20.1.13

"Eάν παραπεμφθώ θα είμαι αναγκασμένος να φύγω από την κυβέρνηση"...


...είπε σε Σαμαρά-Κουβέλη ο Βενιζέλος.
Το παρασκήνιο πριν από τη συζήτηση στη Βουλή...
Τις σχέσεις των κυβερνητικών εταίρων μεταξύ τους και κατ’ επέκταση την ίδια την κυβερνητική συνοχή, δοκίμασε η υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ και η ψηφοφορία που διεξήχθη στο ... τέλος της μαραθώνιας συνεδρίασης την προηγούμενη Πέμπτη.

Η ένταση στο κυβερνητικό στρατόπεδο ήταν διάχυτη, καθώς ο κ. Βενιζέλος ένιωθε ότι διακυβεύεται το προσωπικό του κύρος, η ηθική του υπόσταση και η παρουσία του στο πολιτικό σύστημα της χώρας. Μάλιστα, όπως αποκαλύπτει το Έθνος της Κυριακής, ενημέρωσε έγκαιρα τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ ότι είναι αποφασισμένος να υπερασπιστεί τον εαυτό του απέναντι στις κατηγορίες του ΣΥΡΙΖΑ και ότι θα ακολουθήσει «σκληρή γραμμή» για να αποκρούσει εκείνους που τον χτυπούν πολιτικά.

Η πιο δραματική όμως στιγμή στην πορεία προς τη Βουλή και τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, ήταν η σύσκεψη του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς. Πίσω από τις κλειστές πόρτες του Μεγάρου Μαξίμου, οι κ. Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης συζήτησαν εκτενώς τις εξελίξεις, καθώς και τη στρατηγική που θα ακολουθούσαν στη Βουλή. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ξεκαθάρισε τη θέση του και απευθυνόμενος στους κ. Σαμαρά και Κουβέλη τόνισε: «Καταλαβαίνεται ότι εάν παραπεμφθώ θα είμαι αναγκασμένος να φύγω από την κυβέρνηση…».

Ο πρωθυπουργός από την πλευρά του έσπευσε να τονίσει ότι για την πλειοψηφία και δη για τη ΝΔ είναι ξεκάθαρο το που ανήκουν οι ευθύνες και ποιο πρόσωπο πρέπει να ερευνηθεί, εννοώντας τον κ. Παπακωνσταντίνου.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ τον ρώτησε για την πρόταση περί της «μίας κάλπης» και της «μίας ψηφοφορίας» που είχε παρουσιάσει λίγο πριν στη Βουλή ο κ. Δημ. Χατζησωκράτης.

«Δεν έχω ιδέα, δεν είναι πρότασή μας», του απάντησε ο Φώτης Κουβέλης και συμπλήρωσε ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν από τη διάσκεψη των προέδρων.

Ο κ. Σαμαράς επεσήμανε αναφερόμενος στη φράση του κ. Βενιζέλου, ότι δεν προτίθεται να διακινδυνεύσει τη συνοχή της κυβέρνησης , ειδικά μάλιστα σε αυτή τη χρονική στιγμή και προσέθεσε ότι ο ίδιος δεν θα έχει πρόβλημα με τη διαδικασία της ψηφοφορίας , εφόσον αυτή είναι σύμφωνη με τον κανονισμό της Βουλής και το Σύνταγμα. Εκείνη τη στιγμή ετέθη για πρώτη φορά η πρότασή του να στηθούν επτά κάλπες και να διεξαχθούν τρεις ψηφοφορίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: