28.1.13

EFSF-ESM: Εκταμιεύεται η δόση των 9,2 δισ. ευρώ...


Τη Δευτέρα το μεσημέρι συγκαλείται τηλεδιάσκεψη του διοικητικού συμβουλίου του ευρωπαϊκού μηχανισμού σταθερότητας (EFSF-ESM), για να εγκρίνει την εκταμίευση της επόμενης δόσης από τα χρήματα του μηχανισμού στήριξης προς...
την Ελλάδα, ύψους 9,2 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με αξιωματούχους του Μηχανισμού, τα χρήματα (7,2 δισ. σε εγγυήσεις για τις τράπεζες και 2 δισ. για τις ανάγκες του προϋπολογισμού), θα εισρεύσουν στη χώρα αμέσως μετά την τηλεδιάσκεψη και πάντως πριν από το τέλος της εβδομάδας. Από εκεί και πέρα, εφόσον η Ελλάδα υλοποιήσει εγκαίρως τα προαπαιτούμενα για τις επόμενες υπο-δόσεις (ύψους 2,8 δισ. εκάστη για τις ανάγκες του προϋπολογισμού), τότε στο τέλος Φεβρουαρίου και στο τέλος Μαρτίου αντίστοιχα, προγραμματίζονται οι επόμενες εκταμιεύσεις.

Σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε μετά το Eurogroup της περασμένης Δευτέρας, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι δεν θα υπάρξουν καθυστερήσεις και ότι η χώρα μας είναι εντός χρονοδιαγράμματος για το βασικό προαπαιτούμενο της υπο-δόσης Φεβρουαρίου, που είναι η ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος από τη Βουλή.

Όπως γίνεται κατανοητό, για πρώτη φορά από την αρχή του Προγράμματος Προσαρμογής, δημιουργούνται συνθήκες ομαλής χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας, χωρίς τις πολύμηνες καθυστερήσεις των προηγούμενων ετών, οι οποίες προκαλούσαν χρηματοπιστωτική ασφυξία και επέτειναν την ύφεση. Το αν οι συνθήκες αυτές θα διατηρηθούν, θα εξαρτηθεί σε απόλυτο βαθμό από τις επιδόσεις της Ελλάδας στην τήρηση των δεσμεύσεών της.

Η Ελλάδα έχει καλύψει τα δύο τρίτα του μαραθωνίου, αλλά μένει το πιο δύσκολο κομμάτι, το οποίο απαιτεί οικειοποίηση του προγράμματος προσαρμογής από την κυβέρνηση, τους πολίτες, τις επιχειρήσεις και τα συνδικάτα, προειδοποιεί σε συνέντευξή του στην "Κ" το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Γιοργκ Άσμουσεν.

«Η τρόικα δεν μπορεί να κάνει σωστές προβλέψεις για τα πάντα» δηλώνει από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην τρόικα, Πoλ Τόμσεν, ενώ αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο για νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους...
skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: