16.2.13

Πρόωρες εκλογές στο μυαλό του Σαμαρά...

To ενδεχόμενο της προσφυγής σε πρόωρες κάλπες έχει αρχίσει να «κυκλοφορεί» τις τελευταίες ημέρες στα πολιτικοδημοσιογραφικά στέκια.
Σύμφωνα με τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, ακόμη και στενοί συνεργάτες του... προωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά αφήνουν ανοιχτή μια τέτοια πιθανότητα, αφού κανείς δεν είναι σε θέση να προβλέψει τις εξελίξεις του επόμενου τριμήνου.
Στην κυβέρνηση έχουν συνειδητοποιήσει ότι η λήψη νέων μέτρων θα οδηγούσε αυτομάτως σε απρόβλεπτες πολιτικές εξελίξεις, αφού η πλειοψηφία των βουλευτών του κυβερνητικού συνασπισμού έχει ήδη προεξοφλήσει ότι δεν πρόκειται να τα ψηφίσει.

Η πρώτη ιδέα που φαίνεται να κερδίζει σημαντικό έδαφος στο Μέγαρο Μαξίμου, συνδέεται με την αναγκαιότητα να γίνουν άμεσα αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, με στόχο μεγαλύτερη ευελιξία στη λήψη των κυβερνητικών αποφάσεων.

Το ζητούμενο για τον κ. Σαμαρά είναι να υπάρξει άμεσα μια μεγάλη αποκρατικοποίηση, εξέλιξη που θα στείλει μήνυμα κινητικότητας και ανάπτυξης, εντός και εκτός Ελλάδος. Ωστόσο, μέχρι στιγμής φαίνεται να μην προχωρούν οι αρχικοί σχεδιασμοί, γεγονός που δυσχεραίνει εξαιρετικά τη συνολική πορεία της κυβέρνησης.

Μάλιστα ένας από τους βασικούς λόγους που ο κ. Σαμαράς δείχνει να κάνει δεύτερες σκέψεις σε ό,τι αφορά τον ανασχηματισμό συνδέεται με την εύθραυστη κατάσταση που επικρατεί σε επίπεδο τρικομματικής κυβέρνησης. «Όσοι από τους υπουργούς βρεθούν εκτός κυβέρνησης αυτομάτως θα βγουν στο αντάρτικο» λένε έμπειρα πολιτικά στελέχη. Α σε αυτούς προστεθούν οι βουλευτές που φιλοδοξούν να εισέλθουν στο κυβερνητικό σχήμα, αλλά θα μείνουν εκτός κυβέρνησης, τότε το μείγμα θα είναι εκρηκτικό.

Πέραν όμως των νεοδημοκρατών, ο κ. Σαμαράς διαισθάνεται ότι ο βασικός εταίρος της τρικομματικής κυβέρνησης, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, έχει αρχίσει να αποσταθεροποιείται πλήρως, σε εσωκομματικό επίπεδο. Αυτό σημαίνει ότι την επομένη του ανασχηματισμού υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να βρεθεί χωρίς κοινοβουλευτική ομάδα. Μπροστά σε αυτό το σκηνικό, ο πρωθυπουργός δείχνει να μελετά εκτός των άλλων και το ενδεχόμενο της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες αν και, σύμφωνα με στενούς του συνεργάτες, δεν το θέλει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: