24.2.13

Άνοιξαν οι κάλπες στην Ιταλία...

Προβάδισμα 5 περίπου μονάδων για τον Πιέρ Λουίτζι Μπερσάνι...
Σαράντα επτά εκατομμύρια Ιταλοί καλούνται σήμερα και αύριο στις κάλπες για την ανανέωση της βουλής και της γερουσίας της Ρώμης. Τα εκλογικά τμήματα θα... παραμείνουν ανοικτά από τις επτά το πρωί μέχρι τις εννιά το βράδυ, και αύριο από τις έξι το πρωί μέχρι τις δύο το μεσημέρι τοπική ώρα. Τα πρώτα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων αναμένεται να κοινοποιηθούν μετά τη λήξη της ψηφοφορίας και τα επίσημα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν τα ξημερώματα της Τρίτης.

Παράλληλα, δεκατρία εκατομμύρια Ιταλοί καλούνται να εκφρασθούν για την ανανέωση των περιφερειακών συμβουλίων της Λομβαρδίας (με πρωτεύουσα το Μιλάνο), του Λατίου (με πρωτεύουσα την Ρώμη) και της περιοχής του Μολίζε, στην κεντρική Ιταλία.
Η σφοδρή κακοκαιρία που πλήττει την βόρεια Ιταλία με χιονοπτώσεις και τις νότιες περιοχές της χώρας, με ισχυρές βροχοπτώσεις, μπορεί να αποθαρρύνει ενδεχομένως, κάποιους από τους εκλογείς, ενισχύοντας την αποχή.

Το ιταλικό υπουργείο εσωτερικών πάντως, έχει δώσει οδηγίες στις διάφορες νομαρχίες «να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να διευκολυνθεί η προσέλευση των ψηφοφόρων στα εκλογικά τμήματα», με ιδιαίτερη αναφορά στους ηλικιωμένους.

Οι δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν πριν από δύο εβδομάδες έδειξαν ότι ο ηγέτης του κεντροαριστερού κόμματος, Πιέρ Λουίτζι Μπερσάνι, προηγείται με προβάδισμα 5 μονάδων, αλλά οι αναλυτές διαφωνούν σχετικά με το αν θα είναι σε θέση να σχηματίσει μια σταθερή κυβέρνηση που θα ωθήσει τη χώρα στις αναγκαίες οικονομικές μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται για την ανάκαμψη.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς ο Μπερσάνι φαίνεται ότι προηγείται μόλις λίγες μονάδες του αντιπάλου του, Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Οι δημοσκοπήσεις εξακολουθούν να δείχνουν ότι το πιο πιθανό αποτέλεσμα είναι μια κεντροαριστερή κυβέρνηση με επικεφαλής το Μπερσάνι, η οποία ενδεχομένως να υποστηρίζεται από τον Μάριο Μόντι.

Ωστόσο, η δυναμικές προεκλογικές εκστρατείες του Μπερλουσκόνι και του Γκρίλο έχουν δημιουργήσει αμφιβολίες για το αποτέλεσμα των εκλογών, προκαλώντας ανησυχίες ότι μπορεί να μην υπάρξει ένας σαφής νικητής.

Παρόλα αυτά, όποια κυβέρνηση κι αν προκύψει από τις εκλογές θα έχει μπροστά της μια δύσκολη αποστολή, την ανάσυρση της Ιταλίας από τη μεγαλύτερη ύφεση των τελευταίων 20 ετών και την οικονομική ανάκαμψη της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: