11.2.13

Μαύρη Πέμπτη για τις συλλογικές συμβάσεις...


Αντιμέτωποι με τον κίνδυνο άμεσης μισθολογικής μείωσης βρίσκονται 500.000 εργαζόμενοι. Την ερχόμενη Πέμπτη παύουν να ισχύουν 42 κλαδικές συμβάσεις. Η μετενέργειά τους έχει χρόνο ζωής τριών μηνών. Αν σε αυτό το διάστημα δεν ...
υπογραφεί νέα συλλογική σύμβαση, οι επιχειρήσεις αποκτούν την ευχέρεια να περικόψουν μέχρι και 30% τις αποδοχές του προσωπικού.


Σε ελεύθερη πτώση θα βρεθούν οι μισθοί περίπου 500.000 εργαζομένων, καθώς την ερχόμενη Πέμπτη θα λήξουν 42 κλαδικές συμβάσεις.

Η διάρκεια της μετενέργειας έχει πλέον περιοριστεί στους τρεις μήνες και στην περίπτωση που στο ενδιάμεσο δεν υπάρξει νέα σύμβαση, οι μειώσεις των μισθών μπορεί να φτάσουν έως και το 30%.

Μάλιστα ακόμα και αν υπογραφεί νέα κλαδική σύμβαση εργασίας, αυτή δεν δεσμεύει υποχρεωτικά όλες τις επιχειρήσεις, καθώς εφαρμόζεται μόνο στα μέλη της εργοδοτικής οργάνωσης. Επομένως οι υπόλοιπες επιχειρήσεις θα μπορούν με ατομικές συμβάσεις να ρίξουν τους μισθούς ακόμα στα επίπεδα της εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας (δηλαδή στα 586 ευρώ).

• Λεπτομέρειες στην έντυπη έκδοση του «Εθνους»

Δεν υπάρχουν σχόλια: