13.2.13

Ευρωπαϊκή σύσκεψη για το διατροφικό σκάνδαλο...

Στη σκιά του διατροφικού σκανδάλου με το κρέας αλόγου που εντοπίστηκε σε κατεψυγμένα γεύματα και μπέργκερ και στο οποίο εκτιμάται ότι ... εμπλέκονται ήδη 16 χώρες, υπουργοί Αγροτικής ανάπτυξης χωρών της Ε.Ε και αρμόδιοι για διατροφικά θέματα συναντώνται σήμερα στις Βρυξέλλες.
Οι υπουργοί της Ρουμανίας, της Γαλλίας, τους Ηνωμένου Βασιλείου, του Λουξεμβούργου και της Πολωνίας θα εξετάσουν τις εξελίξεις μετά από πρωτοβουλία της ιρλανδικής προεδρίας.Στόχος της συνάντησης είναι να βρεθεί τρόπος αποκατάστασης της εμπιστοσύνης των καταναλωτών στα προϊόντα που περιέχουν κρέας.

Ο Φρεντερίκ Βίνσεντ ,εκπρόσωπος του Επιτρόπου αρμόδιου για θέματα Υγείας και Προστασίας του Καταναλωτή Τόνιο Μποργκ, διαβεβαίωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθημερινά ελέγχει τα ευρήματα των ερευνών, που διενεργούνται από τις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στα προϊόντα που παράγονται και στη συνέχεια διακινούνται και απορροφούνται από την ευρωπαϊκή αγορά. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι από τους ελέγχους που έγιναν δεν αποδείχθηκε η ύπαρξη φαινυβουλταζόνης, ενός φαρμάκου που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία αλόγων. Σημείωσε δε ότι τα ευρωπαϊκά κράτη πρέπει να διεξάγουν τους απαραίτητους ελέγχους και τις πιστοποιήσεις και να ενημερώνουν τα υπόλοιπα και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα αποτελέσματα των ελέγχων σε διάστημα 24 ωρών.

Χθες, στη Βρετανία, έγιναν αιφνιδιαστικοί έλεγχοι σε ένα σφαγείο και μια εταιρεία ενώ στη Γαλλία ξεκίνησε δικαστική έρευνα για να διαπιστωθεί εάν διαπράχθηκε το αδίκημα της απάτης.Η Ρουμανία, εν τω μεταξύ, διέψευσε ότι είναι η πηγή από όπου έφυγε το κρέας αλόγου χαρακτηριζόμενο ως βόειο.Ευρωπαίοι αξιωματούχοι διαβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για την υγεία όσων κατανάλωσαν γεύματα που περιείχαν και κρέας αλόγου αλλά ότι είναι μόνο ζήτημα εξαπάτησης των καταναλωτών από τις εταιρείες.

Το σκάνδαλο ξεκίνησε από την Ιρλανδία όταν εντοπίστηκαν ίχνη από κρέας αλόγου σε μπέργκερ και εντέλει ενεπλάκησαν εταιρείες από τη Γαλλία, την Ολλανδία, την Κύπρο και τη Ρουμανία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: