27.2.13

Επιστροφή στα χωριά με ψηλά το κεφάλι...

Γιώργος Λαμπράκης
Φθίνουσα πορεία έχει λάβει από χθες ο φετινό κύκλος των αγροτικών κινητοποιήσεων, μετά και το νέο αδιέξοδο στη συνάντηση αγροτοσυνδικαλιστών με υπουργούς της κυβέρνησης. Το κορυφαίο αίτημα των αγροτών για χορήγηση φθηνού πετρελαίου, συνάντησε...
για άλλη μια φορά την αδιάλλακτη στάση του κυβερνητικού κλιμακίου. Βλέπετε, όταν μια κυβέρνηση αντιμετωπίζει με τα ΜΑΤ μια σειρά από κινητοποιήσεις και ξεκαθαρίζει πως δεν υπάρχουν περιθώρια ικανοποίησης οικονομικών αιτημάτων καμίας κατηγορίας εργαζομένων, δεν είναι δυνατό στη συνέχεια να κάνει πίσω.

Αυτό συνέβη με τους αγρότες, που μετά από ένα μήνα παρουσίας στους δρόμους, δίχως να προκαλούν προβλήματα και αφού προηγήθηκαν αλλεπάλληλες συναντήσεις με κυβερνητικά κλιμάκια, βρίσκονται σήμερα στο σημείο από το οποίο ξεκίνησαν τον αγώνα τους. Βρίσκονται στο απόλυτο «τίποτα» και μάλιστα στην πλέον δύσκολη χρονιά τόσο για τους ίδιους όσο και για το σύνολο της κοινωνίας. Η επιστροφή στα χωριά τους φαντάζει μονόδρομος καθώς από τη μια μεριά δεν υπάρχουν περιθώρια για την ικανοποίηση αιτημάτων και από την άλλη δεν υπάρχει διάθεση για σύγκρουση με τη πολιτεία.

Το κλίμα στον φετινό κύκλο των αγροτικών κινητοποιήσεων ήταν από την αρχή βαρύ ενώ η εντολή των αστυνομικών δυνάμεων να κρατηθεί πάση θυσία ανοικτό το εθνικό οδικό δίκτυο, δεν άφηνε πολλά περιθώρια στους αγρότες. Η θα επέλεγαν να κρατήσουν τα τρακτέρ τους σε παράδρομους δίχως να εμποδίζουν την κυκλοφορία ή θα έπρεπε να συγκρουστούν με τις δυνάμεις των ΜΑΤ και να καταλήξουν είτε στα κρατητήρια είτε στο νοσοκομείο. Ευτυχώς, επέλεξαν το πρώτο και με εξαίρεση κάποιες στιγμές έντασης όταν προχώρησαν σε συμβολικούς αποκλεισμούς δρόμων, δεν είχαμε τα παρατράγουδα των προηγούμενων χρόνων. Ποια είναι όμως η επόμενη μέρα για τον αγροτικό κόσμο που από τη αρχή των φετινών κινητοποιήσεων έκανε λόγο για αγώνα επιβίωσης με δεδομένο το υπέρογκο κόστος παραγωγής της τρέχουσας καλλιεργητικής περιόδου; Μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα ξεκαθαρίσει πόσα και ποια μπλόκα θα διατηρηθούν. Από εκεί και πέρα η επιστροφή στα χωριά είναι μια πραγματικότητα που πρέπει να αντιμετωπίσουν οι αγρότες. Κάποιοι θα θεωρήσουν ότι αποχωρούν από τους δρόμους με σκυμμένα κεφάλια. Αυτή η εκτίμηση δεν είναι μόνο εσφαλμένη αλλά υποκρύπτει και σκοπιμότητες από κέντρα που θέλουν να απαξιώσουν μια συντονισμένη μορφή κινητοποίησης ενάντια σε πολιτικές οι οποίες τους οδηγούν στον αφανισμό.

Τα κέρδη των αγροτών από τον φετινό κύκλο κινητοποιήσεων είναι μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Κατ΄ αρχήν, κέρδισαν το σεβασμό της κοινωνίας με την απόφαση τους να μην κλείσουν τους δρόμους και να μην ταλαιπωρήσουν συνανθρώπων τους που δεν τους φταίνε σε τίποτα. Ταυτόχρονα, έστειλαν ένα ξεκάθαρο μήνυμα ενότητας και συσπείρωσης με τη συμμετοχή τους στις απεργιακές κινητοποιήσεις της προηγούμενης εβδομάδας, όταν βρέθηκαν στο πλευρό εργαζομένων σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι προκύπτουν οφέλη για τον ίδιο τον αγροτικό κόσμο έτσι ώστε να οργανωθεί και να προετοιμαστεί καλύτερα για τα χειρότερα που έρχονται. Ηδη σε αρκετά χωριά υπάρχουν ζυμώσεις για τη δημιουργία αγροτικών συλλόγων. Ας αξιολογήσουν λοιπόν οι αγρότες τα μηνύματα αυτού του κύκλου κινητοποιήσεων και ας προετοιμαστούν να διεκδικήσουν το δίκιο τους με μαζικότητα, οργάνωση και ενότητα.

Ταχυδρόμος

Δεν υπάρχουν σχόλια: