19.1.13

«Λύγισε» ο Άρμστρονγκ (video)...

Δεν έκλαψε όταν ομολόγησε την ενοχή του για χρήση ντόπινγκ. Ο Λανς Άρμστρονγκ το έκανε, ωστόσο, όταν αναφέρθηκε στο πώς αποκάλυψε την αλήθεια στον γιο του.
Δείτε το... βίντεο.
Ο Λανς Άρμστρονγκ ομολόγησε ότι έκανε χρήση απαγορευμένων ουσιών για να φτάσει στους ποδηλατικούς θριάμβους του χωρίς να «σπάσει» στιγμή. Στο δεύτερο μέρος της συνέντευξής του στην Όπρα Γουίνφρεϊ, ωστόσο, δεν άντεξε και λύγισε…

Πότε; Όταν μίλησε για τον τρόπο που παραδέχτηκε την ενοχή του στο μεγαλύτερο από τα πέντε παιδιά του, τον 13χρονο Λιούκ. «Είδα το γιο μου να με υπερασπίζεται και να λέει ‘Δεν είναι αλήθεια αυτά που λέγονται για τον πατέρα μου’. Τότε ήξερα ότι έπρεπε να του πω την αλήθεια. Του είπα ‘Κοίτα, υπάρχουν πολλές αμφιβολίες για την καριέρα μου. Αν έκανα χρήση αναβολικών ή όχι. Πάντα το αρνιόμουν και το υπερασπιζόμουν με σθένος. Γι’ αυτό κι εσύ με εμπιστευόσουν τόσο’. Αυτό το κάνει ακόμη πιο δύσκολο. Και τότε του είπα ‘ Μη με υπερασπίζεσαι πια. Μη!’. Εκείνος μου απάντησε ‘Εντάξει. Σε αγαπώ και είσαι ο πατέρας μου. Αυτό δεν αλλάζει με τίποτα’», δήλωσε ο Άρμστρονγκ με σπασμένη φωνή κι αρκετές παύσεις από τη συγκινησιακή φόρτιση.

Πάντως ο Αμερικανός αθλητής εξακολουθεί να θεωρεί υπερβολική την ποινή ισόβιου αποκλεισμού που του επιβλήθηκε. «Αν με ρωτάτε αν θέλω να τρέξω ξανά, η απάντησή μου είναι ‘Σίγουρα ναι’. Είμαι ανταγωνιστικός. Αυτό έκανα σε όλη μου τη ζωή. Μου αρέσει να προπονούμαι, να τρέχω… αλλά δεν περιμένω να συμβεί. Μπορεί να μην είναι πολύ δημοφιλής η απάντηση που θα δώσω, αλλά πιστεύω πως το αξίζω. Ίσως όχι τώρα, αλλά αν μπορούσα να γυρίσω το χρόνο πίσω, θα αντάλλασσα όλη την ιστορία μου για έναν αποκλεισμό έξι μηνών. Εγώ δέχτηκα ποινή θανάτου και άλλοι αθλητές έξι μηνών. Δεν λέω πως είναι άδικο, αλλά πως είναι διαφορετικό», τόνισε.

Μάλιστα είπε πως όταν αποφάσισε να επιστρέψει στη δράση το 2009, η πρώην σύζυγος του, Κριστίνα, τον είχε βάλει να της υποσχεθεί πως θα τρέξει «καθαρός». «Μου είπε ‘Μπορείς να το κάνεις υπό έναν όρο: δεν θα ξαναπάρεις αναβολικά’. Κι εγώ της είπα ‘Σύμφωνοι’. Και ποτέ δεν θα το έκανα ξανά».

Παράλληλα αρνήθηκε πως η προσφορά που έκανε ένας άνθρωπος εκ μέρους του στην Υπηρεσία Καταπολέμησης Ντόπινγκ των ΗΠΑ (USADA) ήταν μια απόπειρα να εξαγοράσει τη σιωπή της και να κερδίσει την αθώωσή της. «Όχι, δεν είναι αλήθεια», δήλωσε κατηγορηματικά.

Επίσης παραδέχτηκε πως η αποκαθήλωσή του είχε τεράστιες οικονομικές συνέπειες. «Έχασα όλους τους χορηγούς μου σε μια μέρα. Έφυγαν 75 εκατ. δολάρια μέσα σε μια μέρα. Χάθηκαν και μάλλον δεν θα ξαναγυρίσουν ποτέ», είπε.

Ποιο είναι το δίδαγμα από όλη την ιστορία του και ο λόγος που αποφάσισε να μιλήσει ανοικτά; Ο ίδιος απάντησε: «Μπορώ να κοιτάξω πίσω σε όλα αυτά που έκανα: έκανα απάτες για να κερδίζω αγώνες, έλεγα ψέματα γι’ αυτό, έκανα τον νταή σε αρκετό κόσμο που με αμφισβητούσε… Δεν πρέπει να κάνει κανείς αυτά τα πράγματα. Αυτό είναι το δίδαγμα. Αυτό πρέπει να μάθουμε στα παιδιά μας από την ιστορία μου. Χάθηκα στη διαδρομή. Το μεγαλύτερο έγκλημά μου ήταν η προδοσία των ανθρώπων που με υποστήριξαν και με πίστεψαν. Τους είπα ψέματα. Είναι μεγάλο το τίμημα για μένα, αλλά το αξίζω».


sport-fm.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: