθες την πρότασή του πλειοδοτώντας και με τη στοχοποίηση των πρώην πρωθυπουργών Γιώργου Παπανδρέου και Λουκά Παπαδήμου, εκτός από τους πρώην υπουργούς Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου και Ευάγγελο Βενιζέλο, για τα αδικήματα της νόθευσης και υπεξαγωγής εγγράφου, της απιστίας σχετικά με την υπηρεσία, της παράβασης καθήκοντος και της άμεσης συνέργειας σε φοροδιαφυγή.
Αμέσως μετά ακολούθησε συνάντηση με τον ανεξάρτητο πλέον βουλευτή Νίκο Νικολόπουλο, ο οποίος ως επικεφαλής του Χριστιανοδημοκρατικού Κινήματος συντάχθηκε μαζί του, ενώ στο μέτωπο των ακραία συντηρητικών δυνάμεων έσπευσε πρόθυμα να δηλώσει «παρούσα» η Χρυσή Αυγή. Και ενώ αρχικά οι σχετικές δηλώσεις επρόκειτο να γίνουν από τον κομματικό εκπρόσωπο Ηλία Κασιδιάρη, στη Βουλή κατέφθασε εσπευσμένα αργά το απόγευμα ο αρχηγός του κόμματος. Σε μία από τις σπάνιες εμφανίσεις του στα μέσα ενημέρωσης στον προαύλιο χώρο της Βουλής, ο Ν. Μιχαλολιάκος διεμήνυσε ότι θα στηρίξει την πρόταση του κ. Καμμένου διαβεβαιώνοντας ότι όλοι οι βουλευτές του θα την ψηφίσουν. «Θα φροντίσουμε ο πρωθυπουργός που οδήγησε την Ελλάδα στο Μνημόνιο και τον οποίο συγκαλύπτει ο ΣΥΡΙΖΑ να οδηγηθεί σε Προανακριτική», δήλωσε ο κ. Μιχαλολιάκος.

ΤΡΙΑΝΤΑ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ. Με τη «συστράτευση» της Χρυσής Αυγής συγκεντρώθηκε, και με το παραπάνω, ο απαραίτητος αριθμός των 30 υπογραφών που ορίζει ο Κανονισμός της Βουλής προκειμένου να τεθεί σε ψηφοφορία η πρόταση την προσεχή εβδομάδα στη Βουλή, από κοινού με τις άλλες δύο προτάσεις: της κυβερνητικής πλειοψηφίας και του ΣΥΡΙΖΑ. Σημειώνεται ότι η κοινοβουλευτική δύναμη των Ανεξάρτητων Ελλήνων αποτελείται από 18 βουλευτές - όσους διαθέτει και η Χρυσή Αυγή.
«Ο ελληνικός λαός απαιτεί εκείνοι οι οποίοι παρανόμησαν να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη και εδώ πρέπει να φανεί η πολιτική βούληση των εκλεγμένων βουλευτών του ελληνικού Κοινοβουλίου προκειμένου να αποδοθεί δικαιοσύνη», δήλωσε χθες ο κ. Καμμένος. Στο κείμενο της πρότασής τους οι Ανεξάρτητοι Ελληνες, μεταξύ άλλων, επισημαίνουν: «Οι κ.κ. Παπανδρέου και Παπαδήμος γνώριζαν για όλες αυτές τις ενέργειες (σ.σ.: σχετικά με τη διαχείριση της λίστας Λαγκάρντ από τους πρώην υπουργούς Οικονομικών κ.κ. Παπακωνσταντίνου και Βενιζέλο), όντες πρωθυπουργοί και έχοντας την αρμοδιότητα να κατευθύνουν τις ενέργειες της κυβέρνησης, πλην όμως ουδέν έπραξαν για να αποκατασταθεί η νομιμότητα και να έρθει στο φως το εν λόγω ηλεκτρονικό αρχείο, το οποίο περιείχε 2.062 αρχεία φυσικών και νομικών προσώπων».
«Αδιευκρίνιστο» θα παραμείνει, πάντως, έως αύριο το μεσημέρι στη Διάσκεψη των Προέδρων, αν οι βουλευτές θα κληθούν να ψηφίσουν ξεχωριστά για καθένα από τα αδικήματα που αποδίδονται στα τέσσερα πολιτικά πρόσωπα ή αν θα περιοριστούν σε μία ψήφο για καθένα από αυτά.
NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια: