28.1.13

Αίγυπτος: Απορρίφθηκαν οι προτάσεις Μόρσι για διάλογο – συλλήψεις από Στρατό;...


Η ισχυρότερη συμμαχία της αιγυπτιακής αντιπολίτευσης απέρριψε την πρόταση του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι για διάλογο, ενώ συνεχίζονται για πέμπτη συναπτή ημέρα οι ταραχές στη βορειοαφρικανική χώρα, με την κυβέρνηση να δίνει το...
«πράσινο φως» σε νομοσχέδιο που επιτρέπει στις Ένοπλες Δυνάμεις να μετάσχουν στο έργο της αστυνόμευσης και να προβαίνουν σε συλλήψεις.

Οι σημερινές εξελίξεις εγείρουν ερωτήματα για το κατά πόσον είναι δυνατή η ειρηνική επίλυση της κρίσης, δεδομένης της έλλειψης πολιτικού διαλόγου.

Έως τώρα, τουλάχιστον 56 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στο πλαίσιο των ταραχών, με τον τελευταίο θάνατο να καταγράφεται σήμερα, 28 Ιανουαρίου, στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου.

Ωστόσο, οι δριμύτερες συγκρούσεις είχαν λάβει χώρα μακριά από την αιγυπτιακή πρωτεύουσα, με τον κ. Μόρσι να αποσαφηνίζει πως προτίθεται να αντιμετωπίσει την κρίση «με πυγμή και δύναμη», θέτοντας τις περιοχές του Πορτ Σάιντ, του Σουέζ και της Ισμαΐλια σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ παράλληλα αναμένεται να τεθεί σε ισχύ απαγόρευση κίνησης κατά τις νυχτερινές ώρες.

Το νέο κύμα επεισοδίων που πλήττει τη Αίγυπτο ξεκίνησε την Παρασκευή, δεύτερη επέτειο της 18ημερης εξέγερσης που οδήγησε στην ανατροπή του πρώην προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ. Οι ταραχές ξεκίνησαν με αφορμή την καταδίκη σε θάνατο 21 ατόμων που κατηγορούνταν για συμμετοχή σε ποδοσφαιρικά επεισόδια, έχουν όμως λάβει μεγάλη διάσταση λόγω της οξείας πολιτικής δυσαρέσκειας που τρέφει μέρος του πληθυσμού προς τις έντονες ισλαμικές επιρροές που χαρακτηρίζουν την διακυβέρνηση Μόρσι...

Δεν υπάρχουν σχόλια: