6.2.13

Η κοινωνική αναταραχή τρομάζει την κυβέρνηση...



Κινητοποιήσεις, φορολογία ακινήτων, επενδύσεις στην ατζέντα της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών στις 18:00 στο Μαξίμου

Ο, προς ώρας τουλάχιστον, «αναίμακτος» απόπλους των πλοίων από ... τα λιμάνια, μετά τη χθεσινή απόφαση επιστράτευσης των απεργών, δίνει ούριο άνεμο στην απογευματινή σύσκεψη των τριών κυβερνητικών εταίρων, καθώς οι φόβοι ότι αυτή θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί εν μέσω έντασης στους καταπέλτες των πλοίων ήταν κάτι παραπάνω από ισχυροί.

Ωστόσο, η αποκατάσταση της έντασης στην ακτοπλοΐα δεν αποτελεί, κάθε άλλο μάλιστα, σημάδι ότι τα κοινωνικά μέτωπα για την κυβέρνηση έκλεισαν.

Το αγροτικό παραμένει ανοικτό και μεταξύ Μαξίμου – Υπουργείο Οικονομικών αφενός και ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ αφετέρου υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις. Ο κ. Ευ. Βενιζέλος, κυρίως, αλλά και ο κ. Φ. Κουβέλης παρουσιάζονται να προκρίνουν την ικανοποίηση κάποιων εκ των αγροτικών αιτημάτων (φορολογία πετρελαίου, νυκτερινό τιμολόγιο ΔΕΗ, φορολόγηση εισοδημάτων) όταν το οικονομικό επιτελείο μοιάζει διστακτικό έως αρνητικό.

Αγκάθι αποτελεί και η φορολογία των ακινήτων. Λίγη ώρα πριν τη σύσκεψη του Μαξίμου θα συνέλθει η διακομματική στο Υπ. Οικ. με αντικείμενο το τελικό σχέδιο φορολόγησης, αν και δεν αποκλείεται αυτό να λάβει και νέα παράταση. Η φορολόγηση των ακινήτων προκαλεί ενστάσεις στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας κυρίως ενώ ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ εμφανίζονται να προκρίνουν την εξασφάλιση ενός αφορολογήτου που θα οδηγήσει σε περιορισμό της επιβάρυνσης για μικρές ιδιοκτησίες.

Εναντίον ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ

Κεντρικό ζήτημα αναμένεται να αποτελέσει και η επαναδραστηριοποίηση, και μάλιστα με ηχηρό τρόπο, του ΚΚΕ στο κοινωνικό πεδίο. Χθες τόσο από το Μαξίμου όσο και από την Ιπποκράτους και την Αγ. Κωνσταντίνου εκπέμπονταν σαφώς το μήνυμα ότι το αδιέξοδο στο λιμάνι του Πειραιά ήταν, κατά κύριο λόγο, αποτέλεσμα της επιμονής του Περισσού να ανοίξει ένα νέο μέτωπο συνδικαλιστικής και κομματικής αντιπαράθεσης. Γι αυτό και, για πρώτη φορά, τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΔΗΜΑΡ (που στην περίπτωση των εργαζομένων του ΜΕΤΡΟ είχε διαφοροποιηθεί) απέφυγαν κάθε σχόλιο αποστασιοποίησης από την κυβερνητική απόφαση για επιστράτευση, αποδίδοντας την αναγκαιότητα λήψης του μέτρου της επιστράτευσης στην συνδικαλιστική γυμναστική ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ. Την κυβερνητική γραμμή επιβεβαίωσε και ο Γιάννης Στουρνάρας, αργά χθες το βράδυ μετά από σύσκεψη υπό τον Αντ. Σαμαρά στο Μαξίμου: «Αυτό που παρατηρούμε στο χώρο των κινητοποιήσεων σήμερα και τις προηγούμενες μέρες είναι παλαιοκομματικές νοοτροπίες των δυο κομμάτων, του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ».

Η συνάντηση των τριών κυβερνητικών εταίρων πραγματοποιείται ένα 24ώρο πριν τη μετάβαση του Αντ. Σαμαρά στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. Η τελευταία συνάντηση των τριών ήταν στις 15 Ιανουαρίου.

matrix24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: