21.1.13

Δε... συγκινήθηκε από τον Τσίπρα, ο Σόιμπλε...

«Τα μέτρα του προγράμματος λιτότητας έχουν αποφασισθεί και πρέπει να εφαρμοστούν» στην Ελλάδα, τονίζει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, αποκλείοντας κάθε ενδεχόμενο να «χαλαρώσει» η στάση του Βερολίνου μετά τα ... όσα του είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κατά την πρόσφατη συνάντησή τους.

Ερωτώμενος, στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε ταυτόχρονα στην γερμανική εφημερίδα «Sueddeutsche Zeitung» και στην γαλλική «Le Monde», με αφορμή την 50η επέτειο της υπογραφής της Συνθήκης του Ελιζέ, για το αν τον άγγιξε η περιγραφή από τον κ. Αλέξη Τσίπρα των κοινωνικών συνεπειών του αυστηρού προγράμματος λιτότητας στην Ελλάδα, ο κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, απαντά χαρακτηριστικά: «Πιστέψτε με σε αυτό που θα πω. Το γεγονός ότι η διαχείριση της κρίσης στην Ελλάδα απαιτεί πολλά από τους ανθρώπους, μου είναι σαφές με τρόπο επώδυνο, ανεξάρτητα ποιος έρχεται να με δει. Ωστόσο ο κ. Τσίπρας γνωρίζει πως τόσο η Γαλλία όσο και η Γερμανία βοηθούν σημαντικά την Ελλάδα».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «έχει τις απόψεις του όσον αφορά την επίλυση της κρίσης και αυτό είναι απολύτως θεμιτό», σημειώνει, ξεκαθαρίζοντας, παράλληλα, ότι δεν πρόκειται να εμπλακεί στην πολιτική διαμάχη που εκτυλίσσεται στην Αθήνα. «Δεν αναμιγνύομαι στις ελληνικές συζητήσεις της εσωτερικής πολιτικής», αναφέρει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

«Όταν έχει κανείς να επιλύσει δομικά προβλήματα και η λύση αυτή πρέπει να είναι βιώσιμη, δεν μπορεί να αποφύγει ότι για ένα διάστημα θα υπάρξουν διαδικασίες προσαρμογής που θα μπορούσαν να είναι επώδυνες», επισημαίνει, γνωστοποιώντας ότι αυτή είναι και η θέση που εξέφρασε στον κ. Τσίπρα.

Σε ό,τι αφορά τις διαδικασίες δημοσιονομικής προσαρμογής, τονίζει ότι «αυτό δεν ισχύει μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την Ιρλανδία, την Ισπανία και την Πορτογαλία, όπως, επίσης, και για την Γερμανία».

Δεν υπάρχουν σχόλια: