6.2.13

Φορτώνουν τα πλοία στον Πειραιά...


Στάση εργασίας σε λεωφορεία και τρόλεϊ...
«Η πόρτα μου είναι ανοιχτή για συζήτηση» διαμήνυσε ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Κωστής Μουσουρούλης μετά την εφαρμογή της απόφασης να επιστρατευτούν οι απεργοί ναυτεργάτες. Σε επιφυλακή βρίσκεται η... ΠΝΟ η οποία στηλίτευσε την είσοδο των ΜΑΤ στο λιμάνι του Πειραιά και προανήγγειλε νέες κινητοποιήσεις στο εγγύς μέλλον. Τα πλοία άρχισαν να φορτώνουν νωρίς το πρωί από την πύλη Ε3 με προορισμό τα Δωδεκάνησα και τις Κυκλάδες.

Τουλάχιστον 4.000 ναυτεργάτες βρίσκονται στην πύλη Ε1 στον Άγιο Διονύσιο, από όπου αναχωρούν τα πλοία για την Κρήτη, προκειμένου να πραγματοποιήσουν πορεία διαμαρτυρίας προς το υπουργείο Ναυτιλίας. Η ΠΝΟ κάνει λόγο για «πρωτοφανή βία και τρομοκρατία» από την πλευρά της κυβέρνησης: «Οι χώροι του λιμανιού είχαν καταληφθεί από νωρίς το βράδυ από εκατοντάδες μονάδες των Μ.Α.Τ., των Ειδικών Δυνάμεων και του Λιμενικού Σώματος, προκειμένου με αυτό τον πιεστικό, αυταρχικό και βίαιο τρόπο και κόβοντας σε μερικές περιπτώσεις και τους κάβους πλοίων να οδηγήσουν τα σκάφη στο αγκυροβόλιο και στην Ακτή Βασιλειάδη ούτως ώστε μέσα στον στρατοκρατούμενο πλέον χώρο να αρχίσει η φορτοεκφόρτωση».

Μετά από έκτακτη συνεδρίαση στις 5 το πρωί, η ΠΝΟ αποφάσισε να λάβει νέες πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη διάφορων μορφών κινητοποίησης σε συνεργασία και με άλλους συνδικαλιστικούς φορείς, να συμμετάσχει στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ στις 20 Φεβρουαρίου και να προβεί σε νέες απεργιακές κινητοποιήσεις όταν κατατεθεί στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου.

«Η πόρτα μου είναι ανοιχτή να έρθουν να συζητήσουμε, ακόμη και σήμερα», δήλωσε ο Κωστής Μουσουρούλης (ΑΝΤ1). «Οι συνέπειες της ύφεσης δεν θεραπεύονται ούτε με κραυγές ούτε με συνθήματα (…) ο διάλογος εξαντλήθηκε (…) εύχομαι και ελπίζω να περάσουμε στη νομιμότητα», πρόσθεσε.

Η κατάσταση στον Πειραιά είναι συγκεχυμένη, αφού μετά την επιστράτευση των εργαζομένων της ΠΝΟ, κάποια πλοία φορτώνουν με εμπορεύματα, οχήματα, καθώς και με επιβάτες στις πύλες Ε2 και Ε3, αλλά οι ναυτεργάτες παραμένουν στην προβλήτα της πύλης Ε1.

Στο πλαίσιο κινητοποίησης του ΠΑΜΕ, στο λιμάνι βρίσκεται η ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

Η επιστράτευση είναι σε ισχύ από τις 6.00 το πρωί, οπότε και δημοσιεύτηκε η σχετική απόφαση στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως.

Πρόκειται για την 4η επιστράτευση τα τελευταία 13 χρόνια, αφού είχαν προηγηθεί οι επιστρατεύσεις του 2001, του 2006 και του 2010. Μάλιστα, η τελευταία επίταξη διήρκησε δυο χρόνια, αφού άρθηκε στα τέλη του 2012.

Οι ναυτεργάτες στην Αττική δεν παραλαμβάνουν τα φύλλα πορείας, όπως αποφάσισε η ΠΝΟ, σε σύσκεψη, κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης το βράδυ της Τρίτης στο λιμάνι του Πειραιά .

Για τις 10.30, η ΠΝΟ έχει προγραμματίσει νέα συγκέντρωση στον Άγιο Διονύσιο.

Χθες οι απεργοί αποφάσισαν την αναστολή των κινητοποιήσεών τους εκτός Αττικής και τη συγκέντρωση των απεργιακών δυνάμεων στο λιμάνι του Πειραιά προκειμένου να ενισχυθεί ο αγώνας τους.

Σε ένδειξη συμπαράστασης προς τους απεργούς, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ έχουν κηρύξει 24ωρη παναττική απεργία. Καλούν την κυβέρνηση να ανακαλέσει την απόφαση της επιστράτευσης των ναυτεργατών. Κυβερνητικό αυταρχισμό και κακοποίηση των δημοκρατικών θεσμών καταγγέλλει η ΓΣΕΕ. «Η Δημοκρατία και τα θεμελιώδη δικαιώματα των εργαζομένων βρίσκονται πλέον σε αναστολή», σχολιάζει η ΑΔΕΔΥ.

Στάση εργασίας σε λεωφορεία και τρόλεϊ την Τετάρτη, στο πλαίσιο της παναττικής απεργίας.

enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: