9.2.13

Πιλότος κοιμήθηκε πάνω από την Κρήτη!...


Ακυβέρνητο έμεινε αεροσκάφος πάνω από την Κρήτη τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν ο πιλότος του κοιμήθηκε βαθιά, για αρκετά λεπτά μάλιστα, στο κόκπιτ στη διάρκεια πτήσης από τη Χουργκάντα στην Αίγυπτο προς το Άμστερνταμ.

Ο συγκυβερνήτης έμεινε...
μόνος του στο πιλοτήριο επειδή ο συνάδελφός του θέλησε να πάει στην τουαλέτα. Όταν μετά ένα σύντομο διάλειμμα προσπάθησε να επιστρέψει στη θέση του, η πόρτα ήταν κλειδωμένη και ο πιλότος κοιμόταν του καλού καιρού. Οι τηλεφωνικές κλήσεις προς το κόκπιτ έμειναν αναπάντητες και μόνο μετά την επέμβαση του πληρώματος, άνοιξε η πόρτα. Καθ' όλη τη διάρκεια του επεισοδίου, το αεροσκάφος οδηγούσε αυτόματος πιλότος.

Το επίμαχο αεροπλάνο ήταν Μπόινγκ 737-800 της Transavia, ολλανδικής θυγατρικής της κοινοπραξίας Air France/KLM με έδρα το Αμστερνταμ. Η υπόθεση εξετάστηκε από την ολλανδική υπηρεσία που ερευνά ατυχήματα και καταχωρίστηκε ως σοβαρή όχληση.

Το πορτογαλικό Ινστιτούτο για την Πολιτική Αεροπορία (Inac) προειδοποίησε πρόσφατα ότι το πλήρωμα στο κόκπιτ συχνά πραγματοποιεί πτήσεις σε κατάσταση υπερκόπωσης. Από τους 456 πιλότους που ρωτήθηκαν, κάθε δεύτερος παραδέχθηκε ότι μία φορά τουλάχιστον τον έχει πάρει ο υπνος σε διάρκεια πτήσης χωρίς να το θέλει. Το 91%, εξάλλου, ανέφερε ότι έχει διαπράξει κάποιο λάθος λόγω κούρασης.

Πάνω από δέκα ώρες πτήσης τη νύχτα θεωρούνται, με βάση επιστημονικές έρευνες, εξόχως κουραστικές και θα μπορούσαν να προκαλέσουν δυσκολίες συγκέντρωσης και σημάδια κόπωσης. Εκπρόσωποι των πιλότων διαμαρτύρονται πως η επέκταση των ωραρίων έως και 12 ή 13 ώρες πτήσεων θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια επιβατών και πληρωμάτων. Πρόσφατη μελέτη της αμερικανικής υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι πολλοί κυβερνήτες των σύγχρονων αεροσκαφών είναι τόσο εθισμένοι στα αυτόματα συστήματα, ώστε δεν καταλαβαίνουν και πολλά πράγματα από το παραδοσιακό πιλοτάρισμα, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος ατυχημάτων.

H Kαθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια: