18.2.13

«Γδύνουν» μετανάστες επίορκοι αστυνομικοί...



Ακόμη μία υπόθεση «ανομίας» στους κόλπους της ΕΛ.ΑΣ. με πρωταγωνιστές δύο αστυφύλακες -κατηγορούνται για παθητική δωροδοκία, απόπειρα εκβίασης και παράβαση καθήκοντος- «έπιασαν» οι αστυνομικοί της ... υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων.
Και αυτή -η τρίτη κατά σειράν υπόθεση που αποκαλύπτεται μέσα σε τρία 24ωρα και έβδομη από το 2012 έως σήμερα- ήταν εις βάρος μεταναστών!

Οι δύο αστυφύλακες, ηλικίας 26 και 31 χρόνων, οι οποίοι υπηρετούσαν στο Αστυνομικό Τμήμα Καμινίων, συνελήφθησαν από τους «αδιάφθορους» συναδέλφους τους ύστερα από καταγγελία 31χρονου Πακιστανού, ιδιοκτήτη καταστήματος τροφίμων και ψιλικών ειδών στον Πειραιά.

Σύμφωνα με το θύμα, ο 31χρονος αστυφύλακας πήγε στο εν λόγω κατάστημα το μεσημέρι της 14ης Φεβρουαρίου, προκειμένου να κάνει έλεγχο. Ο ιδιοκτήτης του μίνι μάρκετ απουσίαζε και είχε αφήσει στο πόδι του έναν 43χρονο Μπανγκλαντεσιανό, τον οποίο προσήγαγε ο αστυφύλακας, με το πρόσχημα ότι τα ταξιδιωτικά του έγγραφα δεν ήταν πρωτότυπα.

Ο προσωρινά υπεύθυνος του καταστήματος οδηγήθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα, όπου ύστερα από ειδοποίηση του 43χρονου κατέφθασε και ο 31χρονος ιδιοκτήτης.

Σύμφωνα με την καταγγελία, ο 31χρονος αστυφύλακας, μαζί με τον 26χρονο συνάδελφό του, ο οποίος στο μεταξύ είχε πάει για υπηρεσία, απείλησαν τους δύο μετανάστες με φυλάκιση λόγω των υγειονομικών και φορολογικών παραβάσεων που -όπως ισχυρίστηκαν- είχαν εντοπίσει στο κατάστημα, για τις οποίες και είχαν συντάξει σχετική μήνυση.

Ετσι και οι δύο αλλοδαποί οδηγήθηκαν στο κρατητήριο, όπου -σύμφωνα με την Αστυνομία- οι δύο αστυφύλακες απαίτησαν εκβιαστικά από τον 31χρονο Πακιστανό 300 ευρώ, προκειμένου να τους αφήσουν ελεύθερους.

Ο 31χρονος αρχικά αρνήθηκε να τους δώσει τα χρήματα, ωστόσο στη συνέχεια συμφώνησε να τους δώσει 200 ευρώ, τα οποία θα παραλάμβανε ο 26χρονος αστυφύλακας την επομένη, από το κατάστημα.

Οι δύο μετανάστες αφέθηκαν ελεύθεροι. Ο 31χρονος κατήγγειλε στους αστυνομικούς της υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων όσα είχαν συμβεί, τα χρήματα προσημειώθηκαν και το μεσημέρι της 15ης Φεβρουαρίου ο 26χρονος συνελήφθη τη στιγμή που παρελάμβανε τα χαρτονομίσματα.

Λίγη ώρα αργότερα συνελήφθη και ο 31χρονος συνάδελφός του, για συμμετοχή στην υπόθεση. Και οι δύο τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, ενώ εις βάρος τους διατάχθηκε ΕΔΕ.

Ανησυχία

Το νέο κρούσμα διαφθοράς, και πάλι εις βάρος μεταναστών, έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στο αρχηγείο του Σώματος, που βλέπει τα κρούσματα του είδους να διαδέχονται το ένα το άλλο. Στελέχη της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων δεν αποκλείουν μάλιστα το ενδεχόμενο να αποκαλυφθούν και άλλες παρόμοιες υποθέσεις τις επόμενες ημέρες. Δεν είναι λίγες άλλωστε οι υποθέσεις που έχουν χειριστεί από το 2012 έως σήμερα.

* 13 Φεβρουαρίου 2013

Ο διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Αιγάλεω συλλαμβάνεται, μαζί με έναν 56χρονο συνταξιούχο συνάδελφό του και έναν 19χρονο Πακιστανό, επί το έργον. Πήγαν σε κατάστημα εμπορίας ψιλικών, ιδιοκτησίας Πακιστανού μετανάστη, στην Κυψέλη. Εκεί, αφού ισχυρίστηκαν ότι εντόπισαν το λαθραίο εμπόρευμα, απαίτησαν από τον ιδιοκτήτη 2.000 ευρώ για να μην του επιβάλουν πρόστιμο 10.000 ευρώ. Τελικά και έπειτα από διαπραγματεύσεις, η ταρίφα του εκβιασμού έπεσε στα 1.000 ευρώ. Οι δύο άνδρες πήραν 300 ευρώ «προκαταβολή» και κάρτες ανανέωσης χρόνου ομιλίας. Την επομένη ο 19χρονος επισκέφτηκε εκ νέου το ψιλικατζίδικο μαζί με άλλον έναν Πακιστανό και απέσπασαν εκβιαστικά 200 ευρώ.

* 14 Φεβρουαρίου 2013

Συλλαμβάνεται ο διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Ρέντη. Ο 51χρονος κατηγορείται πως αφαίρεσε από 34χρονο Πακιστανό, ύστερα από έλεγχο, 4.000 ευρώ και κάρτες ανανέωσης χρόνου κινητής τηλεφωνίας, κατά τη διάρκεια ελέγχου. Στη συνέχεια τον κάλεσε στο Τμήμα και με το πρόσχημα της απόδειξης στοιχείων για την προέλευση των χρημάτων απαίτησε να του παραχωρήσει τα μισά χρήματα, για να του επιστρέψει τα άλλα μισά.

* 15 Νοεμβρίου 2012

Συλλαμβάνεται κατηγορούμενος για ληστείες εις βάρος μεταναστών ένας 31χρονος ειδικός φρουρός και ένας 29χρονος ιδιώτης, φίλος του. Ανήμερα της σύλληψής τους οι δυο άνδρες είχαν αφαιρέσει υπό την απειλή όπλων 1.000 ευρώ από Ιρανό, στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα. Οπως προέκυψε από την έρευνα της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων, αυτή δεν ήταν η πρώτη τους ληστεία. Στις 25 Σεπτεμβρίου είχαν κλέψει 250 ευρώ από Αλγερινό και στις 12 Νοεμβρίου τραπεζική κάρτα ανάληψης χρημάτων από Μπανγκλαντεσιανό, με την οποία «έβγαλαν» από ΑΤΜ 1.000 ευρώ. Και αυτά τα περιστατικά είχαν γίνει στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα.

* 27 Αυγούστου 2012

Δύο αρχιφύλακες, ηλικίας 40 και 45 χρόνων, συλλαμβάνονται στη Θεσσαλονίκη, κατηγορούμενοι για «ληστεία κατά συναυτουργία». Λήστεψαν σε πλατεία τρεις αλλοδαπές γυναίκες, πλανόδιες μικροπωλήτριες. Αρπαξαν από τις τσάντες τους δύο κούτες με πακέτα αφορολόγητων τσιγάρων, 330 ευρώ και προσωπικά αντικείμενα των θυμάτων τους.

* 8 Απριλίου 2012

Απαιτούσαν εκβιαστικά χρήματα από αλλοδαπό που κατείχε αυτοκίνητο με παραποιημένα στοιχεία κυκλοφορίας. Ο λόγος για έναν 38χρονο ανθυπαστυνόμο, που υπηρετούσε σε υπηρεσία της Αστυνομικής Διεύθυνσης Σάμου, και για μια 43χρονη Ελληνίδα, φίλη του, οι οποίοι και συνελήφθησαν. Οπως ανακοινώθηκε, ο αστυνομικός απαιτούσε από τον Αλβανό 350 ευρώ για να μην τον συλλάβει για κατοχή αυτοκίνητου με παραποιημένο αριθμό πλαισίου και μη εμφανή αριθμό κινητήρα. Ο καταγγέλλων, που είχε αγοράσει νόμιμα το αυτοκίνητο από τη 43χρονη, τρεις μήνες πριν από τον εκβιασμό του, είπε στους αστυνομικούς των Εσωτερικών Υποθέσεων τι είχε συμβεί. Ετσι, ο αστυνομικός και η 43χρονη συνελήφθησαν.

* 8 Φεβρουαρίου 2012

Συνελήφθη ένας 39χρονος αστυφύλακας και δύο Ρουμάνες, ηλικίας 27 και 22 ετών, στο κέντρο της Αθήνας. Ο αστυνομικός στις αρχές Νοεμβρίου είχε πάει μαζί με άγνωστο συνεργό του, με πολιτική περιβολή, σε διαμέρισμα στο κέντρο της Αθήνας και, επικαλούμενος την ιδιότητά του, απαίτησε από τους αλλοδαπούς ενοίκους 1.500 ευρώ, διαφορετικά, όπως τους είπε, θα τους συνελάμβανε.

Ο 39χρονος κατάφερε να αποσπάσει 1.145 ευρώ και με την ίδια εκβιαστική μέθοδο υποχρέωσε έναν από τους αλλοδαπούς ενοίκους να πουλάει σε συμπατριώτες του λαθραία τσιγάρα, με τα οποία θα τον προμήθευε ο ίδιος. Από τη διακίνηση των τσιγάρων ο αστυνομικός κατάφερε να αποκομίσει 2.500 ευρώ.

enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: