22.2.13

Παπανδρέου: Ευθύνες στην ΕΕ για την κρίση...

Την παρέμβαση του προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, προκειμένου να σωθεί η Ελλάδα και η Ευρωζώνη, ζητά ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου με κείμενό του στο... Foreign Policy, στο πλαίσιο αφιερώματος για τα “10 προβλήματα που ο Ομπάμα θα μπορούσε να λύσει εδώ και τώρα”. Την ίδια ώρα, σε συνέντευξή του στο CNN, επιρρίπτει εκ νέου ευθύνες στους ευρωπαίους εταίρους της χώρας μας για αργά και μη αποδοτικά αντανακλαστικά στην αντιμετώπιση της κρίσης.
“Το πρώτο βήμα πρέπει να είναι η διάσωση της Ελλάδας. Ξανά και ξανά η χώρα μου έχει υποσχεθεί πίστη στο ευρωπαϊκό δόγμα της σκληρής λιτότητας, αλλά για τις παγκόσμιες αγορές ομολόγων, φαίνεται, πως ποτέ δεν μπορούμε να κόψουμε αρκετά” τονίζει στο κείμενό του στο Foreign Policy ο Γ. Παπανδρέου και υποστηρίζει πως η αιτία είναι η κρίση εμπιστοσύνης.

“Διατηρώντας την αβεβαιότητα για την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη σακατεύτηκε η οικονομία μας, ελαχιστοποιώντας την προοπτική κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας μέχρι να λυθεί το πρόβλημα” συνεχίζει ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και τονίζει πως η Ευρώπη πρέπει να διαμηνύσει πως “Η κρίση τελειώνει εδώ. Η Ελλάδα είναι μέρος της Ευρωζώνης, τελεία.”

Ωστόσο σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου, “για να γίνει πιστευτή μια τέτοια δήλωση χρειάζεται την υποστήριξη της μεγαλύτερης και ακόμα δυναμικότερης οικονομίας του κόσμου. Εδώ είναι που προκύπτει ο Ομπάμα. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ μπορεί να βοηθήσει στην επίλυση της ευρωπαϊκής κρίσης με το είδος της επιδέξιας οικονομικής διπλωματίας που έχει ομολογουμένως ξεφύγει από τη διοίκησή του μέχρι σήμερα".

Σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό ο πρόεδρος των ΗΠΑ πρέπει να υπενθυμίσει στο γερμανικό λαό το πως οι ΗΠΑ στάθηκαν στο πλευρό της Γερμανίας όχι μόνο κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου αλλά και κατά τη δεκαετία που ακολούθησε την πτώση του τείχους του Βερολίνου και την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης. “Και πρέπει να πείσει τη γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, να κάνει ό,τι πρέπει για να εξασφαλίσει ότι η Ευρώπη δουλεύει- και να την διαβεβαιώσει ότι ο αμερικανικός λαός θα βοηθήσει ξανά”.

“Δεν ζητάμε ελεημοσύνη” γράφει ο Παπανδρέου και τονίζει την ανάγκη για επενδύσεις στη χώρα. Επίσης απευθύνει πρόσκληση στον Μπαράκ Ομπάμα να επισκεφτεί την Ελλάδα λέγοντας πως μια επίσκεψη θα ήταν πραγματική ψήφος εμπιστοσύνης στην ικανότητα της χώρας αλλά και της Ευρώπης για έξοδο από την κρίση.

Συνέντευξη στην Κριστιάν Αμανπούρ του CNN

Στο μεταξύ σε συνέντευξή του στο CNN κλήθηκε να απαντήσει για την κρίση στην Ελλάδα και στο ερώτημα “αν έχει πιάσει πάτο”.

“Με πονάει και μένα να βλέπω τους Έλληνες να υποφέρουν. Έπρεπε να πάρω πολύ δύσκολες αποφάσεις και σκληρά μέτρα και ο πόνος είναι ακόμα εκεί”.

Επίσης βρίσκει την ευκαιρία να ασκήσει εκ νέου κριτική στην ΕΕ και στους χειρισμούς της για την επίλυση της κρίσης λέγοντας: “πιστεύω πως δεν μπορούσαμε να κάνουμε αλλιώς αλλά ταυτόχρονα περιμέναμε μεγαλύτερη υποστήριξη και προστασία από το ευρωπαϊκό σύστημα, από την Ευρωζώνη αν θέλετε”.

Στη συνέχεια μιλώντας για την εσωτερική υποτίμηση στη χώρα με τις περικοπές μισθών προκειμένου, όπως είπε, να γίνει η χώρα πιο ανταγωνιστική, διαπίστωσε ότι η Ευρώπη έκανε “πολύ λίγα, πολύ αργά” και πως “το πρόβλημα παραμένει”, καθώς με την ανατίμηση του ευρώ πήγε ουσιαστικά χαμένη η εσωτερική υποτίμηση.

Σε ερώτηση σχετικά με το αν αναμένει νέα μέτρα λιτότητας είπε πως η κοινωνία δεν αντέχει άλλα μέτρα και πως δεν είναι η λύση παρά μόνο κάποια μέτρα για μείωση του προϋπολογισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: