5.2.13

Νέα 48ωρη αποφάσισε η ΠΝΟ...


Επειτα από τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας στην ψηφοφορία που ακολούθησε αποφασίστηκε νέα 48ωρη απεργία. Η πρόταση για προσωρινή ανακωχή - για μια... ημέρα τουλάχιστον - προκειμένου να αποφορτιστεί το κλίμα και να μπορέσουν οι αγρότες να διακινήσουν τα προϊόντα τους δεν υπερίσχυσε.

Υπενθυμίζεται ότι τα πλοία παραμένουν δεμένα στα λιμάνια όλης της χώρας για έκτη ημέρα.

Το απόγευμα της Δευτέρας άλλη μια συνάντηση μεταξύ του υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου Κωστή Μουσουρούλη και της ΠΝΟ κατέληξε σε «ναυάγιο» με τους ναυτεργάτες αργά το βράδυ της Δευτέρας να αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε νέα 48ωρη απεργία.

Από την πλευρά του πάντως ο κ. Μουσουρούλης σε ερώτηση «τι θα γίνει σε περίπτωση που η ΠΝΟ συνεχίσει την απεργία της» ο υπουργός απάντησε ότι «σε μία τέτοια περίπτωση η κυβέρνηση θα πάρει τις αποφάσεις της».

Υπενθυμίζεται ότι οι ναυτεργάτες είχαν επιστρατευθεί και στις 29 Νοεμβρίου 2010 ωστόσο τον Νοέμβριο του 2012 μετά από σχετικές αποφάσεις του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του υπουργού Ναυτιλίας έγινε άρση της πολιτικής επιστράτευσης των πληρωμάτων των πλοίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες η συνάντηση - που διήρκεσε πάνω από τρεις ώρες - διεξήχθη σε καλό κλίμα αν και δεν έλειψαν οι εντάσεις.

Ο υπουργός Ναυτιλίας άκουσε τα αιτήματα των ναυτεργατών και είπε στους εκπροσώπους των ναυτεργατών πως γίνεται προσπάθεια να εξοφληθούν τα δεδουλευμένα σε δύο δόσεις.

Υπενθυμίζεται πως σε τουλάχιστον 7 πλοία, όπως λένε οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των ναυτεργατών, τα πληρώματα έχουν προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας διεκδικώντας την καταβολή των δεδουλευμένων.

Μετά τη συνάντηση ο κ. Μουσουρούλης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου κινείται και δρα με γνώμονα τη διατήρηση στο ακέραιο, τώρα και στο μέλλον, των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών. Η κυβέρνηση κάνει και θα συνεχίσει να κάνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για τους ναυτικούς και τις οικογένειές τους. Ενημερωθήκαμε ότι οι οφειλές των ακτοπλοϊκών εταιρειών στους εργαζόμενους θα εξοφληθούν σε δύο δόσεις. Ενημέρωσα την ΠΝΟ ότι ο Οίκος Ναύτου θα συνεχίσει, με νομοθετική ρύθμιση, να παρέχει υπηρεσίες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στο κεντρικό του κατάστημα και στα παραρτήματα. Ενημέρωσα επίσης ότι το Γραφείο Ευρεύσεως Ναυτικής Εργασίας θα παραμείνει αυτοτελές και θα ενισχυθεί, προκειμένου να μπορεί να υλοποιεί προγράμματα στήριξης και ανακούφισης των ναυτικών μας. Περιμένω απόφαση της ΠΝΟ για λήξη της απεργίας».
ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: