18.2.13

ΚΥΠΡΟΣ:Μονομαχία Αναστασιάδη - Μαλά στον β' γύρο...


Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης και ο υποψήφιος του ΑΚΕΛ Σταύρος Μαλάς θα μονομαχήσουν στον β’ γύρο των προεδρικών εκλογών της Κύπρου.

Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα της σημερινής εκλογικής διαδικασίας, ο κ. Αναστασιάδης συγκέντρωσε ποσοστό 45,46%. Ο κ. Μαλάς κέρδισε το...
26,91% των ψήφων και τρίτος με μικρή διαφορά από τον δεύτερο αναδείχθηκε ο ανεξάρτητος υποψήφιος Γιώργος Λιλλήκας με 24,93%.

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ δεν κατάφερε να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία (άνω του 50%) και έτσι η μάχη για την προεδρία θα συνεχιστεί και την ερχόμενη Κυριακή.

Αίσθηση έχει προκαλέσει η αστοχία των exit poll που έδιναν ποσοστό έως και 52,6 στον κ. Αναστασιάδη, αλλά και σημαντική διαφορά του κ. Μαλά από τον κ. Λιλλήκα.

Ν. Αναστασιάδης: Ξεκάθαρη εντολή την επόμενη Κυριακή

Ο N. Αναστασιάδης για το αποτέλεσμα
«Το σημερινό αποτέλεσμα αποτελεί χωρίς αμφιβολία νίκη των πολιτών, αποτελεί νίκη των δυνάμεων που θέλουν να γυρίσουμε σελίδα», δήλωσε ο κ. Αναστασιάδης μιλώντας στους υποστηρικτές του και στα ΜΜΕ μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

«Αυτό που συνάγεται από το ισχυρότατο εκλογικό αποτέλεσμα», πρόσθεσε, «είναι πως η συντριπτική πλειοψηφία του λαού αυτό που εξέφρασε σήμερα, είναι το αίτημα για την απαλλαγή του τόπου από τη διακυβέρνηση της ηγεσίας του ΑΚΕΛ».

Παράλληλα, ο υποψήφιος πρόεδρος εμφανίστηκε βέβαιος πως «αυτό το αποτέλεσμα θα μετατραπεί σε μία ξεκάθαρη εντολή την επόμενη Κυριακή με τη διεύρυνση της πολιτικής και κοινωνικής συμμαχίας και τη συγκρότησης μιας κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας»/

«Η υπόθεση της αλλαγής είναι υπόθεση όλων μας από αύριο αναλαμβάνω πρωτοβουλία συμπόρευσης και συστράτευσης όλων των πολιτικών δυνάμεων που πιστεύουν σε μία νεα εποχή για την πατρίδα», κατέληξε.

Άνοιγμα Στ. Μαλά στους ψηφοφόρου του Γ. Λιλλήκα

Ο Στ. Μαλάς για το αποτέλεσμα
Ο υποψήφιος του ΑΚΕΛ έτεινε χέρι προς τους υποστηρικτές του τρίτου καταταγέντος υποψηφίου κ. Λιλλήκα, τον οποίο στήριξε η ΕΔΕΚ και σημαντικό ποσοστό ψηφοφόρων του ΔΗΚΟ.

«Με τις δυνάμεις που στήριξαν τον Γιώργο Λιλλήκα έχουμε πολλά κοινά ιστορικά στα συγκεκριμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κύπρος», είπε ο κ. Μαλάς έχοντας το βλέμμα στον β’ γύρο των εκλογών.

«Έχουμε τώρα», πρόσθεσε, «την κοινή υποχρέωση να δώσουμε μέλλον και προοπτική στον τόπο μας σε αυτή την πολύ κρίσιμη στιγμή που περνάμε. Με την αποφασιστικότητα, την αξιοπρέπεια και την μεθοδικότητα που δείξαμε στη μάχη του πρώτου γύρου, θα δώσουμε τη μάχη και του δεύτερου γύρου».

Ο κ. Μαλάς ζήτησε τη συστράτευση όλων των προοδευτικών δυνάμεων που έχουν κοινό στόχο την προάσπιση της Κύπρου και του λαού της, την επίλυση του Κυπριακου και την απαλλαγή από την κατοχή.

«Αυτή η μάχη θα είναι νικηφόρα», κατέληξε.


Γ. Λιλλήκας: Δύσκολος και άνισος αγώνας

Ο Γ. Λιλλήκας για το αποτέλεσμα
Σε δηλώσεις του μετά τη γνωστοποίηση των τελικών αποτελεσμάτων ο κ. Λιλλήκας χαρακτήρισε «πρωτοφανές ποσοστό για τα κυπριακά δεδομένα» το 24,93% που εξασφάλισε στις σημερινές εκλογές.

Συνεχάρη τους ανθυποψηφίους του, αλλά παράλληλα δήλωσε ότι το επιτελείο του έδωσε ένα δύσκολο και άνισο αγώνα, απέναντι, όπως είπε, «στο κατεστημένο και στους έμμισθους κομματικούς μηχανισμούς».

«Αυτή είναι μόνο η αρχή, η πορεία τώρα αρχίζει», υπογράμμισε καταχειροκροτούμενος από υποστηρικτές του και δεσμεύτηκε ότι θα τηρήσει την εντολή που του ανέθεσαν με την ψήφο τους οι πολίτες.

«Θα στηρίξουμε», είπε, «κάθε πολιτική που προασπίζεται την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας και κάθε πολιτική που προασπίζεται τα εθνικά μας συμφέροντα και αντιστέκεται σε επιβουλές των ξένων.

«Πολιτικές που υποθηκεύουν το μέλλον της πατρίδας μας και εκχωρούν τον εθνικό μας πλούτο και βρίσκονται στην λογική των μονομερών υποχωρήσεων, «θα μας βρουν δυναμικά μπροστά τους», κατέληξε ο κ. Λιλλήκας.

Στο 17,6% η αποχή

Σύμφωνα με τον Γενικό Έφορο Εκλογών Ανδρέα Ασσιώτη, σήμερα ψήφισε το 82,84% των ψηφοφόρων, σε σύγκριση με το 89,62% στις προεδρικές εκλογές του 2008.

Στη Λευκωσία ψήφισε το 81,82% των ψηφοφόρων, στη Λεμεσό το 83,24%, στην Αμμόχωστο το 83,86, στη Λάρνακα το 84,01% και στην Πάφο το 84%.

Στο εξωτερικό, όπου για πρώτη φορά στήθηκαν κάλπες, ψήφισε το 80% των ψηφοφόρων. Δικαίωμα ψήφου είχαν 545.189 εκλογείς....

Δεν υπάρχουν σχόλια: