5.2.13

Διπλές εκλογές προτείνει ο Βενιζέλος...

Ο προγραμματισμός διεξαγωγής των εκλογικών αναμετρήσεων είναι ένα από τα βασικά ζητήματα που φέρεται ότι απασχολούν τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο, παρά το γεγονός ότι τα ζητήματα που κυριαρχούν αυτή τη στιγμή, είναι η ανασυγκρότηση του κόμματος και το καταστατικό συνέδριο που θα αρχίσει στις 28 Φεβρουαρίου.

Οι Ευρωεκλογές είναι...
προγραμματισμένες για τον Ιούνιο του 2014, οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές για τον Οκτώβριο του ίδιου έτους και οι βουλευτικές -εφόσον εξαντληθεί η τετραετία- για τον Ιούνιο του 2016.

Το ΠΑΣΟΚ ζητά από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτη Κουβέλη να υπάρξει από τώρα συμφωνία πακέτο σε επίπεδο κορυφής και για τις τρεις αυτές εκλογικές αναμετρήσεις.

Σύμφωνα με την πρόταση που έχει ήδη διατυπώσει ο κ. Βενιζέλος, ζητά οι εθνικές εκλογές να γίνουν μαζί με τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε 17 μήνες από τώρα, οι δε δημοτικές και περιφερειακές εκλογές να μετατεθούν για ένα χρόνο αργότερα, το 2015.

Στην Ιπποκράτους εμφανίζονται σχεδόν βέβαιοι ότι η πρόταση αυτή θα γίνει τελικά αποδεκτή και από τον κ. Σαμαρά αλλά και από τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ που όμως προς το παρόν κρατάει κλειστά τα χαρτιά του.

Υψηλόβαθμο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ έλεγε μάλιστα σήμερα στο iefimerida.gr ότι η πρόταση Βενιζέλου θα γίνει αποδεκτή γιατί εξασφαλίζει στην τρικοματική κυβέρνηση τους καλύτερους δυνατούς όρους διεξαγωγής και των τριών εκλογικών αναμετρήσεων.

Αναπτύσσοντας δε το σκεπτικό, σημείωνε μεταξύ άλλων ότι οι μόνες εκλογές που δεν μπορούν να αλλάξουν ημερομηνία είναι οι ευρωεκλογές στις οποίες παραδοσιακά εκφράζεται η δυσαρέσκεια του εκλογικού σώματος κατά των εκάστοτε κυβερνώντων. Με αυτά τα δεδομένα και με την εμπειρία από παλαιότερες «δίπλες κάλπες» είναι η καλύτερη στιγμή για τις εθνικές εκλογές υπό την προϋπόθεση φυσικά ότι τα αποτελέσματα στην οικονομία θα ακολουθούν τον σχεδιασμό που έχει γίνει, υποστήριξε.

Σε ότι αφορά τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για μετάθεσή τους κατά έναν χρόνο -ανεξαρτήτως του πως θα παρουσιαστεί επικοινωνιακά η σχτική νομοθετική ρύθμιση- εξυπηρετεί την αγωνία ότι οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ θα αναδειχθούν σε πρωταγωνιστές των εκλογών αυτών κερδίζοντας πολλές από τις 13 περιφέρειες αλλά και ένα σημαντικότατο αριθμό από τους δήμους μεγάλους αλλά και μικρότερους.

Το ΠΑΣΟΚ πιστεύει ότι εφόσον το σενάριο επιβεβαιωθεί και οι βουλευτικές εκλογές γίνουν τον Ιούνιο και επιβεβαιώσουν το σημερινό πολιτικό status quo τότε ένα χρόνο αργότερα, το 2015 το κλίμα θα είναι απείρως καλύτερο για τους υποψήφιους των κομμάτων που στηρίζουν τη σημερινή κυβέρνηση.

Σύμφωνα μάλιστα με άλλες πληροφορίες που δημοσιεύει το newsbomb.gr, στελέχη του ΠΑΣΟΚ, από το χώρο της αυτοδιοίκησης είναι αυτοί που πιέζουν περισσότερο προς αυτή την κατεύθυνση.

Και πρόσωπα όπως ο περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κώστας Ασκούνης θέτουν ζήτημα συνεργασιών και πολιτικής συμφωνίας ανάμεσα στα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Προτείνουν, μάλιστα, τα τρία κόμματα (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) να κατέβουν με κοινούς υποψήφιους στους μεγάλους δήμους και στις περιφέρειες. Μάλιστα πολλοί, όπως ο κ. Σγουρός που διατηρεί δίαυλο επικοινωνίας με το Μαξίμου, έχουν ήδη ξεκινήσει τις σχετικές συζητήσεις.

Από την άλλη πλευρά πάντως, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, στελέχη της Ν.Δ. που προέρχονται από την αυτοδιοίκηση αλλά και βουλευτές, θεωρούν πολιτικά «τελειωμένους» δημάρχους και περιφερειάρχες που εξελέγησαν με τη σημαία του ΠΑΣΟΚ και δεν έχουν καμία διάθεση να ταυτιστούν μαζί τους...
crimenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: