21.2.13

Συνάντηση αγροτών - Στουρνάρα τη Δευτέρα με τη μεσολάβηση Παπαρήγα...

Ραντεβού με τον Γιάννη Στουρνάρα έκλεισε στους αγρότες που βρίσκονται στα μπλόκα η Αλέκα Παπαρήγα, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε η γγ του ΚΚΕ με τον υπουργό Οικονομικών την Πέμπτη. Η συνάντηση των αγροτών με τέσσερις υπουργούς (Οικονομικών, Αγροτικής Ανάπτυξης, Εργασίας και Περιβάλλοντος) θα...
πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου, στις 2 το μεσημέρι.

Το βλέμμα των αγροτών είναι πλέον στραμμένο στη συνάντηση αυτή.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το ΚΚΕ, «η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, ανταποκρινόμενη στο αίτημα που της είχαν θέσει οι εκπρόσωποι των αγροτικών μπλόκων για συνάντησή τους με τη Διυπουργική Επιτροπή και επειδή αυτό δεν είχε υλοποιηθεί μέχρι σήμερα από την κυβέρνηση, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, ζητώντας να ικανοποιηθεί το αίτημα των αγροτών. Ο υπουργός δεσμεύτηκε για τη συνάντηση, η οποία τελικά θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου με τη συμμετοχή τεσσάρων υπουργών».

Οπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών η διυπουργική συνάντηση για τα αιτήματα των αγροτών θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα στις 14.00 στο υπουργείο Οικονομικών. Την ίδια ημέρα που αρχίζει ο έλεγχος από τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας.

Θα συμμετάσχουν οι Υπουργοί Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας, Εργασίας κ.Γιάννης Βρούτσης, Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης και Περιβάλλοντος κ. Ευάγγελος Λιβιεράτος, καθώς και οκταμελής αντιπροσωπεία αγροτών με επικεφαλής τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας κ. Βαγγέλη Μπούτα.

Αμετακίνητοι οι αγρότες

Ενόψει της συνάντησης αυτής οι αγρότες δηλώνουν ότι δεν κάνουν πίσω στα αιτήματά τους και εκφράζουν τη βούλησή τους να κλιμακώσουν τον αγώνα τους.

Αυτό αποφασίστηκε κατά την επίσκεψη εκπροσώπων των μπλόκων από όλη την Ελλάδα, η οποία πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης, στο Πνευματικό Κέντρο Νίκαιας.

Επίσης, οι αγρότες ζητούν συγκεκριμένες δεσμεύσεις από την κυβέρνηση για την καθιέρωση φθηνού αγροτικού πετρελαίου. Επίσης, σήμερα, Πέμπτη, εκπρόσωποι του Πανελλαδικού Συντονιστικού των Αγροτών είχαν διαδοχικές συναντήσεις με τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτη Κουβέλη και τον υφυπουργό Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη, στους οποίους, μεταξύ άλλων, έθεσαν εκ νέου το θέμα του αγροτικού πετρελαίου.

«Εδώ και τώρα ζητάμε λύση, αλλιώς παραμένουμε στα μπλόκα και συνεχίζουμε τις επαφές μας» δήλωσε ο Ιω. Παναγής, εκπρόσωπος του Συντονιστικού, διευκρινίζοντας ότι επιθυμία των αγροτών είναι να λάβει η κυβέρνηση συγκεκριμένες δεσμεύσεις για το αγροτικό πετρέλαιο «κι όποτε γίνει», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Εν τω μεταξύ, νωρίτερα σήμερα το πρωί, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάξιμος Χαρακόπουλος, είχε πολύωρη συνάντηση με εκπροσώπους των αγροτών των νομών Ηλείας και Αχαΐας.

Σε δηλώσεις του, ο κ. Χαρακόπουλος ανέφερε ότι γίνονται βήματα προσέγγισης και μέσω του διαλόγου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα, πάντα όμως στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας.

Το ΥΠΕΚΑ για το ζήτημα των ΧΑΔΑ

Για το φλέγον ζήτημα των χωματερών, το υπουργείο ΠΕΚΑ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία εξηγεί τα πεπραγμένα της Ελλάδας και τις εκκρεμότητες που υπάρχουν αλλά και τη χρηματοδότηση του προγράμματος αποκατάστασης.

Σύμφωνα με το υπουργείο, «η Ελλάδα καταδικάσθηκε το 2005 για τη λειτουργία 1.125 ενεργών Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων (ΧΑΔΑ). Σήμερα, υπάρχουν μόλις 78 ενεργοί ΧΑΔΑ, από τους οποίους σχεδόν οι μισοί σε μικρά νησιά. Στους χώρους αυτούς απορρίπτεται λιγότερο από το 6% της ετήσιας ποσότητας των αστικών αποβλήτων της χώρας. Υπάρχουν επίσης 318 ανενεργοί ΧΑΔΑ προς αποκατάσταση. Τρείς περιφέρειες, η Δυτική Μακεδονία, η Θεσσαλία, η Ήπειρος, έχουν εξαλείψει οριστικά την ανεξέλεγκτη διάθεση.

Η σημερινή εξέλιξη δεν αποτελεί καταδικαστική απόφαση. Είναι εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για νέα παραπομπή στο Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Και βέβαια, είναι θετικό το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνωρίζει ευθέως τις προσπάθειες που βρίσκονται σε εξέλιξη για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Ήδη από τους 78 ενεργούς και τους 318 ανενεργούς ΧΑΔΑ έχουν ενταχθεί σε προγράμματα ΕΣΠΑ οι 349, προετοιμάζεται η ένταξη άλλων 29, ενώ με ίδιους πόρους των δήμων αποκαθίστανται 18.

Για την υλοποίηση του προγράμματος αποκατάστασης των ΧΑΔΑ έχει διασφαλιστεί χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, ύψους άνω των 200 εκατομμυρίων ευρώ.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, που έχει την αρμοδιότητα για τη διαχείριση των αστικών αποβλήτων και την κατασκευή των απαιτούμενων έργων, έχει τη στήριξή μας, με οικονομικούς πόρους, θεσμικά εργαλεία και μηχανισμούς. Επιδιώκουμε τη συνεργασία και τη συναντίληψη για την ολοκλήρωση του εθνικού στόχου. Είμαστε αποφασισμένοι να πετύχουμε την εξάλειψη της ανεξέλεγκτης διάθεσης και να δημιουργήσουμε σύγχρονες υποδομές διαχείρισης αποβλήτων.

Άλλωστε, το άμεσο κλείσιμο και η ταχεία αποκατάσταση των υφιστάμενων χωματερών θα γλιτώσουν τη χώρα από πρόστιμα και θα αυξήσουν την απορρόφηση κονδυλίων ΕΣΠΑ. Θα συμβάλουν στην προστασία του περιβάλλοντος, στη βελτίωση της ποιότητας ζωής και στην ανάπτυξη μέσω της εφαρμογής της πρόληψης και της ανακύκλωσης. Στόχοι που εντάσσονται άλλωστε στην πολιτική της Ε. Ε. για την αειφόρο διαχείριση των πόρων»...

Δεν υπάρχουν σχόλια: