5.1.13

«Μπίζνες» με το Πολεμικό Ναυτικό...


Σε πάνω από 500 εκατομμύρια ευρώ εκτιμώνται οι δουλειές του Ανδρέα Ροσσώνη με το Πολεμικό Ναυτικό.
Ως εκπρόσωπος ιταλικών εταιρειών ο σύζυγος της Μαρίνας Παπακωνσταντίνου - το όνομα του οποίου ήλθε στην επικαιρότητα λόγω της εμπλοκής του πρώην «τσάρου» Γιώργου Παπακωνσταντίνου στην...
υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ» - είχε εισχωρήσει και στην Πολεμική Αεροπορία και στο Λιμενικό Σώμα.

Ο κ. «Οτο Μελάρα», όπως αποκαλούν τον κ. Ροσσώνη γνώστες του χώρου των εξοπλιστικών συστημάτων, έχει κυριολεκτικά γεμίσει τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού με πυροβόλα του ιταλικού οίκου που εκπροσωπεί στην Ελλάδα. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι φρεγάτες, πυραυλάκατοι, αρματαγωγά αλλά και κανονιοφόροι «φορούν» κατά κύριο λόγο τα ιταλικά πυροβόλα που έχουν προτιμηθεί για τις επιχειρησιακές ανάγκες στο Αιγαίο.

Συνολικά υπολογίζεται ότι τις τελευταίες δεκαετίες το Πολεμικό Ναυτικό έχει προμηθευθεί 49 Οτο Μελάρα, των οποίων το σημερινό κόστος ανέρχεται σε περίπου 300 εκατομμύρια ευρώ - η τιμή εκάστου υπολογίζεται στα 6-7 εκατομμύρια. Τόσο μεγάλη ήταν η «πέραση» των συγκεκριμένων πυροβόλων, που τη δεκαετία του 1980 η Ελλάδα παράγγειλε ειδική μελέτη για τη φρεγάτα «Λήμνος», ώστε να μπορεί να μπει και δεύτερο. Δύο Οτο Μελάρα φέρει και η φρεγάτα «Ελλη». Αλλα 7 πυροβόλα Οτο Μπρέντα, τα οποία εκπροσωπεί επίσης ο κ. Ροσσώνης, έχουν πωληθεί στο Πολεμικό Ναυτικό και στο Λιμενικό Σώμα, με το καθένα από αυτά να τιμάται προς περίπου 5 εκατομμύρια.

Πυρομαχικά

Πηγές που γνωρίζουν καλά τα μεγέθη των αναλωσίμων για τα εξοπλιστικά συστήματα αναφέρουν στα «ΝΕΑ» πως τα πυροβόλα αποτελούν μόνο ένα μέρος της εξίσωσης. «Θα ήταν εντελώς άχρηστα αν δεν υπήρχαν τα πυρομαχικά, τα οποία προμηθεύονται από την ίδια φίρμα», λένε. Οι ίδιες πηγές εκτιμούν πως οι ανάγκες των 53 πυροβόλων Οτο Μελάρα και Οτο Μπρέντα του Πολεμικού Ναυτικού σε βλήματα μπορεί να ξεπερνούν τα 40 εκατομμύρια την 5ετία - ήτοι, από τη δεκαετία του 1990 μέχρι σήμερα πρέπει να έχουν δαπανηθεί πάνω από 150 εκατομμύρια ευρώ για την προμήθεια τέτοιου είδους πυρομαχικών. Κάποιες χρονιές λόγω των ασκήσεων ξοδεύονταν περισσότερα βλήματα απ' ό,τι άλλες. Σήμερα εκτιμάται ότι η προμήθεια ώστε να καλυφθούν τα αποθέματα πυρομαχικών για τα συγκεκριμένα πυροβόλα ξεπερνά τα 45 εκατομμύρια ευρώ.

Ως εκπρόσωπος των ιταλικών ναυπηγείων Fincantieri, ο κ. Ροσσώνης έπαιξε σημαντικό ρόλο και στην κατασκευή του πετρελαιοφόρου «Προμηθέας», το οποίο στοίχισε περί τα 100 εκατομμύρια ευρώ. Το εν λόγω πλοίο, που λειτουργεί υποστηρικτικά στον στόλο του Πολεμικού Ναυτικού, κατασκευάστηκε στα Ναυπηγεία Ελευσίνας με σχέδια της ιταλικής εταιρείας την οποία εκπροσωπεί ο σύζυγος της κ. Μαρίνας Παπακωνσταντίνου.

Επισκευές

Πέρα από τον «Προμηθέα», ο κ. Ροσσώνης ενεπλάκη στις εργασίες για τον εκσυγχρονισμό 6 φρεγατών τύπου S, καθώς και των πυραυλακάτων τύπου Λάσκος - συγκεκριμένα ασχολήθηκε με την επισκευή των πυροβόλων που έφεραν. Και οι δύο συμβάσεις για τα συγκεκριμένα προγράμματα εκσυγχρονισμού υπογράφηκαν το 2003 από τον τότε υπουργό Αμυνας Γιάννο Παπαντωνίου. Οι εργασίες στις φρεγάτες τύπου S ολοκληρώθηκαν το 2010, ενώ στις πυραυλακάτους τύπου Λάσκος άρχισαν δύο χρόνια μετά την υπογραφή της σύμβασης και ολοκληρώθηκαν το 2011.

Ο κ. Ροσσώνης επιχείρησε να συμμετάσχει και στην προμήθεια των νέων υποβρυχίων τύπου 214 με τορπίλες Blackshark, ωστόσο ο συγκεκριμένος διαγωνισμός δεν ευοδώθηκε.

Πέρα από τις μπίζνες με το Ναυτικό ο κ. Ροσσώνης είχε ανοίξει τα φτερά του και στις προμήθειες της Πολεμικής Αεροπορίας, σε συνεργασία με τον κ. Θ. Ασημακόπουλο μέσω της εκπροσώπησης των αεροσκαφών Allenia C-27. Κατά τον διαγωνισμό του 2010 ελήφθη η απόφαση για την απόκτηση 12 αεροσκαφών από τα οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα πετάει το ένα.

Είχε επιτυχία στις δεξιώσεις

Ανθρωποι που έχουν έρθει σε επαφή με τον σύζυγο της κ. Παπακωνσταντίνου αναφέρουν ότι οι δεξιώσεις που διοργάνωνε κατά τη δεκαετία του 1990 στον Αστέρα Βουλιαγμένης είχαν τρομερή επιτυχία. «Μπορεί να γίνονταν για τον δειγματισμό εξοπλιστικών συστημάτων, όμως αυτά τα πάρτι έχουν μείνει πραγματικά αξέχαστα», λένε και περιγράφουν τον κ. Ροσσώνη ως έναν ιδιαίτερα ήρεμο και μετρημένο άνθρωπο με σύστημα και μεθοδικότητα. «Ηταν πάντα μελετημένος και φαινόταν ότι ασχολείτο πραγματικά με τον εξοπλισμό που εκπροσωπούσε» θυμούνται άνθρωποι που τον έχουν γνωρίσει...
crime.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: