18.2.13

Ο Πιστόριους μένει κρατούμενος, τα σενάρια για τον πρώην ήρωα οργιάζουν...



Την Τρίτη η κηδεία της Στέενκαμπ...
Ελλείψει πληροφοριών γύρω από τον τραγικό θάνατο της Ρέβα Στέενκαμπ από το χέρι του Όσκαρ Πιστόριους, οι φήμες, οι εικασίες και τα... σενάρια στον τύπο της Νότιας Αφρικής για τον (σύντομα, πρώην) εθνικό ήρωα οργιάζουν.

Έχοντας πια εγκαταλείψει την υπόθεση περί «κατά λάθος» δολοφονίας, οι εφημερίδες υποστηρίζουν τώρα ότι είχε προηγηθεί έντονος καβγάς και αυτό που όπλισε τον 26χρονο ήταν η ζήλια -αλλά το πώς έφτασαν αυτές οι πληροφορίες στα χέρια τους είναι τόσο θολό όσο και η ίδια η υπόθεση.

Οι επιβεβαιωμένες πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας παραμένουν ελάχιστες, τουλάχιστον μέχρι να αρχίσει η δίκη: Η 29χρονη κοπέλα πυροβολήθηκε τέσσερις φορές στο σπίτι του Πιστόριους από όπλο που του ανήκε τα ξημερώματα της Πέμπτης και πέθανε επί τόπου. Μόνος παρών στο σπίτι εκείνη την ώρα ήταν ο Πιστόριους.

H εικόνα του «καλού παιδιού» είχε ο Πιστόριους τον προφύλαξε για ελάχιστο χρονικό διάστημα. Οι πληροφορίες που τώρα δημοσιεύουν διαψεύδουν το πρώτο σενάριο περί παρεξήγησης: Όπως αναφέρει η City Press, η κοπέλα είχε ήδη πάει στο σπίτι του Πιστόριους το προηγούμενο απόγευμα, κοιμήθηκε εκεί και ο πρώτος πυροβολισμός την βρήκε στην κρεβατοκάμαρα πριν «διαφύγει» στο μπάνιο.

Η Beeld υποστηρίζει ότι οι γείτονες άκουσαν πρώτα έντονες λογομαχίες και ώρα αργότερα τους πυροβολισμούς. Οι πυροβολισμοί, υποστηρίζει η εφημερίδα, την βρήκαν στο μπάνιο.

Η εφημερίδα δίνει μάλιστα και το κίνητρο του Πιστόριους: Επικαλούμενη μία φίλη της Στέενκαμπ, υποστηρίζει ότι ο 26χρονος ζήλευε παθολογικά την σύντροφό του και τον εξόργισε ιδιαίτερα η συμμετοχή της σε ριάλιτι.

Πέτρα του σκανδάλου σε αυτό το σενάριο είναι ο τραγουδιστής Μάριο Όγκλου, που επίσης συμμετείχε στο ριάλιτι. Κατά τη βρετανική Daily Mirror ωστόσο, η «ζήλια» του Πιστόριους στρεφόταν κυρίως εναντίον του Φρανσουά Χουγκαρντ, σταρ του ράγκμπι στη Νότια Αφρική και στενό φίλο της Στέενκαμπ.

Η αστυνομία και το δικαστήριο από την πλευρά τους δεν επιβεβαιώνουν ούτε διαψεύδουν τα δημοσιεύματα. Το μοναδικό που αναφέρει η αστυνομία είναι ότι η «υπόνοια» που αφήνουν αρκετά δημοσιεύματα πως οι πηγές τους προέρχονται από αστυνομικές διαρροές δεν ευσταθεί· το δικαστήριο αρνείται να σχολιάσει δημοσιεύματα «που μπορεί να είναι και εσφαλμένα», όπως λέει, για μία υπόθεση που βρίσκεται ακόμη στα αρχικά της στάδια.

Ο Όσκαρ Πιστόριους ματαίωσε τη συμμετοχή του σε όλους τους αγώνες στους οποίους επρόκειτο να πάρει μέρος κατά τους προσεχείς μήνες, για να μπορέσει να αφιερωθεί στην προετοιμασία της υπεράσπισής του απέναντι στην κατηγορία του εκ προμελέτης φόνου, η οποία τού απαγγέλθηκε επισήμως την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε ο ατζέντης του Πιτ βαν Ζιλ.

Πρόκειται για δυο αγώνες στην Αυστραλία και ένα στη Βραζιλία, το Μάρτιο, ένα στις ΗΠΑ τον Απρίλιο και ένα στη Βρετανία, τον Μάιο.

Ο βαν Ζιλ, ο οποίος επισκέφθηκε την Κυριακή τον Πιστόριους στο αστυνομικό τμήμα στο οποίο κρατείται, τόνισε ότι οι χορηγοί εξακολουθούν να τον υποστηρίζουν και ότι τα συμβόλαια που έχει υπογράψει παραμένουν εν αναμονή του αποτελέσματος της δίκης του.

Την ίδια στιγμή, όπως ανέφερε ο ατζέντης του Πιστόριους, ο 26χρονος ματαίωσε τη συμμετοχή του σε όλους τους αγώνες στους οποίους επρόκειτο να πάρει μέρος κατά τους προσεχείς μήνες ώστε να μπορέσει να αφιερωθεί στην προετοιμασία της υπεράσπισής του.

«Αποφάσισα ότι ύστερα από αυτά τα τραγικά γεγονότα δεν έχουμε καμία επιλογή από τη ματαίωση της συμμετοχής του 'Οσκαρ Πιστόριους σε όλους τους μελλοντικούς αγώνες για τους οποίους έχει υπογράψει συμβόλαιο» δήλωσε ο ατζέντης Πιτ βαν Ζιλ. Πρόκειται για δυο αγώνες στην Αυστραλία και ένα στη Βραζιλία, το Μάρτιο, ένα στις ΗΠΑ τον Απρίλιο και ένα στη Βρετανία, τον Μάιο.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τον ίδιο, όλοι οι χορηγοί του Πιστόριους δεν έχουν αποσύρει την υποστήριξή τους και προτίθενται να περιμένουν την έκβαση της δίκης πριν επανεξετάσουν την στάση τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: