14.2.13

Δεν πωλούνται, εκμισθώνονται τα ελληνικά νησιά...

Απαγορεύεται η μεταβίβαση της κυριότητας ελληνικών νησιών που ανήκουν στο Δημόσιο κι επιτρέπεται μόνο η εκμίσθωση. Αυτό προβλέπεται από σχετική διάταξη στην τροπολογία του νομοσχεδίου για την... πώληση βραχονησίδων.
Τα παραπάνω διευκρίνισε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Π. Παναγιωτόπουλος, μιλώντας την Πέμπτη το μεσημέρι στη Βουλή, επί της τροπολογίας, η οποία θεσμοθετεί την προϋπόθεση να υπάρχει σύμφωνη γνώμη του Υπουργού Εθνικής Άμυνας και όλων των Γενικών Επιτελείων, σε συνεργασία με το Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως, για να μπορεί να πραγματοποιηθεί η πώληση ιδιωτικών νησιών.

Για την περίπτωση νησιών που ανήκουν στο Δημόσιο, η σχετική Διάταξη ορίζει ότι απαγορεύεται η μεταβίβαση της κυριότητας και επιτρέπεται μόνον η εκμίσθωση, υπό τις αυστηρές προϋποθέσεις που ορίζει η ίδια τροπολογία, δηλαδή άδεια από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας με τη σύμφωνη γνώμη όλων των Γενικών Επιτελείων.

Η επαναδιατύπωση του υπουργού έγινε μετά τις αντιδράσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ, ΠΑΣΟΚ) περί της δυνατότητας που έδινε η τροπολογία για απόκτηση εμπράγματων δικαιωμάτων από φυσικά ή νομικά πρόσωπα σε ιδιωτικές νήσους ή νησίδες όπως και σε δημόσιες νησίδες, οπουδήποτε και εάν αυτές βρίσκονται. Με τη νέα διατύπωση, δεν υφίσταται θέμα απόκτησης εμπράγματων δικαιωμάτων υποψήφιων επενδυτών σε νησίδες που ανήκουν στο δημόσιο. 

enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: