12.2.13

Πολιτικό κραχ από τη «στάση πληρωμών»...


Εφιάλτης για Μαξίμου η μεσαία τάξη...
Με πολιτικό κραχ απειλούν την τρικομματική κυβέρνηση το οικονομικό αδιέξοδο και το αίσθημα οικονομικής ανασφάλειας που βιώνει η συντριπτική πλειονότητα της κοινής γνώμης.
Η περίοδος χάριτος για την κυβέρνηση, που ξεκίνησε από... την εκταμίευση της δόσης τον περασμένο Νοέμβριο, έχει έρθει στο τέλος της και όσοι -και μέσα στην κυβέρνηση- προέβλεπαν ότι η εφαρμογή των μέτρων που αποφασίστηκαν και ψηφίστηκαν στις 7 Νοεμβρίου θα επιδεινώσει απότομα την εικόνα της κυβέρνησης έναντι της ελληνικής κοινής γνώμης, δικαιώνονται.

Η προσπάθεια κυρίως των Α. Σαμαρά και Γ. Στουρνάρα και δευτερευόντως των Ευ. Βενιζέλου και Φ. Κουβέλη να πείσουν ότι «το 2013 θα είναι το έτος της στροφής» δεν βρίσκει ανταπόκριση, ενώ η επίδειξη πυγμής έναντι συνδικάτων και κοινωνικών ομάδων, ακόμα και αν δεν βρίσκει απέναντί της την πλειονότητα που παραμένει σιωπηρή, αποτυγχάνει στο στρατηγικό της στόχο, που είναι η εμπέδωση κλίματος ασφάλειας. Η επιχείρηση «νόμος και τάξη», η στρατηγική της σύγκρουσης και της έντασης είχε από την αρχή οριακές προοπτικές, καθώς δεν πείθει την κοινωνία των 2/3 που ζει έναν οικονομικό εφιάλτη. Υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί παράγοντες, μιλώντας στην «Ε», υποστηρίζουν ότι οι διαφωνίες μεταξύ των εταίρων για την ικανοποίηση αιτημάτων κοινωνικών ομάδων, για την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου (που δείχνει να εγκαταλείπεται) ή για την υιοθέτηση στοχευμένων μέτρων υπέρ των ευπαθών κοινωνικών ομάδων που θέτουν Βενιζέλος και Κουβέλης, «είναι απλώς γρατσουνιές σε σύγκριση με το τι πρόκειται να συμβεί εάν η κυβέρνηση αναγκαστεί να προβεί σε νέες οριζόντιες περικοπές».

Ωστόσο, η αδυναμία της μεσαίας τάξης να ανταποκριθεί στις οικονομικές της υποχρεώσεις είναι ικανή να «τινάξει» το πρόγραμμα στον αέρα λόγω αποκλίσεων από τους στόχους που έχουν τεθεί και φέρνει τη συζήτηση για τη λήψη νέων μέτρων -που δημοσίως οι πολιτικοί αρχηγοί ξορκίζουν- στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην κυβέρνηση και την τρόικα.

Το μήνυμα

Την ίδια στιγμή, μηνύματα που φτάνουν στο Μαξίμου από τα αστικά κέντρα αλλά και από κάθε γωνιά της χώρας επιβεβαιώνουν ότι ενδεχόμενη λήψη νέων μέτρων θα σημάνει την «έκρηξη» της σιωπηλής πλειονότητας που υπομένει αλλά δεν βλέπει καμία προοπτική από την εφαρμογή του ισχύοντος οικονομικού προγράμματος.

Το υπουργείο Οικονομικών με στοιχεία που επιβεβαιώνουν ότι η ελληνική μεσαία τάξη έχει ήδη κηρύξει μία ιδιότυπη «στάση πληρωμών», έχει ενημερώσει το Μαξίμου για τον άμεσο κίνδυνο απόκλισης από τους στόχους που αυτόματα θα φέρει την κυβέρνηση ενώπιον της απόφασης για λήψη νέων μέτρων. Ο Α. Σαμαράς ωστόσο φέρεται από έγκυρες πηγές αρνητικός σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, που θα σημάνει κοινωνική έκρηξη και το πολιτικό τέλος της τρικομματικής κυβέρνησης. Από την άλλη πλευρά, κυβερνητικοί παράγοντες δεν είναι αισιόδοξοι ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις βελτίωσης των όρων και των συνθηκών του ελληνικού οικονομικού προγράμματος, ακόμα και μετά την παραδοχή του «λάθους» από την πλευρά του ΔΝΤ και διαψεύδουν πληροφορίες ότι ο πρωθυπουργός -με βάση την παραδοχή λάθους από το ΔΝΤ- σκέπτεται να πάρει πρωτοβουλία διαπραγμάτευσης σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο.

Σε αυτό το κλίμα, ακόμα και αν είναι ξεκάθαρες οι προθέσεις, αμφισβητούνται πλέον οι δυνατότητες του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ να συνεχίζουν να στηρίζουν εμπράκτως την υλοποίηση του ελληνικού οικονομικού προγράμματος. Πολλώ δε μάλλον όταν αποκαλύπτεται ότι η κυβέρνηση δείχνει άβουλη και αδύναμη να υλοποιήσει θεσμικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που θα ενίσχυαν τη διαπραγματευτική της θέση έναντι των Ευρωπαίων εταίρων και θα έδιναν την αίσθηση ότι «κάτι αλλάζει».


enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: