1.2.13

Τσίπρας: Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σημείο παγκόσμιας αναφοράς, που να γίνουμε και κυβέρνηση!...


Mερικά αποσπάσματα από τη συνέντευξη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα στο tvxs, και στον Στέλιο Κούλογλου:

-Ο Τάσος Κουράκης εξέφρασε μια ιδέα σε ένα συνέδριο που ενόχλησε την κυβέρνηση για αυτό και δεν προβλήθηκε. Ο στόχος του ... συνεδρίου ήταν να φέρει κοντά την Αριστερά με την Εκκλησία που χρόνια τώρα έχουν παράλληλες διαδρομές, διαφορετικές κοσμοθεωρίες αλλά ένα κοινό παρονομαστή: την αγάπη για τον συνάνθρωπο, που ιδίως σε αυτή την δύσκολη περίοδο της κρίσης δεν πρέπει να μείνει κανείς μόνος του.

-Η γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ είναι απολύτως ευθύγραμμη και σαφής. Από την στιγμή...



...που έδωσα την επιστολή στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι σήμερα έχουμε διατηρήσει μια απολύτως σαφή και ευθεία γραμμή. Και αυτή η γραμμή είναι που μας οδήγησε στο 27%. Αυτή η στάση είναι η κατάργηση του μνημονίου και η αναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης. Τώρα, προφανώς η ελληνική γλώσσα είναι πλούσια και δεν καταλαβαίνω γιατί να υπόκειται κανείς σε ένα παιχνίδι και σε μια άνευ νοήματος συζήτηση για το ποιες λέξεις θα χρησιμοποιήσει κανείς για να περιγράψει την κατάργηση του μνημονίου.

Μπορεί να το θάψει κάτω από την γη, όπως είπα στο Μπρούκινγκς, μπορεί να το καταπιεί όπως έχω πει πολλές φορές, μπορεί να το ακυρώσει στην πράξη μέσα στην Βουλή. Μία είναι η ουσία: το μνημόνιο μας έχει οδηγήσει στην καταστροφή, ο ελληνικός λαός πρέπει να καταλάβει ότι έχει την δυνατότητα μέσα από την ψήφο του, την δράση του και την πάλη του, να δώσει μια νέα πλειοψηφία που θα καταργήσει αυτές τις πολιτικές. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να το καταργήσει κανείς μέσα στην Βουλή. Μόνο μέσα από ψηφοφορία θα γίνει. Έτσι λέει ο νόμος. Όπως ήρθαν οι νόμοι, έτσι θα φύγουν οι νόμοι.

- Έξω από τον χορό, όλοι μπορεί να είναι αδιάλλακτοι. Ο κ. Σόιμπλε και η κα. Μέρκελ μέχρι στιγμής δεν βρήκαν κανέναν από την ελληνική κυβέρνηση να διαπραγματευτεί μαζί τους. Ήταν του χεριού τους. Εάν εγώ αυτή την στιγμή κ. Κούλογλου κάθομαι σε αυτό το τραπέζι και έχω ράμματα για την γούνα σας, είναι βέβαιο ότι εσείς δεν θα διαπραγματευτείτε. Ο κ. Σόιμπλε λοιπόν έχει στο γερμανικό δικαστήριο την υπόθεση Χριστοφοράκου με την Siemens και γνωρίζει ότι το πολιτικό προσωπικό που διαχειρίζεται την κρίση και διαπραγματεύεται μαζί του είναι μπλεγμένο στην υπόθεση αυτή, είναι βέβαιο ότι δεν θα έχει και μεγάλη δυσκολία στην διαπραγμάτευση.

Εγώ πήγα στον Σόιμπλε και του έθεσα δυο ζητήματα: κατοχικά δάνεια και Siemens. Επειδή, λοιπόν, πολλά ακούγονται τις τελευταίες μέρες από τους πολιτικούς μας αντιπάλους, έχω να θέσω ένα ερώτημα. Μέσα σε ένα μήνα είχα την δυνατότητα να βρεθώ στην λατινική Αμερική, στην Γερμανία και στις ΗΠΑ. Συναντήθηκα με κυβερνητικούς παράγοντες και εκπροσώπους κυβερνήσεων και έθεσα τέσσερα ζητήματα. Στον Σόιμπλε τα κατοχικά δάνεια και τη Siemens. Στο ΔΝΤ, στην κοιλιά του κήτους. έθεσα θέμα κουρέματος του χρέους, και στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ έθεσα το θέμα του δικαιώματος της χώρας στην εκμετάλλευση και την χρήση της ΑΟΖ.

-Ας ξεκινήσουμε από το δεύτερο. Διαχωριστική γραμμή σήμερα δεν είναι με το ποιους πολέμησαν οι παππούδες μας στον εμφύλιο. Διαχωριστική γραμμή είναι το μνημόνιο, ποιος το υποστηρίζει και ποιος δεν όχι...
(...)
Θα υπάρξουν μετατοπίσεις, αναδιατάξεις, ίσως και νέα σχήματα. Αυτή η παρά φύσιν κατάσταση δεν γίνεται να συνεχιστεί. Εμείς έχουμε το πρόγραμμά μας , τις θέσεις μας και θα διεκδικήσουμε την πλειοψηφία. Το έχω πει σε όλους τους τόνους: ακόμη και αυτοδυναμία να έχουμε εμείς θα αναζητήσουμε συνεργασία βάσει κατεύθυνσης, η οποία θα είναι η κοινωνική σωτηρία που για εμάς σημαίνει κατάργηση του μνημονίου της λιτότητας.

-Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μια πολιτική δύναμη με δυνατότητα αναφοράς όχι μόνο στο εσωτερικό της χώρας. Είναι σημείο παγκόσμιας αναφοράς. Δεν είναι τυχαίο ότι για πρώτη φορά ένας επικεφαλής αριστερής παράταξης γίνεται δεκτός από ηγέτες διαμετρήματος, όπως ο Λούλα και η πρόεδρος της Βραζιλίας ή της Αργεντινής. Είδαμε το μισό υπουργικό συμβούλιο στην Βραζιλία και στην Αργεντινή.

Είχαμε την δυνατότητα να μπούμε στο άβατο των αβάτων. Αν θεωρούσαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα ξέσπασμα και θα χανόταν δεν θα μας συναντούσαν. Εδώ αντιπολίτευση είμαστε και θέλουν, έχοντας άλλη κουλτούρα, στην Γερμανία και στις ΗΠΑ να δουν σε ποια σημεία μπορούμε να συμφωνήσουμε και σε ποια να διαφωνήσουμε. Που να γίνουμε και κυβέρνηση!


Σχόλιο: Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να ερμηνεύσει με ελλαδικά εργαλεία του 1980 σύγχρονα ευρωπαϊκά προβλήματα, τα οποία ουδέποτε αντιμετώπισε στην καθημερινότητα του, καθώς μεγάλωσε στη γυάλα του κομματικού σωλήνα.

Κάθε μέρα που περνάει, ο Τσίπρας αποδεικνύει ότι υπάρχει ένα ταβάνι στην εξέλιξη των τύπων που πέρασαν τα πιο παραγωγικά χρόνια της ζωής τους πουλώντας επανάσταση στα φοιτητικά αμφιθέατρα.

parapolitiki.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: