4.2.13

Με μεγάλη πλειοψηφία εγκρίθηκε η απόφαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ...


Με τους εσωκομματικούς πόλους να έχουν προχωρήσει σε αμοιβαίες υποχωρήσεις, η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ενέκρινε την Κυριακή με μεγάλη πλειοψηφία την πολιτική απόφαση, καταψηφίζοντας ταυτόχρονα τέσσερις τροπολογίες που... έθεσε σε ψηφοφορία η Αριστερή Πλατφόρμα.

Στον πυρήνα της πολιτικής απόφασης βρίσκονται οι θέσεις του κόμματος για την ακύρωση του Μνημονίου, την επιτάχυνση των εσωκομματικών διαδικασιών προς την κατεύθυνση ενοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και την αντιμετώπιση της προπαγάνδας της ΝΔ.

Στο ίδιο κείμενο επισημαίνεται η θέση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλ. Τσίπρας θα συνεχίσουν την προσπάθεια διεθνοποίησης των προβλημάτων της χώρας που προκλήθηκαν από τους όρους των δανειακών συμβάσεων και τα Μνημόνια, με την διευκρίνιση ότι οι επισκέψεις του κ. Τσίπρα στο εξωτερικό θα πρέπει να τύχουν καλύτερης προετοιμασίας.

Σε πολιτικό επίπεδο, ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει την καμπάνια του για την πραγματοποίηση ευρωπαϊκής διάσκεψης για το πρόβλημα του χρέους, όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά όλων των χωρών του ευρωπαϊκού νότου, ενώ θα ενταθεί η πολιτική του κόμματος στο πολιτικό και επικοινωνιακό επίπεδο, μετά και την παραδοχή του λάθους στο ελληνικό πρόγραμμα από το ΔΝΤ.

Αμοιβαίες υποχωρήσεις

Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις στελεχών και από τις δύο πλευρές, στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτήν την στιγμή κοινός τόπος πως η πυροδότηση εσωκομματικών εντάσεων, πόσο μάλλον μίας κρίσης, θα είναι καταστρεπτική και ως εκ τούτου ατύπως υπήρξε μία συμφωνία για κατέβασμα των τόνων.

Όπως αναφέρει Το Βήμα, παρά τις διαφαινόμενες διαθέσεις της Αριστερής Πλατφόρμας και το γεγονός ότι από την πλευρά της είχαν υποβληθεί οκτώ προτάσεις – τροπολογίες προκειμένου να περιληφθούν στο κείμενο συμπερασμάτων της ΚΕ, εν τέλει σε ψηφοφορία τέθηκαν μόνο τέσσερις εξ αυτών, οι οποίες εν τέλει δεν υιοθετήθηκαν από το σώμα.

Παρά ταύτα, στην εισήγηση της Κουμουνδούρου είχε περιληφθεί εξ αρχής η δέσμευση περί κατάργησης δια νόμου του μνημονίου, θέση που εν πολλοίς συνέπιπτε με την αντίστοιχη της Αριστερής Πλατφόρμας έστω κι αυτή ήταν επιθετικότερη στην διατύπωσή της.

Η εσωκομματική αντιπολίτευση πάντως ενέμεινε στις τροπολογίες για σχηματισμό κυβέρνησης της Αριστεράς, δηλαδή με δυνάμεις όπως το ΚΚΕ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ καθώς και στην τροπολογία στην οποία διατυπώνονταν επιφυλάξεις για τα ταξίδια και τις διεθνείς επαφές του κ. Τσίπρα και τον τρόπο με τον οποίο αυτές ελήφθησαν, ερήμην δηλαδή των συλλογικών οργάνων.

Οι τροπολογίες δεν υιοθετήθηκαν από το σώμα, αν και κατ’ ουσίαν, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις όλων των πλευρών, κατέστη σαφές ότι στο μέλλον η τακτική θα αλλάξει, όπως πάντως είχε διαφανεί από την συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας κατά τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας.

Στο συγκεκριμένο σημείο γενική ήταν η συμφωνία πως στο εξής απαιτείται πέραν της αλλαγής του τρόπου λήψης των αποφάσεων, ένας γενικός και αποτελεσματικός επικοινωνιακός συντονισμός και μία αναβάθμιση του ρόλου ενός κέντρου διαχείρισης και λήψης αποφάσεων για τις δημόσιες τοποθετήσεις στελεχών.

Κατά τα λοιπά, στη διάρκεια της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής και με βάση τις εισηγήσεις και τις συζητήσεις, διεφάνη πως σχεδόν όλοι στον ΣΥΡΙΖΑ συμφωνούν πως το βάρος των προσπαθειών πρέπει στος εξής να πέσει στο θέμα της κατάρτισης μίας πειστικής εναλλακτικής πρότασης για την διακυβέρνηση.

Επιπλέον, γενική ήταν η συμφωνία πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει έως και τον Μάρτιο να έχει ολοκληρώσει την κατάρτιση των κειμένων για τις θέσεις και το καταστατικό του νέου κόμματος και κατόπιν αυτού να προχωρήσει με βάση το χρονοδιάγραμμα που έχει σχεδιαστεί, στην πραγματοποίηση του ιδρυτικού συνεδρίου, αν όχι μέσα στην Ανοιξη, το αργότερο στις αρχές του καλοκαιριού, καθώς στο διάστημα που θα ακολουθήσει όλοι εκτιμούν και συμφωνούν πως οι γενικότερες εξελίξεις σε Ευρώπη και Ελλάδα θα καθιστούν πολυτέλεια την ενασχόληση με εσωκομματικές αναζητήσεις και διαδικασίες.


in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: