21.1.13

O Αλέξης ανακαλύπτει την Αμερική...

Την ημέρα της ορκωμοσίας του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ο Αλέξης Τσίπρας για δεύτερη φορά θα περάσει τον Ατλαντικό, μετά το ταξίδι σε Αργεντινή και Βραζιλία.
Για πρώτη φορά ο Αλέξης Τσίπρας θα ταξιδέψει στις ΗΠΑ ανοίγοντας έναν νέο κύκλο επαφών στην κοιτίδα του...
καπιταλισμού.

Μετά από πολύμηνη προετοιμασία του ταξιδιού, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να προσγειωθεί στην αμερικανική πρωτεύουσα, με πρώτο προορισμό να μιλήσει στο περίφημο Brookings Institute -γνωστή «δεξαμενή σκέψης»-, δίνοντας το πρώτο κρίσιμο κρας τεστ ενώπιον διαμορφωτών της κοινής γνώμης. Τον κ. Τσίπρα θα συνοδέψουν οι βουλευτές Ρ. Δούρου και Γ. Σταθάκης, ο οικονομολόγος Γ. Μηλιός και ο διπλωματικός σύμβουλος του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Αϋφαντής.

Οπως ο...Ομπάμα
Ο κ. Τσίπρας δεν ανακάλυψε εσχάτως την Αμερική, καθώς σε ουκ ολίγες συνεντεύξεις -κυρίως σε αμερικανικά ΜΜΕ, όπως και πρόσφατα στο τηλεοπτικό CNN- αιφνιδίασε, αφού υποστήριξε ότι για την αντιμετώπιση της κρίσης λέει «κάτι παρόμοιο με αυτό που προσπαθεί να εφαρμόσει στις ΗΠΑ ο πρόεδρος Ομπάμα».
Στη γνωστή «δεξαμενή σκέψης» το Brookings Institute, συμμετέχουν όλων των ειδών τα στελέχη, διπλωμάτες, επιχειρηματίες και ακαδημαϊκοί.
Στη γνωστή «δεξαμενή σκέψης» το Brookings Institute, συμμετέχουν όλων των ειδών τα στελέχη, διπλωμάτες, επιχειρηματίες και ακαδημαϊκοί.


Το «φλερτ» με θέσεις της κυβέρνησης των ΗΠΑ -σε αντιδιαστολή με τη γερμανική ηγεσία- για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης καθιστά πιο εύκολο το ταξίδι του κ. Τσίπρα στις ΗΠΑ, σε σχέση με αυτό πριν από μία εβδομάδα στη Γερμανία. Σύμφωνα με πληροφορίες, στις συναντήσεις που θα έχει η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ με «θεσμικούς» παράγοντες θα συζητηθούν όλα. Από την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης μέχρι τα Ελληνοτουρκικά, τη θέση της χώρας στην Ανατολική Μεσόγειο, ακόμη και τον... τουρισμό.

Υψηλόβαθμα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν κρύβουν ότι θέλουν να «χτίσουν γέφυρες» με την άλλη πλευρά του Ατλαντικού αλλά και διαύλους επικοινωνίας και αλληλοενημέρωσης. Ενδεικτικό των προθέσεων της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ είναι η πληροφορία ότι ο κ. Τσίπρας μέχρι το τέλος του χρόνου θα επιχειρήσει ακόμη ένα ταξίδι στις ΗΠΑ. Θεωρούν δε ως ιδιαίτερα σημαντικό το ταξίδι του κ. Τσίπρα στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ αλλά και στη Νέα Υόρκη.
O Αλέξης ανακαλύπτει την Αμερική

Η ατζέντα
Είναι χαρακτηριστικό ότι το περιοδικό Economist σχολίασε την επίσκεψη του κ. Τσίπρα στις ΗΠΑ λέγοντας πως «φιλοδοξία του είναι το 2013 να καθιερωθεί ως ένας πολιτικός του ευρωπαϊκού κατεστημένου». Τι απαντούν στην Κουμουνδούρου; Οτι εμείς μιλήσαμε για την ανάγκη να υπάρξει μια νέα στρατηγική σε ευρωπαϊκό επίπεδο εξόδου από την κρίση και πως ο εγκλωβισμός «σε νεοφιλελεύθερες ακαμψίες, όπως ακολουθούνται αυτήν τη στιγμή, οδηγεί στην αποδόμηση της Ευρώπης».

Η ατζέντα των συναντήσεων δεν έχει ανακοινωθεί μέχρι στιγμής -όπως λένε μέχρι την τελευταία στιγμή θα καθορίζεται το πρόγραμμα των επαφών της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ-, αν και εκτός της ομιλίας του κ. Τσίπρα στο Brookings Institute έχουν προγραμματιστεί ομιλίες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και της αντιπροσωπείας στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Levy.
O Αλέξης ανακαλύπτει την Αμερική

Στο λιτό ανακοινωθέν του γραφείου Τύπου αναφέρεται ότι στο περιθώριο αυτών των ομιλιών θα υπάρξουν συναντήσεις με ακαδημαϊκούς και πολιτικούς κύκλους.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής», μεταξύ των επαφών που θα γίνουν, στην ατζέντα υπάρχει συνάντηση με τον βοηθό αναπληρωτή υπουργό των Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ερικ Ρούμπιν, ενώ «ανοικτή» είναι η συνάντηση με τον γερουσιαστή και πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών της Γερουσίας κ. Μενέντες.
O Αλέξης ανακαλύπτει την Αμερική

Η συνάντηση αυτή ίσως δεν πραγματοποιηθεί λόγω της ορκωμοσίας του προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα. Αρχικά στην ατζέντα υπήρχε και συνάντηση με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ κ. Μπάιντεν, η οποία μάλλον δεν θα πραγματοποιηθεί.

Η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ έχει κλείσει συναντήσεις με δύο βουλευτίνες ?-την πρώην πρόεδρο Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων και τη συμπρόεδρο της «ομάδας φιλίας» για την Ελλάδα.

Η Ομογένεια
Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης εξέφρασε ανησυχίες για τα ταξίδια του Αλέξη Τσίπρα
Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης εξέφρασε ανησυχίες για τα ταξίδια του Αλέξη Τσίπρα
Κατά τη διάρκεια της παραμονής της αποστολής του ΣΥΡΙΖΑ στις ΗΠΑ, ενδέχεται να υπάρξουν συναντήσεις με τους οικονομολόγους νομπελίστες Πολ Κρούγκμαν και Τζόζεφ Στίγκλιτς. Σύμφωνα με πληροφορίες, η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ θα συναντηθεί με διευθυντικά στελέχη ενημερωτικών ομίλων ΜΜΕ, ενώ ήδη έχουν κλεισθεί συνεντεύξεις, όπως του οικονομικού δικτύου Μπλούμπεργκ.

Οπως είναι φυσικό, στο πρόγραμμα υπάρχουν συναντήσεις με την Ομογένεια της Νέας Υόρκης, ενώ ακαδημαϊκά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θα διοργανώσουν εκδήλωση στην οποία έχουν προσκληθεί και εκπρόσωποι αμερικανικών αριστερών κινημάτων και οργανώσεων, όπως το Occupy Wall Street.

Brookings Institute
Ομιλία και συζητήσεις ενώπιον του... Στέιτ Ντιπάρντμεντ

Η πρόσκληση να μιλήσει ο κ. Τσίπρας στο φημισμένο Brookings Institute - «μη κερδοσκοπικός οργανισμός» ο οποίος στηρίζεται κυρίως από το Δημοκρατικό Κόμμα- εκτιμάται ότι μπορεί να βοηθήσει τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην προσπάθεια που κάνει για να ενισχύσει το διεθνές προφίλ του.

Από την ιστοσελίδα του Ινστιτούτου φαίνεται ο χαρακτήρας του, καθώς, μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι παρέχουν καινοτόμες πρακτικές συστάσεις με τρεις γενικούς στόχους: Ενίσχυση της αμερικανικής δημοκρατίας. Ενίσχυση της οικονομικής και κοινωνικής ευημερίας, της ασφάλειας και των ευκαιριών όλων των Αμερικανών. Εξασφάλιση ενός πιο ανοιχτού, ασφαλούς, ευημερούντος διεθνούς συστήματος συνεργασίας.

Ιδρύθηκε το 1916
Στις τάξεις του Brookings Institute υπάρχουν όλων των ειδών τα στελέχη, διπλωμάτες, επιχειρηματίες και ακαδημαϊκοί. Εχει ιδρυθεί το 1916, αναγνωρίζεται και από τα δύο κόμματα στις ΗΠΑ, «Δημοκρατικούς» και «Ρεπουμπλικάνους», ωστόσο έχει πιο στενούς δεσμούς με τους «Δημοκρατικούς».

Σημερινός πρόεδρός του είναι ο Στρομπ Τάλμποτ, με καριέρα δημοσιογράφου κυβερνητικού συμβούλου, ακαδημαϊκού και ειδικού σε θέματα εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ, με εξειδίκευση σε Ευρώπη, Ρωσία, Ανατολική Ασία και πυρηνικά.

Ο Τάλμποτ ήταν υφυπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση Μπιλ Κλίντον (1994-2001). Σημειώνεται ότι στο Brookings Institute, νούμερο δύο είναι ο Ελληνοαμερικανός Ουίλιαμ Ανθολς. Σύμφωνα με πληροφορίες, την ομιλία του κ. Τσίπρα αλλά και τη συζήτηση που θα γίνει αμέσως μετά θα παρακολουθήσουν στελέχη του Στέιτ Ντιπάρντμεντ.

Η επίσκεψη του κ. Τσίπρα στις ΗΠΑ -μετά τη Λατινική Αμερική και τη Γερμανία- γίνεται στο πλαίσιο ενός σχεδιασμού σύμφωνα με το οποίο επιχειρείται να οικοδομηθεί ένα πλέγμα σχέσεων με χώρες που κατέχουν εξέχοντα ρόλο στη διεθνή σκηνή. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ τα επόμενα ταξίδια είναι στη Ρωσία, στην Κίνα και στη Νότιο Αφρική, ίσως και στην Ινδία, χώρες που συναποτελούν την άτυπη συμμαχία των αναδυόμενων οικονομιών.

Τα ταξίδια αυτά εντάσσονται στο ενδεχόμενο που ο ΣΥΡΙΖΑ βρεθεί από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο τιμόνι της χώρας, προσβλέποντας σε πιθανές συμμαχίες προκειμένου να εξασφαλίσει την οικονομική και πολιτική τους στήριξη.

Αυτό έχει επισημάνει και ο κ. Τσίπρας σε πρόσφατες συνεντεύξεις του, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ καλείται να αναζητήσει «συμμάχους» ιδιαίτερα σε χώρες όπως οι λεγόμενες BRICS, δηλαδή η Βραζιλία, η Ρωσία, η Κίνα και η Νότια Αφρική.

Το στοίχημα
Πολιτικοί, όπως ο Ομπάμα και διπλωμάτες έχουν «καθίσει» μπροστά σε ένα εξαιρετικά απαιτητικό ακροατήριο το οποίο είναι ιδιαίτερα αυστηρό... Ως εκ τούτου, ο Αλέξης Τσίπρας καλείται στη συζήτηση που θα γίνει στο Ινστιτούτο «Brookings» να πείσει ότι διαθέτει ρεαλιστικές προτάσεις για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης στην Ευρώπη. Aλλωστε το Ινστιτούτο φημίζεται ότι διαμορφώνει θέσεις και απόψεις στη διεθνή σκακιέρα, πάντα από την πλευρά τηw αμερικανικής ηγεσίας.

Τρεις κυρίες στο Καπιτώλιο
Η συνάντηση στο Καπιτώλιο της κ. Ρένας Δούρου με δύο γυναίκες-βουλευτίνες, που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, κρίνεται σημαντική. Ο λόγος; Η πρώτη ήταν πρώην πρόεδρος των Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, ενώ η δεύτερη είναι συμπρόεδρος της λεγόμενης «ομάδας φιλίας» για την Ελλάδα.

Με τα κινήματα
Ακαδημαϊκά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που διαμένουν στη Νέα Υόρκη έχουν προγραμματίσει σε πανεπιστημιακή αίθουσα στο κεντρικό Μανχάταν μια πρώτη συζήτηση του Αλέξη Τσίπρα και με την ομογένεια. Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία σε αυτή τη συνάντηση, καθώς έχουν προσκληθεί εκπρόσωποι αριστερών αμερικανικών κινημάτων αλλά και οργανώσεων όπως το Occupy Wall Street.

Προς το παρόν κρατά χαμηλούς τόνους
Το Αριστερό Ρεύμα τον περιμένει στη γωνία

Τα συνεχή ταξίδια εκτός Ελλάδας για επαφές υψηλού κύρους, η «real politic» και η υπερπροσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα να αποδείξει ότι έχει τα διεθνή ερείσματα όταν έρθει στην κυβέρνηση για να κυβερνήσει, ανησυχούν την αριστερή πλατφόρμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Δημόσια δεν έχουν εκφραστεί διαφωνίες, αλλά στις συσκέψεις και συνεδριάσεις των Οργάνων, εμμέσως τίθενται τέτοια ζητήματα. Πολύ δε περισσότερο όταν εστιάζουν σε ζητήματα εσωτερικής πολιτικής. Ιδιαίτερα στην εσωτερική πολιτική σκηνή υπάρχει προβληματισμός για θέσεις όπως και «εμείς είμαστε μικρομεσαίοι».

Σημειώνεται ότι και σε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που δεν ανήκουν στη «μειοψηφία» εκφράζονται αντίστοιχες απόψεις καθώς εκφράζουν την αγωνία μήπως αποκοπούν από ένα μεγάλο τμήμα ψηφοφόρων, όπως άνεργοι οι οποίοι στις τελευταίες εκλογές ψήφισαν τον ΣΥΡΙΖΑ. Στην προχθεσινή συνεδρίαση της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, εμμέσως ο Παναγιώτης Λαφαζάνης -ο οποίος ηγείται της αριστερής πλατφόρμας- εξέφρασε ανησυχίες, χωρίς ωστόσο να υψώσει τους τόνους. Η σφοδρή ωστόσο αντιπαράθεση με την κυβέρνηση και με το ΠΑΣΟΚ αφήνει, προς το παρόν, στην άκρη τις όποιες διαφωνίες.

Παναγιώτης Τσούτσιας
ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: