8.2.13

Σκληρή μάχη για τα ευρωπαϊκά κονδύλια...

Σε θρίλερ εξελίσσεται η διήμερη ευρωπαϊκή Σύνοδος Κορυφής για τον κοινοτικό προϋπολογισμό της περιόδου 2014-2020. Η ελληνική πλευρά δίνει μάχη, ώστε να εξασφαλίσει κονδύλια μεγαλύτερα των 14 δισ. ευρώ. Η προσπάθειά της προσκρούει στην...
επιμονή των χωρών του Βορρά για δραστικές οριζόντιες περικοπές. Χαρακτηριστικό της αβεβαιότητας που επικρατεί στις Βρυξέλλες είναι η καθυστέρηση κατά πέντε ώρες στην έναρξη της χθεσινής πρώτης συνεδρίασης.

Σκληρή μάχη με αβέβαιη έκβαση για την εξασφάλιση όσο το δυνατόν περισσότερων κοινοτικών πόρων έδινε η Ελλάδα στο πλαίσιο της διήμερης Συνόδου Κορυφής που άρχισε χθες στις Βρυξέλλες με αντικείμενο τον προϋπολογισμό της ΕΕ της περιόδου 2014-2020. Ωστόσο, οι προσπάθειες της Ελλάδας και των υπόλοιπων χωρών της Συνοχής διεξάγονταν υπό τις ασφυκτικές πιέσεις του κοινοτικού Βορρά που επέμενε σε δραστικές οριζόντιες περικοπές.

Η Σύνοδος-θρίλερ χαρακτηρίζονταν από απόλυτη αβεβαιότητα και οι επιδιώξεις της Αθήνας για ειδική μεταχείριση εξαρτιόνταν από τις τελικές αποφάσεις σχετικά με το συνολικό ύψος του προϋπολογισμού και τον καταμερισμό των χρηματοδοτήσεων ανά κράτος-μέλος.

Η Αθήνα κατέβαλε προσπάθειες να αυξηθούν τα ευρωπαϊκά κονδύλια από τα 11,5-12 δισ. ευρώ σε 13,5-14 δισ. ευρώ, με ορισμένες επιπλέον παραχωρήσεις. Η μείωση των χρηματοδοτήσεων προς την Ελλάδα, από τα 20,2 δισ. ευρώ την περίοδο 2007-2013, οφείλεται κυρίως στις περικοπές των συνολικών δαπανών αλλά και στην περίοδο αναφοράς που λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό του βιοτικού επιπέδου των περιφερειών, που είναι η τριετία 2008-2010, στην οποία όμως δεν αποτυπώνονται συνολικά οι επιπτώσεις της ύφεσης την επώδυνη διετία 2011-2012.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον

H Σύνοδος ξεκίνησε με πάνω από 5 ώρες καθυστέρηση, στις 21.30 ώρα Ελλάδας, χωρίς να υπάρχει πλαίσιο συμφωνίας αλλά ούτε και προοπτική άμεσης σύγκλισης των θέσεων. Προηγήθηκαν αλλεπάλληλες διμερείς επαφές του Χ. Ρομπάι με τους 27 Ευρωπαίους ηγέτες προκειμένου να τους ενημερώσει για το περιεχόμενο της συμβιβαστικής του πρότασης. Στη συνέχεια διεξήχθη μίνι Σύνοδος Κορυφής με τη συμμετοχή των κ. Ρομπάι, Ολάντ, Κάμερον και Μέρκελ με στόχο την επεξεργασία των επιμέρους ρυθμίσεων του σχεδίου συμφωνίας.

Ηταν ένα παζάρι στο οποίο η Μεγάλη Βρετανία εμφανίστηκε με την αμετακίνητη θέση για αισθητή συρρίκνωση του κοινοτικού προϋπολογισμού. Ο Ντ. Κάμερον είχε τη στήριξη της Ολλανδίας, της Δανίας και της Σουηδίας. Βασικό εμπόδιο για την προοπτική επίτευξης συμφωνίας ήταν οι εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις πολλών χωρών-μελών.
Σκληρή μάχη για τα ευρωπαϊκά κονδύλια

Το Λονδίνο εμφανίστηκε ιδιαίτερα σκληρό, επισημαίνοντας ότι η συμβιβαστική πρόταση του περασμένου Νοεμβρίου δεν ήταν ικανοποιητική και πως για να υπάρξει συμφωνία θα πρέπει να προβλέπει μεγαλύτερη μείωση των δαπανών. Η Γαλλία κατέστησε σαφές από την πρώτη στιγμή ότι η συμφωνία σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να οδηγεί σε συρρίκνωση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Ιταλία και Τσεχία απείλησαν ανοιχτά με βέτο.

Πάντως πριν από τη Σύνοδο ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι είχε κοινή συνάντηση με τον Ισπανό ομόλογό του, Μαριάνο Ραχόι, και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ. Ξεχωριστή συνάντηση είχαν και οι λεγόμενοι «φίλοι της Συνοχής», με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού της Πολωνίας Ντ. Τασκ.

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς τόνισε ότι η δημοσιονομική προσαρμογή προχωρά στην Ελλάδα και ότι τώρα στόχος είναι η ανάκαμψη και τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ που είναι «κλειδί» για την ανάπτυξη.

Οι δαπάνες
Στις προθέσεις του Χ. Ρομπάι ήταν η περαιτέρω μείωση των δαπανών σε σχέση με την πρώτη πρόταση που είχε υποβάλει στις 22 Νοεμβρίου. Ειδικότερα, καθόρισε τις δαπάνες για την επταετία σε πληρωμές στα επίπεδα των 900 με 905 δισ. ευρώ. Οι μειώσεις αυτές είναι της τάξης των 30 δισ. ευρώ για τις πληρωμές σε σχέση με την πρόταση του Νοεμβρίου.

Ωστόσο, η πρόταση αυτή δύσκολα μπορούσε να γίνει δεκτή δεδομένου ότι οι χώρες του κοινοτικού Βορρά ζητούν μεγαλύτερη μείωση, ενώ οι χώρες της συνοχής διαφωνούν για τον εντελώς αντίθετο λόγο, θεωρώντας ότι συρρικνώνεται η ευρωπαϊκή πολιτική συνοχής.

Ο κ. Βαν Ρομπάι πρότεινε επίσης τη σύσταση ενός νέου χρηματοδοτικού μέσου, το οποίο θα αναλάβει τη χρηματοδότηση δράσεων για την αναχαίτιση της ανεργίας στους νέους κάτω των 25 ετών. Το ποσό που αναμένεται να προτείνει κυμαίνεται μεταξύ 5-6 δισ. ευρώ, εκ των οποίων ένα μέρος θα είναι επιπρόσθετα κονδύλια και το υπόλοιπο θα βρεθεί από άλλες γραμμές του προϋπολογισμού.

Τα στρατόπεδα πριν από τα παζάρια
Η σκληρή γραμμή Κάμερον, οι Βόρειοι, οι Νότιοι και η στάση της Γερμανίας

Χωρισμένοι σε στρατόπεδα προσήλθαν στις Βρυξέλλες οι ηγέτες των 27 χωρών-μελών της ΕΕ για να συζητήσουν -ή μάλλον να παίξουν σκληρό πόκερ- για τον κοινοτικό προϋπολογισμό της επόμενης επταετίας.

Ο πλέον σκληροπυρηνικός και αδιάλλακτος είναι ο Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος προειδοποίησε ότι εάν δεν υπάρξει μείωση των δαπανών στον προϋπολογισμό, δεν πρόκειται να υπάρξει συμφωνία.

«Την τελευταία φορά που ήμασταν εδώ, τον Νοέμβριο, τα νούμερα ήταν πολύ υψηλά: πρέπει να μειωθούν και αν δεν μειωθούν, δεν θα υπάρξει συμφωνία», τόνισε ο Κάμερον που προσέθεσε: «Για να μιλήσω ευθέως, η ΕΕ δεν θα πρέπει να είναι απρόσβλητη από το είδος των πιέσεων που ασκήθηκαν σε εμάς, προκειμένου να μειώσουμε τις δαπάνες». Με τον Βρετανό πρωθυπουργό συντάσσονται η Ολλανδία, η Αυστρία, η Δανία, η Φινλανδία και η Σουηδία.

Χαρακτηριστικά ο Ολλανδός πρωθυπουργός, Μαρκ Ρούτε, δήλωσε: «Είναι σημαντικό να εκσυγχρονιστεί ο προϋπολογισμός, ώστε να δαπανώνται περισσότερα σε τομείς που μπορούν να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας». Οι χώρες του Βορρά δεν εμφανίζονται τόσο άτεγκτες όσο ο Κάμερον, ωστόσο θέλουν να υπάρξει μείωση των δαπανών και προφανώς μια ανακατανομή τους, με μεγαλύτερη έμφαση στην ανάπτυξη και την έρευνα.

Επιστροφές κεφαλαίων
Επιπλέον, οι χώρες του Βορρά φαίνονται έτοιμες να διεκδικήσουν -η καθεμιά για τον εαυτό της- επιστροφές κεφαλαίων για τις εισφορές τους. Οι χώρες του Νότου, με πρωταγωνιστές τη Γαλλία και την Ιταλία, αντιδρούν στις δραστικές περικοπές, φοβούμενες ότι θα τεθούν σε κίνδυνο οι προσπάθειες ανάκαμψης των οικονομιών τους.

Ο Φρανσουά Ολάντ ήταν ξεκάθαρος, όταν δήλωσε πως οι πιέσεις για οικονομία δεν μπορούν να αποσταθεροποιήσουν την οικονομική ανάκαμψη της Ευρώπης και ότι ο ίδιος είναι διατεθειμένος να διαπραγματευτεί «μέχρις ενός σημείου».

Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία και Γαλλία είναι αντίθετες σε οριζόντιες περικοπές στους πόρους του Ταμείου Συνοχής, της γεωργικής πολιτικής και της ανάπτυξης. Αντίστοιχα, οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης θεωρούν ότι υπάρχει περιθώριο να βελτιώσουν το μερίδιο που λαμβάνουν από τον κοινοτικό κορβανά.

Κάπου στη μέση βρίσκεται η Γερμανία, η οποία θέλει μεν τη μείωση των δαπανών, ωστόσο επιθυμεί να υπάρξει συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής και γι' αυτό είναι διατεθειμένη να προχωρήσει σε ορισμένους συμβιβασμούς. Προσερχόμενη στη Σύνοδο, η Γερμανίδα καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ, τόνισε. «Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στο πώς ξοδεύουμε, αλλά και να υπάρξει αλληλεγγύη».

Με όπλο και την έκθεση Roland Berger
Τα κονδύλια εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του χρέους

Οσο περισσότερα κοινοτικά κονδύλια εξασφαλίσει η Ελλάδα μέσω του ΕΣΠΑ, τόσο βελτιώνονται οι προοπτικές διασφάλισης της βιωσιμότητας του χρέους. Με αυτό το επιχείρημα προσήλθε, μεταξύ άλλων, ο Αντώνης Σαμαράς στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, προκειμένου να πείσει τους Ευρωπαίους εταίρους και να περιοριστούν οι περικοπές κοινοτικών χρηματοδοτήσεων προς τη χώρα μας.

Με βάση τα αποτελέσματα έκθεσης της συμβουλευτικής εταιρείας Roland Berger, ο κ. Σαμαράς κατέστησε σαφές ότι η διατήρηση των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων σε ικανοποιητικά επίπεδα θα συμβάλει στη διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους με τη μείωσή του κατά 3,8 - 5,2% έως το 2020.

Σύμφωνα με την έκθεση, κάθε ευρώ που επενδύεται στην Ελλάδα μέσα από τα Διαρθρωτικά Ταμεία της ΕΕ έχει πολλαπλασιαστική θετική επίπτωση της τάξης του 1,45 - 2 ευρώ σε οικονομική ανάπτυξη.

Η Roland Berger εκτίμησε ότι εάν οι ρυθμοί ανάπτυξης στην Ελλάδα δεν επιστρέψουν όπως αναμένεται την επόμενη διετία, τότε οι κοινοτικές χρηματοδοτήσεις θα πρέπει να συνεισφέρουν στην ανάκαμψη της χώρας.

Χρηματοδότηση
Η έκθεση αναφέρει ακόμη ότι αν οι κοινοτικές χρηματοδοτήσεις διατηρούνταν στα επίπεδα του 20,4 δισ. ευρώ που εξασφάλισε η Ελλάδα την περίοδο 2007-2013, η προστιθέμενη αξία για το ελληνικό ΑΕΠ θα ήταν μεταξύ 33-46 δισ. ευρώ και θα μπορούσαν να δημιουργηθούν 147.000-203.000 θέσεις εργασίας στη διάρκεια της επταετίας 2014-2020. Βασικό στοιχείο της έκθεσης είναι ότι οι ρυθμίσεις αυτές μπορούν να μειώσουν το δημόσιο χρέος της Ελλάδας κατά 3,8 - 5,2% έως το 2020, συμβάλλοντας αποφασιστικά στη βιωσιμότητα του χρέους.

Βρυξέλλες, Βαγγέλης Δεμίρης
εθνος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: