14.2.13

Η αγωνία της Κουμουνδούρου να ξαναβρεί το δημοσκοπικό ρεύμα...


Ο Αλέξης Τσίπρας ξαναπάει στους αγρότες. Αυτή τη φορά στα βαθιά, στο μπλόκο της Νίκαιας, στο Θεσσαλικό κάμπο, εκεί που στρατηγικά βρίσκεται το κύριο πεδίο αυτής της παραδοσιακά ιδιότυπης χειμερινής μάχης. Η κυβέρνηση μπορεί να μην...
βρίσκεται στην καλύτερη της κατάσταση, ο κ. Τσίπρας βρίσκεται όμως υπό διαρκή πίεση να παράξει δημοσκοπικά αποτελέσματα ώστε να πείσει τα καχύποπτα στελέχη του ότι η υπόθεση εξουσία βρίσκεται σε καλό δρόμο.

Κατά κάποιον περίεργο τρόπο, στο ΣΥΡΙΖΑ έχουν καταλήξει ότι ενισχύονται δημοσκοπικά, όσο πιο οξύ είναι το κοινωνικό μέτωπο. Η επίσκεψη στη Λάρισα έχει σκοπό να στηρίξει τη μητέρα όλων των αγροτικών μετώπων, στη Θεσσαλία, να αντέξει..

Στον ΣΥΡΙΖΑ περίμεναν ότι η υλοποίηση των μέτρων θα ανεβάσει κατακόρυφα τη λαϊκή δυσφορία και θα ξαναβγάλει τον κόσμο στους δρόμους, κλονίζοντας και φθείροντας την κυβέρνηση Σαμαρά. Ακόμα αυτός ο λογαριασμός δεν έχει βγει, όσο και αν η κυβέρνηση κάνει ότι περνάει από το χέρι της για να δημιουργήσει ένα νέο κύμα διαμαρτυρίας, με εμπρηστικές δηλώσεις για τον κατώτατο μισθό (Μέργος) και την απαγόρευση των απεργιών (Βρούτσης).

Ρεύμα ανατροπής, όπως αυτό που σήκωσε το ΣΥΡΙΖΑ και τον πήγε από το 4% στο 27% δεν έχει διαμορφωθεί μετεκλογικά στην κοινωνία, οι πιο προβληματισμένοι, όπως ο Ρούντι Ρινάλντι το επισήμαναν αυτό στην Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ. Η απόφαση της Κ.Ε. δεν είχε επίσης τίποτε καινούργιο να προσθέσει σε αυτό, ο ΣΥΡΙΖΑ λέει, θα στηρίξει όλες τις κινητοποιήσεις και τα αιτήματα στα κοινωνικά μέτωπα, λες και έκανε κάτι διαφορετικό ως σήμερα.

Το πολιτικό ένστικτο του Αλέξη Τσίπρα του λέει ότι η μάχη για την εξουσία θα κριθεί στο «μεσαίο χώρο» από τα περίφημα μεσοστρώματα, την κρίσιμη μάζα των ψηφοφόρων που με όρους της Ελλάδας του 2013 μπορεί να υποφέρουν και να ζορίζονται, ακόμα όμως δεν έχουν εξαθλιωθεί. Από τη στιγμή που ο Σαμαράς πήρε τη δόση και απέτρεψε τη χρεοκοπία, όλες του οι πρωτοβουλίες, από τα όσα είπε για τους «νοικοκυραίους» ως τα ταξίδια και τις συναντήσεις σε Γερμανία και - κυρίως – στις ΗΠΑ, στην προσέγγιση αυτών των στρωμάτων αποσκοπούσαν.

Δεν είναι καθόλου βέβαιο, ωστόσο ότι θα μπορέσει να τα προσεγγίσει με μια τακτική έντασης και πόλωσης σε όλα τα επίπεδα, όπως αυτή που ακολουθεί τις τελευταίες μέρες.

Για τις ανακολουθίες του κ.Τσίπρα, υπάρχουν δύο λόγοι. Ο πρώτος είναι η αμφίρροπη εικόνα που καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις και που βάζει σε σκέψεις πολλούς στο επιτελείο του, ότι «η ρεαλιστική στροφή» δεν πληρώνει. Ο δεύτερος είναι ο πόλεμος φθοράς της αριστερής του πτέρυγας, η οποία πυροδοτεί και τροφοδοτεί την εντύπωση, ότι η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ έχει απωλέσει το ριζοσπαστισμό της.

Η ομιλία της Σοφίας Σακοράφα στην Κ.Ε., δηλαδή πριν από σχεδόν 15 μέρες αναρτήθηκε σε όλα τα αντιπολιτευόμενα την ηγεσία sites που δεν θεώρησαν σκόπιμο να την «κατεβάσουν» ακόμα και όταν η μια μετά την άλλη εφημερίδες από την Κεντροδεξιά πλευρά του φάσματος την χρησιμοποίησαν για να καταδείξουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σπαράσσεται εσωτερικά. Η εσωκομματική αντιπολίτευση ζητά ως κατεύθυνση για το ΣΥΡΙΖΑ ένα «δεύτερο κύμα ριζοσπαστικοποίησης» που σίγουρα θα τρόμαζε τους μεσοχωρίτες.

Ο Τσίπρας δεν θέλει να αυτοκτονήσει, αναγκάζεται όμως να προσφεύγει σε μεσοβέζικες και αντιπαραγωγικές λύσεις για να κρατά το μαγαζί ενωμένο...
Θέμης Δαγκλής.
newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: