7.2.13

«Καλά τα μέτρα αλλά όχι αρκετά» απαντούν οι αγρότες...

Νυχτερινό ρεύμα, επιστροφή του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο και μια σειρά από άλλες παροχές περιλαμβάνει το πακέτο μέτρων που .. ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση για τους αγρότες, το οποίο πάντως έγινε δεκτό με επιφυλάξεις. Οπως είπαν οι εκπρόσωποι των αγροτών «είναι ανεπαρκές» και σήμερα προγραμμάτιζαν γενικές συνελεύσεις στα μπλόκα. Χθες, πάντως, οι αγρότες προχώρησαν σε ολιγόλεπτες καταλήψεις εθνικών οδών προειδοποιητικά, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως στον Λευκώνα Σερρών, υπήρξε και ένταση με την Αστυνομία.

Το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, παρουσία της ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, κατέληξε χθες σε ένα μίνι πακέτο παροχών για τους αγρότες, ελπίζοντας ότι θα τους πείσει να εγκαταλείψουν τα μπλόκα και θα εκτονώσει την κατάσταση. Οι πρώτες ωστόσο αντιδράσεις των αγροτών δείχνουν προβληματισμό, αφού όπως λένε, τα περισσότερα από όσα ανακοινώθηκαν τα δικαιούντο ούτως ή άλλως, ενώ για άλλα αιτήματά τους όπως η καθιέρωση κάρτας πετρελαίου δεν άκουσαν τίποτα.
«Ζητούσαμε και ζητάμε την προμήθεια αφορολόγητου αγροτικού πετρελαίου μέσω κάρτας, που θα προβλέπει ανώτατο όριο ανά εκμετάλλευση ανάλογα με τα δηλωμένα στρέμματα στο ΟΣΔΕ (σ.σ.: σύστημα διαχείρισης των επιδοτήσεων)», λέει ο Χρήστος Γκόντιας από την Πρωτοβουλία Αγροτών.
Σύμφωνα με το κυβερνητικό πακέτο, αυξάνεται το ποσό επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης κατά 30 εκατ. ευρώ (από 130 σε 160 εκατ. ευρώ, όσο και πέρυσι), ενώ επιστρέφεται ΦΠΑ 250 εκατ. ευρώ σε 255.000 αγρότες, αριθμός κατά 37.000 μικρότερος από πέρυσι, γεγονός που αυξάνει το τελικό ποσό για κάθε δικαιούχο. Καθιερώνεται από 1ης Ιουλίου ειδικό αγροτικό νυχτερινό τιμολόγιο, που ετοιμάζεται εδώ και καιρό από το ΥΠΕΚΑ, με στόχο να μειωθεί το κόστος του ρεύματος για την άρδευση των αγρών ειδικά το καλοκαίρι. Στο κεφάλαιο ρευστότητα δημιουργείται Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας (ΤΑΕ) με κεφάλαια τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ, που θα χορηγεί χαμηλότοκα βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα δάνεια από τις τράπεζες σε αγρότες και αγροτικές επιχειρήσεις που συμμετέχουν στα αγροτικά κοινοτικά προγράμματα.
Επίσης μειώνεται η υποθήκη στο 120% της σημερινής αξίας του δανείου, για όσους είχαν πάρει δάνεια από την παλιά ΑΤΕ. Για το 80% των δανείων που μεταφέρθηκαν στην Πειραιώς-ΑΤΕ, και αφορά εξυπηρετούμενα δάνεια, η μείωση της υποθήκης θα γίνει από την τράπεζα. Για το 20% των δανείων που έμειναν για εκκαθάριση στην παλαιά ΑΤΕ (μη εξυπηρετούμενα δάνεια) η μείωση θα γίνει από τον εκκαθαριστή.

Για την πρόωρη συνταξιοδότηση
Παρατείνεται κατά 2 χρόνια το πρόγραμμα πρόωρης συνταξιοδότησης ώστε να πάρουν σύνταξη και οι 65ρηδες που δεν αλλιώς δεν θα μπορούσαν καθώς το όριο αυξήθηκε στα 67.


ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: