23.2.13

Χωρίς φαγητό οι μισοί φοιτητές των ΤΕΙ...



Μειωμένος κατά 35 έως 40% ο αριθμός των δικαιούχων
Εν αναμονή των τελικών αποφάσεων για το σχέδιο «Αθηνά», η φοιτητική κοινότητα της Ηλείας τίθεται ξανά αντιμέτωπη με ... το εφιαλτικό πρόβλημα της σίτισης.

Από τις 5 Φεβρουαρίου τέθηκαν σε ισχύ και αναρτήθηκαν νέες λίστες για τα τμήματα του Πύργου και της Αμαλιάδας, με μειωμένο αριθμό δικαιούχων κατά 35 έως 40%. Συγκεκριμένα, στον Πύργο, δικαίωμα σίτισης έχουν πλέον 260 φοιτητές από τους 450 που περιελάμβανε αρχικά η λίστα, ενώ στην Αμαλιάδα έμειναν εκτός λίστας 94 άτομα από τα 200.

Το παράδοξο είναι ότι το υπουργείο Παιδείας αναγνωρίζει και στους 450 το δικαίωμα να έχουν κάρτα σίτισης, μια και πληρούν το εισοδηματικό κριτήριο των 45.000 ευρώ οικογενειακού εισοδήματος (φτάνει και τις 60.000 ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών μιας οικογένειας).

Ωστόσο, η διοίκηση του ΑΤΕΙ Πατρών επικαλούμενη τον μειωμένο προϋπολογισμό, θέτει νέα -αυστηρότερα- κριτήρια, αφήνοντας ουσιαστικά εκτός λίστας διόλου ευκαταφρόνητο αριθμό φοιτητών.

Σύμφωνα με τον προϊστάμενο του φοιτητικού εστιατορίου του ΑΤΕΙ Πατρών, Χρήστο Ρετζέπη, κάρτα σίτισης έλαβαν αρχικά οι ειδικές κοινωνικές ομάδες (πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, ορφανοί κλπ) και στη συνέχεια τέθηκε από τη διοίκηση του ΤΕΙ το εισοδηματικό κριτήριο των 13.500 ευρώ, γεγονός που οδήγησε στη δραματική μείωση των δικαιούχων φοιτητών.

Όπως δήλωσε ο κ.Ρετζέπης, το ΤΕΙ διαθέτει προϋπολογισμό για τη σίτιση 1.420 εκατ. ευρώ αντί 2.420 εκατομμύρια. Πρόσθεσε δε, ότι θα ξεκινήσουν προσπάθειες να δοθεί λύση στο θέμα, ενώ δήλωσε ότι για τη σίτιση στο ΤΕΙ της Αμαλιάδας έχει γίνει επαφή με τον δήμαρχο Γιάννη Λυμπέρη, προκειμένου να βρεθεί φόρμουλα βοήθειας για να σιτίζονται όλοι οι δικαιούχοι.

Το ζήτημα της σίτισης αναμένεται να συζητηθεί άμεσα στην επόμενη συνέλευση των φοιτητών, καθώς αν συνεχιστεί η εφαρμογή της συγκεκριμένης απόφασης, μεγάλος αριθμός φοιτητών θα αντιμετωπίσει πολύ σοβαρό πρόβλημα συνέχισης των σπουδών του.

Λαϊκή συνέλευση πολιτών το Σάββατο, γενική συνέλευση φοιτητών την ερχόμενη εβδομάδα

Για το Σάββατο στις 7 το απόγευμα έχει οριστεί νέα λαϊκή συνέλευση όλων των φορέων του Πύργου στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο για να συζητηθεί το θέμα της παραμονής του ΤΕΙ στην πόλη, ενώ μέσα στο Σαββατοκύριακο θα συγκληθεί το ΔΣ του συλλόγου των φοιτητών προκειμένου να ορίσει ημερομηνία Γενικής Συνέλευσης των φοιτητών στις αρχές της επόμενη εβδομάδας.
patrisnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: