4.2.13

Επανεμφάνιση Φιντέλ στις κουβανικές εκλογές...

Τη μεγαλύτερη σε χρονική διάρκεια δημόσια εμφάνισή του μετά το 2006 έκανε ο επί σχεδόν μισό αιώνα ηγέτης της Κούβας Φιντέλ Κάστρο κατά τη διάρκεια των Κουβανικών εκλογών για την συγκρότηση της νέας Εθνοσυνέλευσης.
Σε μια από τις σπάνιες εμφανίσεις του, ο ... πρώην ηγέτης της Κούβας εμφανίστηκε αργά το απόγευμα σε εκλογικό τμήμα της Αβάνα όπου πήγε για να ψηφίσει. Εκεί συζήτησε με πλήθος κόσμου που του ευχόταν περαστικά αλλά και Κουβανούς δημοσιογράφους. Πρόκειται για την μεγαλύτερη σε διάρκεια δημόσια εμφάνισή του από το 2010
Αξίζει να σημειωθεί ότι στις τρεις προηγούμενες εκλογές της Εθνοσυνέλευσης είχε ψηφίσει από το σπίτι του. Η πρώτη φορά ήταν το 2006. Δύο χρόνια μετά θα παραχωρούσε την εξουσία στον αδελφό του, Ραούλ.

Η στιγμή που ο σκυφτός, γενειοφόρος Κάστρο, 86 ετών πλέον, έβαζε το ψηφοδέλτιό του στην κάλπη, μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση. Όπως μετέδωσε ο εκφωνητής, στη διάρκεια της παραμονής του στο εκλογικό τμήμα, ο Κάστρο συζήτησε για μεταρρυθμίσεις στην οικονομία, για την Λατινική Αμερική, για τον πρόεδρο της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες, καθώς και για άλλα θέματα. Ακούστηκε επίσης να ζητάει, με την αδύναμη φωνή του, καθολική συμμετοχή στις εκλογές της Κυριακής: «Ο λαός είναι αληθινά επαναστατικός, έχει στ' αλήθεια θυσιαστεί. Δεν χρειάζεται να το αποδείξουμε, θα το αποδείξει η Ιστορία. Πενήντα χρόνια αποκλεισμού και δεν έχουν παραδοθεί», δήλωσε.
Επανεμφάνιση Φιντέλ στις κουβανικές εκλογές

Υπολογίζεται ότι το 95% των Κουβανών άνω των 16 ετών, περίπου 8,7 εκατομμύρια, προσήλθαν στις κάλπες για να εκλέξουν τους 612 εκπροσώπους της Εθνοσυνέλευσης καθώς και περισσότερους από 1.000 συνέδρους στις επαρχιακές συνελεύσεις.

Ο πρόεδρος Ραούλ Κάστρο καθώς και άλλοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι, εμφανίστηκαν στην τηλεόραση για να σχολιάσουν τη σημασία των εκλογών ως ένδειξη στήριξης στις μεταρρυθμίσεις και στην ανεξαρτησία της χώρας από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σύμφωνα με τις νέες μεταρρυθμίσεις, η οικονομία αποσυνδέεται όλο και περισσότερο από το κρατικό άρμα, δίνοντας περισσότερο χώρο στην ιδιωτική πρωτοβουλία σε τομείς όπως η γεωργία και το εμπόριο και αίροντας πολλούς περιορισμούς πάνω σε ατομικές ελευθερίες, όπως είναι το να ταξιδεύει, να αγοράζει και να πουλά κανείς σπίτια και αυτοκίνητα.

Οι εκλογές αναμένεται να οδηγήσουν στα τέλη Φεβρουαρίου στην επανεκλογή, εκτός απροόπτου, του προέδρου Ραούλ Κάστρο, όμως σύμφωνα με τις νέες διατάξεις υπάρχει πλέον όριο δύο πενταετών θητειών, που επιβάλλεται στους υψηλόβαθμους αξιωματούχους της χώρας.
Με αυτό το δεδομένο, ο Ραούλ Κάστρο αναμένεται έτσι να εγκαταλείψει την εξουσία το 2018.

Από την πλευρά τους, αποκλεισμένοι για ακόμη μια φορά από τις εκλογές αλλά και τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, οι Κουβανοί αντιφρονούντες, κάλεσαν σε αποχή ή λευκή ψήφο.

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: