7.2.13

Aπίστευτο: Ο υφυπουργός Ανάπτυξης πανηγυρίζει...

... για τη μείωση τιμών κατά 0,5%!...
Ενώ η Ελλάδα εξακολουθεί να συγκαταλέγεται στις ακριβότερες χώρες της Ευρώπης παρά την συνεχή μείωση των εισοδημάτων και την εξαετή ύφεση ο ... υφυπουργός Ανάπτυξης Θανάσης Σκορδάς πανηγύριζε χθες ότι οι τιμές μειώθηκαν.

Ο κ. Σκορδάς παρουσίασε μάλιστα και έρευνα με τίτλο «Η ελληνική αγορά γίνεται φθηνότερη», η οποία βασίστηκε σε στοιχεία της Εurostat και της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για την εξέλιξη των τιμών του 2012, και μαζί με τους γενικούς γραμματείς Στέφανο Κομνηνό και Γιώργο Στεργίου υπερασπίστηκε την άποψη ότι «η τάση στα προϊόντα είναι πτωτική».

Το επιχείρημα στο οποίο βάσισε ο κ. Σκορδάς την άποχή του είναι ότι υπάρχει μείωση κατά 0,54% στην κατηγορία της διατροφής και των μη αλκοολούχων ποτών. Την ίδια ώρα είναι γνωστό από τις μετρήσεις του Παρατηρίου Τιμών (στοιχεία Δεκ. 2012) ότι στις 55 βασικές κατηγορίες προϊόντων οι έξι μεγαλύτερες αλυσίδες της χώρας μείωσαν τις τιμές τους σε 32, σε 20 κατηγορίες προέβησαν σε ανατιμήσεις ενώ σε 3 διατήρησαν τους τιμοκαταλόγους τους σταθερούς.

Επιπλέον, υψηλές είναι οι τιμές στην αγορά των αγροτικών εφοδίων (φυτοφάρμακα, λιπάσματα, σπόροι, ζωοτροφές) και αυτό διατηρεί στα ύψη τις τιμές σε φρούτα και λαχανικά. Ο κ. Σκορδάς έκανε λόγο για «κατευθυνόμενη συνταγογράφηση» χωρίς ωστόσο να αναφέρει τους τρόπους με τους ποίους το φαινόμενο θα παταχθεί.

Ιδιαίτερα υψηλές διατηρούνται και οι τιμές της πατάτας οι οποίες ενισχύθηκαν κατά 15,55% και έχουν μπει στο στόχαστρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Ολα αυτά τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι ο υφυπουργός Ανάπτυξης αδίκως επαίρεται για μειώσεις τιμών ενώ δεν μπορεί να εξαγγείλει μέτρα ώστε το καλάθι της νοικοκυράς να γίνει φθηνότερο.

iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: