16.2.13

Δ. Χριστόφιας: Έκανα ό,τι καλύτερο για την Κύπρο...

Αποτίμηση της θητείας του έκανε ο κύπριος πρόεδρος σε διάγγελμά του...
Με το κεφάλι ψηλά αποχωρεί ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, όπως τόνισε στο διάγγελμά του κάνοντας αποτίμηση της πενταετούς θητείας του.

«Όλα αυτά τα χρόνια αντιμετώπισα τα προβλήματα και τις...
δυσκολίες με το κεφάλι ψηλά. Και θα αποχωρήσω με το κεφάλι ψηλά διότι έκανα σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες ό,τι μπορούσα για να πετύχω το καλύτερο για την Κύπρο μας», υπογράμμισε.

Ο ίδιος δήλωσε ότι η μεγαλύτερη πικρία του σχετίζεται με το τραγικό δυστύχημα στο Μαρί το οποίο, όπως είπε, προκάλεσε στον ίδιο και στην οικογένειά του άγχος και βαθιά θλίψη για το χαμό ανθρώπινων ζωών.

Ακόμα δήλωσε ότι νιώθει μεγάλη πίκρα, γιατί δεν κατάφερε να υλοποιήσει το όραμα της ζωής του για την επίλυση του Κυπριακού. Ωστόσο πρόσθεσε πως έχει ήσυχη τη συνείδησή του καθώς «έκανε με το παραπάνω ό,τι περνούσε από το χέρι του και όλοι διεθνώς αναγνωρίζουν τις προσπάθειες του».

Στο σημείο αυτό, υποστήριξε ότι ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας «πρέπει να συνεχίσει να στηρίζεται στις ίδιες αρχές και να εργάζεται πάνω στην ίδια βάση λύσης για το Κυπριακό, όπως κάναμε κι εμείς αλλά και όλοι οι προκάτοχοι μου Πρόεδροι της Δημοκρατίας».

Συνεχίζοντας τόνισε ότι το φυσικό αέριο είναι χωρίς αμφιβολία το μεγαλύτερο κληροδότημα που αφήνει στην Κύπρο και το λαό της η κυβέρνηση του, η οποία έχει προωθήσει όλες τις διεργασίες για τη διαμόρφωση των υποδομών εξόρυξης, επεξεργασίας, μεταφοράς και εμπορίας του.

Αναφερόμενος στην οικονομία, είπε ότι η Κύπρος είναι θύμα της κρίσης του τραπεζικού συστήματος και σημείωσε ότι η κυβέρνηση του έλαβε πολλά μέτρα για να την αντιμετωπίσει κρίση. Η ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης μεγάλων κυπριακών τραπεζών υποχρέωσε την κυβέρνηση, πρόσθεσε, να προσφύγει στο Μηχανισμό Στήριξης, τον οποίο, σημείωσε «προσπαθήσαμε πάρα πολύ να αποφύγουμε».

Κεντρική προτεραιότητα στην πολιτική της κυβέρνησης, ανέφερε ο Δ. Χριστόφιας, ήταν η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και της κοινωνικής συνοχής.

Τέλος για τις προεδρικές εκλογές της Κυριακής, τόνισε ότι αποτελούν κορυφαία στιγμή της δημοκρατίας και κάλεσε τους πολίτες να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες και να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. «Η λύση στα προβλήματα δεν είναι η αποχή, είναι η συμμετοχή», κατέληξε στο διάγγελμα του ο απερχόμενος πρόεδρος.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: