16.2.13

Δικαστικές αποφάσεις μπλοκάρουν τη διαθεσιμότητα...

Νέο πονοκέφαλο δημιουργεί στην κυβέρνηση το «τσουνάμι» δικαστικών αποφάσεων κατά της διαθεσιμότητας, αφού το ένα μετά το άλλο τα πρωτοδικεία όλης της χώρας δικαιώνουν δημόσιους υπαλλήλους που έχουν προσφύγει κατά του μέτρου.

Όλα αυτά λίγες μόλις εβδομάδες προτού καταφτάσουν οι...
ελεγκτές της τρόικας, οι οποίοι ζητούν μετ' επιτάσεως 25.000 απομακρύνσεις υπαλλήλων από το στενό και ευρύτερο τομέα μέχρι τα τέλη του έτους, αμφισβητώντας παράλληλα ευθέως την αποτελεσματικότητα του πλάνου που έχει εκπονήσει η κυβέρνηση για μείωση του στενού και ευρύτερου τομέα, και πιέζοντας όλο και ποιο έντονα για απολύσεις.

Τα δικαστήρια το ένα μετά το άλλο βάζουν «φρένο» στη διαθεσιμότητα, με την πιο σημαντική απόφαση να είναι αυτή του Μονομελούς Πρωτοδικείου της Αθήνας το οποίο δικαίωσε υπάλληλο του δήμου Αιγάλεω, μητέρα δύο παιδιών με σύζυγο άνεργο, και την αποκατέστησε στην εργασία της με πλήρεις αποδοχές, έως ότου κριθεί η κύρια προσφυγή της, με το σκεπτικό της απόφασης να είναι κόλαφος κατά του μέτρου.

Απόφαση - κόλαφος

Ο πρόεδρος Πρωτοδικών, Δημ. Βλάχος, βάλλει ευθέως κατά της συνταγματικότητας της διαθεσιμότητας και αμφισβητεί και τα τα κριτήρια του νόμου με τα οποία εφαρμόζεται, ενώ τονίζει ότι οι εργαζόμενοι εργαζόμενοι εντάσσονται στο μέτρο χωρίς καμία αξιολόγηση και μάλιστα σε μία περίοδο που η ανεργία είναι τεράστια και επομένως καθίσταται ανέφικτη κάθε προσδοκία να βρουν άλλη εργασία.

Ο πρόεδρος Πρωτοδικών, παράλληλα θέτει ευθέως και θέμα παραβίασης της συνταγματικά κατοχυρωμένης αρχής της αξιοκρατίας με τον επίμαχο νόμο, καθώς κρίνει ότι «η επιλογή του νομοθέτη να αγνοήσει ολωσδιόλου την απόδοση των εργαζομένων έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την αρχή της αξιοκρατίας».

Τέλος, με την απόφαση καταγράφονται και οι «δυσμενέστατες» συνέπειες» που έχει το μέτρο της διαθεσιμότητας στη ζωή του εργαζομένου, ο οποίος «υφίσταται δραστικότατη μείωση των αποδοχών του κατά 25%. Η νέα αυτή περικοπή επιφέρει δραστική μείωση του βιοτικού επιπέδου του εργαζομένου, η οποία έρχεται σε συνέχεια των επανειλημμένων περικοπών αποδοχών που επέφεραν τα δυο τελευταία χρόνια, τρεις νόμοι».

Αποφάσεις απ' άκρη σ' άκρη της χώρας

Απόφαση ανάλογης βαρύτητας εξέδωσε και το Μονομελές Πρωτοδικείο της Θεσσαλονίκης που με την προσωρινή διαταγή σύμφωνα με την οποία «παγώνει» το καθεστώς διαθεσιμότητας για οκτώ εργαζόμενους του δήμου Θεσσαλονίκης και τους αποκαθιστά δίχως μεταβολή στην εργασιακή κατάστασή τους, ούτε στην αμοιβή τους, ενώ άλλοι 31 εργαζόμενοι ετοιμάζονται να ακολουθήσουν το δρόμο της δικαιοσύνης.

Δικαστικές αποφάσεις υπέρ εργαζομένων που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα υπήρξαν τόσο στη Χίο, όσο και στην Ξάνθη, τη στιγμή που οι αντιδράσεις από μεριάς των δημοσίων υπαλλήλων αναμένεται να ενταθούν, αφού το μέτρο βρίσκεται μόλις στην αρχή της εφαρμογής του.

Το... πολιτικά πικρό ποτήριον των απολύσεων

Αυτό που μένει βέβαια είναι να τελεσιδικήσουν οι υποθέσεις, η εκδίκαση των κύριων προσφυγών θα πάρει αρκετό χρόνο, δεδομένου και του φόρτου εργασίας των δικαστηρίων. Σε κάθε περίπτωση, οι αποφάσεις των πρωτοδικείων θα μπορούσαν να χαρακτηριστεί ως μία ισχυρή... νομική γροθιά στο μέτρο της διαθεσιμότητας, αφού καταδεικνύουν το πόσο πρόχειρα δημιουργήθηκε, ώστε να κερδίσει πολιτικό χρόνο η κυβέρνηση.

Αποφάσεις οι οποίες αμφισβητούν ευθέως την συνταγματικότητα και την αποτελεσματικότητα ενός μέτρου πάνω στο οποίο οι κυβερνητικοί εταίροι ποντάρουν πολλά, ώστε να αποφύγουν για όσο περισσότερο γίνεται το... πολιτικά πικρό ποτήριον των απολύσεων στον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Η ώρα της αλήθειας όμως πλησιάζει, αφού η τρόικα καταφθάνει με «άγριες» διαθέσεις. Οι πιέσεις των δανειστών για να γίνουν απολύσεις έχουν γίνει πλέον αφόρητες, με τα υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης να μην μπορεί να πείσει ότι το σχέδιο για την κινητικότητα στο Δημόσιο - διαθεσιμότητα και μετατάξεις- μπορεί να αποδώσει το επιθυμητό αποτέλεσμα: Την «καρατόμηση» των 25,000 υπαλλήλων που ζητούν μετ' επιτάσεως οι ελεγκτές.

Και μπορεί οι συσκέψεις για το θέμα το τελευταίο διάστημα να πυκνώνουν, δείχνοντας – τουλάχιστον επικοινωνιακά - η κυβέρνηση κάνει κάποιες προσπάθειες να βρει μια λύση, ωστόσο η ώρα που θα πρέπει να ληφθούν οριστικές αποφάσεις είναι κοντά.

Και παρά τις περί αντιθέτου δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, το τρομακτικό ενδεχόμενο να προστεθούν οι χιλιάδες απολυμένοι δημόσιοι υπάλληλοι στον ήδη τεράστιο αριθμό των ανέργων, πλέον είναι υπαρκτό, με όσα αποτελέσματα αυτό συνεπάγεται για τον ήδη αποσαθρωμένο κοινωνικό ιστό, αλλά και για το πολιτικό μέλλον της τρικομματικής κυβέρνησης...
newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: