22.2.13

ΥΠΟΙΚ: 5,3 δισ. ευρώ για την καταπολέμηση της ανεργίας την τριετία 2009 - 12...

Ανακοίνωση του υπουργείου σε δημοσιεύματα...
 Η ειδική εισφορά αλληλεγγύης για την καταπολέμηση της ανεργίας περιέρχεται ως έσοδο στον κρατικό προϋπολογισμό προκειμένου να καλύψει τις δράσεις που αναλαμβάνει το κράτος για την καταπολέμηση της ανεργίας και δεν αποτελεί...
σε καμία περίπτωση έσοδο του προϋπολογισμού του ΟΑΕΔ, απαντά με ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών σε δημοσιεύματα σχετικά με το θέμα της απόδοσης στον Οργανισμό των χρημάτων της ειδικής εισφοράς.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, από το 2009 έως το 2012 η ελληνική κυβέρνηση έχει διαθέσει 5,315 δισ. ευρώ εθνικών και κοινοτικών πόρων σε προγράμματα και δράσεις στήριξης της αγοράς εργασίας και των ανέργων. Η ποσοστιαία αύξηση των πόρων που δίνονται προς αυτή την κατεύθυνση ανέρχεται κατά την ίδια περίοδο σε 272%, δηλαδή από 488 εκ. το 2009 σε 1,817 δισ. ευρώ το 2012.

Μάλιστα το ΥΠΟΙΚ αναφέρει πως το 2012 τα έσοδα από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης ανήλθαν σε περίπου 280 εκατ. ευρώ, ποσό προφανώς υποπολλαπλάσιο των συνολικών πόρων που διαθέτει η ελληνική Πολιτεία για την καταπολέμηση της ανεργίας.

Για τον ΟΑΕΔ, σημειώνεται πως έχει καταγράψει σημαντική αύξηση του τακτικού του προϋπολογισμού, από 477 εκατ. ευρώ το 2009 σε 702 εκατ. ευρώ το 2012.

«Είναι προφανές μετά από όλα τα παραπάνω, πως η πραγματική συζήτηση που θα έπρεπε να απασχολεί τους αρμόδιους φορείς δεν είναι το ύψος των πόρων που δαπανώνται για την καταπολέμηση της ανεργίας, αλλά η στόχευση και εν τέλει η αποτελεσματικότητά τους», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΑΔΕΔΥ: Τεράστια απάτη της κυβέρνησης με τα χρήματα της εισφοράς αλληλεγγύης

Για «τεράστια απάτη» της κυβέρνησης έναντι των ανέργων και των εργαζομένων κάνει λόγο η ΑΔΕΔΥ, καταγγέλλοντας τη μη απόδοση των εισφορών αλληλεγγύης των δημοσίων υπαλλήλων (2% επί των αποδοχών τους) στους ανέργους.

Η ΑΔΕΔΥ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι παρακρατεί τις εισφορές των δημοσίων υπαλλήλων, περικόπτοντας ακόμη περισσότερο τους μισθούς τους «όχι για την αντιμετώπιση της ανεργίας, αλλά για λογαριασμό των δανειστών», αφού τα χρήματα της εισφοράς αλληλεγγύης καταλήγουν στη «μαύρη τρύπα» των ελλειμμάτων και του δημοσίου χρέους.

Η Ε.Ε. της ΑΔΕΔΥ καταγγέλλει την αναλγησία και την προσπάθεια εξαπάτησης εργαζομένων και ανέργων εκ μέρους της κυβέρνησης και απαιτεί την επιστροφή των χρημάτων στον ΟΑΕΔ και την άμεση λήψη ουσιαστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της ανεργίας και την προστασία των ανέργων.

Υπενθυμίζεται ότι το θέμα έχει προκαλέσει από χθες θύελλα αντιδράσεων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, μετά και από σχετικό δημοσίευμα που επικαλείτο ανεπίσημη έκθεση του ΟΑΕΔ προς κυβερνητικούς παράγοντες, σύμφωνα με την οποία «δεν έχει αποδοθεί ποτέ στον Οργανισμό οποιοδήποτε ποσό της εισφοράς».

Για «σκάνδαλο πρώτου μεγέθους» έκανε λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζοντας ότι η μη απόδοση από την κυβέρνηση στον ΟΑΕΔ ούτε ενός ευρώ από τα 600 εκατ. ευρώ που έχουν συγκεντρωθεί από την εισφορά αλληλεγγύης για την καταπολέμηση της ανεργίας συνιστά εμπαιγμό στους επιβαρυνόμενους υπαλλήλους, στους ανέργους και στις οικογένειές τους».

«Σε μία περίοδο που η ανεργία ξεπερνάει το 30% και η Ελλάδα τελεί υπό ανθρωπιστική κρίση, 600 εκατ. ευρώ κάνουν ‘φτερά’, όπως ενημερώνει την τριανδρία της συγκυβέρνησης ο διοικητής του ΟΑΕΔ», είχε παρατηρήσει από την πλευρά του ο αρμόδιος τομεάρχης των Ανεξάρτητων Ελλήνων Παύλος Χαϊκάλης.

«Τα "τρωκτικά" ζουν και βασιλεύουν στο διεφθαρμένο ελλαδικό κράτος», ήταν το σχόλιο της Χρυσής Αυγής, η οποία ζήτησε επίσης «να διερευνηθεί άμεσα πού πήγαν τα 600 εκατ. ευρώ, να ελεγχθούν οι διαχειριστές και να καταβληθούν άμεσα τα χρήματα στους αναξιοπαθούντες».

Να δώσει στη δημοσιότητα όλα τα στοιχεία και «το ύψος της εισφοράς που συγκέντρωσε από την επιβολή ενός ακόμα χαρατσιού στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα» κάλεσε τέλος την κυβέρνηση το ΚΚΕ.

Σημειώνεται ότι με δήλωσή του ο διοικητής του ΟΑΕΔ Ηλίας Κικίλιας διέψευσε το δημοσίευμα υποστηρίζοντας ότι ουδέποτε η διοίκηση του Οργανισμού απέστειλε τέτοιο έγγραφο στους κυβερνητικούς εταίρους...

Δεν υπάρχουν σχόλια: