10.2.13

Σκανδαλώδη ψεύδη Σαμαρά...

... για να σκεπάσει μια πολλαπλή διαπραγματευτική αποτυχία στη Σύνοδο Κορυφής...
Το «σύστημα παραπληροφόρησης Κεδίκογλου» έχει κοντά ποδάρια όταν πάει να λειτουργήσει εκτός Ελλάδας. Το διαπιστώσαμε το βράδυ της Παρασκευής με τη ... σωρεία των ψεμάτων που ξεφούρνισε ο πρωθυπουργός Α.Σαμαράς εμφανίζοντας ψευδή νούμερα φανταστικών ποσών που θα εισπράξει η Ελλάδα από τους ετήσιους κοινοτικούς προϋπολογισμούς τις προσεχούς επταετίας (2014-2020), το λεγόμενο «Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο»(ΠΔΠ).

Ο κ. Σαμαράς θριαμβολόγησε ανακοινώνοντας ότι για το επόμενο ΕΣΠΑ (σ.σ. η ονομασία του αλλάζει και θα λέγεται «Κοινοτικό Στρατηγικό Πλαίσιο»-ΚΣΠ) θα πάρουμε 18,3 δις. ευρώ. Όμως, η πραγματικότητα είναι όπως ακριβώς την είχαμε εμείς προαναγγείλει: Το νέο ΕΣΠΑ ή τώρα πλέον ΚΣΠ, για το 2014-2020, θα είναι της τάξης των 14,310 δις. ευρώ, δηλαδή μικρότερο κατά 6,390 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ της περιόδου 2007-2013. Αναλυτικά, τα κονδύλια που περιέχει είναι:

α/ Λιγότερο αναπτυγμένες περιοχές - 6,1 δισ. ευρώ
β/ Ταμείο Συνοχής - 3,41 δισ. ευρώ
γ/ Περιφέρειες υπό μετάβαση - 2,1 δισ. ευρώ
δ/ Αναπτυγμένες περιφέρειες - 2,5 δισ. ευρώ
ε/ Στόχος 3 - 0,21 δισ. ευρώ.

Δεν υπάρχει ακόμη επίσημη εξήγηση γιατί αυτά τα 210 εκατ. ευρώ του «Στόχου 3» δεν είναι ενσωματωμένα στις «Αναπτυγμένες περιφέρειες», που συνιστούν ακριβώς το «Στόχο 3». Στο πακέτο αυτό έχει προστεθεί γύρω στο 1,35 δισ. ευρώ για την χρηματοδότηση της Αττικής στην οποία στοιβάζεται ο μισός, περίπου, πληθυσμός της Ελλάδας και εμφανίζει καταστροφικά ποσοστά ανεργίας.

Οι Έλληνες αγρότες θα πάρουν, όπως είχαμε ήδη γράψει, την προσεχή επταετία άμεσες ενισχύσεις της τάξης των 16,5 δισ. ευρώ έναντι των 18,7 δισ. ευρώ που εισέπραξαν την προηγούμενη επταετία (2007-2013), δηλαδή 2,2 δισ. λιγότερα. Η συμφωνία της Παρασκευής προβλέπει άλλα 3,7-3,9 δισ. ευρώ για χρηματοδοτήσεις με στόχο την «Ανάπτυξη της Υπαίθρου». Ο κ. Σαμαράς ανακοίνωσε ότι η «Ανάπτυξη της Υπαίθρου» θα απορροφήσει 1,8 δισ. ευρώ, σκοπίμως, προκειμένου να δώσει τα όσα περισσότερα μπορεί στις άμεσες χρηματοδοτήσεις των αγροτών έτσι ώστε να βελτιώσει το μειωμένο ποσό που αυτοί θα πάρουν επίσημα από το νέο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης (16,5 δισ. ευρώ ) και, παίζοντας με τις λέξεις και τα ψέματα, «κολλάει» το 1,8 δισ. ευρώ της «Ανάπτυξης της Υπαίθρου» στο νέο ΕΣΠΑ-ΚΣΠ για να το αυγατίσει στα μάτια της κοινής γνώμης, ενώ ποτέ στο παρελθόν αυτή η δράση για την Ύπαιθρο δεν εντασσόταν στα ΕΣΠΑ.

Το πιο ενδιαφέρον όμως, αλλά και το πιο σκανδαλώδες σημείο της Ελληνικής προχθεσινής «διαπραγμάτευσης» σε αυτή τη Σύνοδο Κορυφής, είναι ότι ο κ. Σαμαράς για να αποσπάσει όσα περισσότερα μπορούσε για το νέο ΕΣΠΑ-ΚΣΠ, εμφάνισε στους κοινοτικούς ομολόγους-συνομιλητές του μια μελέτη 39 σελίδων του Roland Berger σύμφωνα με την οποία ο «δημοσιονομικός πολλαπλασιαστής» στην Ελλάδα ξεπερνά το «0,7», όπως ισχυρίζεται δημόσια η Κυβέρνηση και με βάση τον οποίο έχει συντάξει τον τρέχοντα προϋπολογισμό της χώρας, αλλά μπορεί να φθάσει μέχρι και το «2». Πράγμα που πρακτικά σημαίνει ότι για κάθε ένα ευρώ μείωσης των δημοσίων δαπανών ή αύξησης των φόρων, το ελληνικό ΑΕΠ μειώνεται κατά δύο (2) ευρώ, άρα τα δημόσια έσοδα θα συνεχίσουν να μειώνονται, με περαιτέρω αποτέλεσμα την αδυναμία εξόδου της χώρας από τα ελλείμματα, της αδυναμίας μείωσης του δημόσιου χρέους της και εξόδου της από την ύφεση.

Ο κ. Σαμαράς μας είπε, με άλλα λόγια, πίσω από τις πλάτες μας, δύο τερατώδη ψέματα:
1/ Ομολόγησε στους κοινοτικούς ότι ο προυπολογισμός δεν βγαίνει με τίποτε και
2/ Παραδέχθηκε κι ακόμη περισσότερο υποστήριξε, με την μελέτη που παρουσίασε, ότι το Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Προσαρμογής (Μνημόνιο) θα πέσει οπωσδήποτε στα βράχια μέσα στα ελάχιστα επόμενα χρόνια αν δε βάλουν οι εταίροι μας το χέρι στη τσέπη.

Αυτό φαίνεται έμμεσα αλλά σαφώς από την παράγραφο 54 του κειμένου των συμπερασμάτων του συμβουλίου κορυφής στο οποίο γίνεται ειδική αναφορά στην «Ελλάδα και άλλες χώρες που υποφέρουν από την κρίση…» Σύμφωνα λοιπόν με αυτή την παράγραφο, η Κομισιόν καλείται να μελετήσει αν και σε ποιο βαθμό, έχει πέσει έξω το Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Προσαρμογής της χώρας, αθροιστικά το 2014-2015 και το 2015-2016 και αναλόγως μπορεί να της προσφέρει ένα πρόσθετο βοήθημα στα πλαίσια της Συνοχής («Επενδύσεις για την Ανάπτυξη και την Απασχόληση»), κατανεμημένο σε ίσα μεταξύ τους ποσά, την τετραετία 2017-2020. Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε σε ένα ποσό της τάξης των 2 δισ. ευρώ το οποίο, όμως, δεν υπάρχει ρητώς καταγεγραμμένο στο κείμενο της παραγράφου 54.

Μετά από αυτή τη συστηματική διαστροφή της αλήθειας, λες και ο Ελληνικός λαός είναι μια μάζα ηλιθίων, πολύ λίγα μπορούμε να πούμε για τα άλλα ποσά που εξασφάλισε η Ελλάδα για την περίοδο 2014-2020. Αξίζει να αναφέρουμε κάποια εκατομμύρια ευρώ από το νέο, υπό σύσταση ταμείο για τη στήριξη προγραμμάτων και δράσεων υπέρ των νέων ανέργων το οποίο θα προικοδοτηθεί με 6 δισ. ευρώ για μια επταετία και για τις 27 κοινοτικές χώρες, καθώς και 300 εκατ. ευρώ, πάντα για την ίδια περίοδο και με σκοπό την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης. Οι κοινοτικές συγχρηματοδοτήσεις από τα διαρθρωτικά ταμεία θα κυμαίνονται στην Ελλάδα από το 85% (Περιφερειακό και Κοινωνικό ταμείο), μέχρι 95% (Ταμείο Συνοχής). Ως προς τις περιφέρειες, αυτές της Αττικής και της Κεντρικής Μακεδονίας που είχαν πρόβλημα από την έξοδο τους από τις μαζικές κοινοτικές χρηματοδοτήσεις, η κοινοτική συγχρηματοδότηση θα φθάνει στο 80%.

Ανταπόκριση από Βρυξέλλες, του Γ. Δαράτου
left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: