8.2.13

Εκτεταμένη έρευνα από το ΣΔΟΕ για κύκλωμα εικονικών τιμολογίων...


Εκτεταμένη έρευνα διεξάγει το ΣΔΟΕ Αττικής, για την αποκάλυψη κυκλώματος εικονικών τιμολογίων τύπου «carusel», στην οποία εμπλέκονται πολλές μεγάλες επιχειρήσεις που ασχολούνται με εμπόριο ηλεκτρικών συσκευών. Πρόκειται για εικονικά τιμολόγια ύψους...
300.000.000 ευρώ και η ζημία του Δημοσίου από τον ΦΠΑ αγγίζει τα 70.000.000 ευρώ, σύμφωνα με ανακοίνωση του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος.

Ήδη, έχουν προσέλθει και καταβάλλει τον ΦΠΑ , μαζί με τα πρόστιμα, οι μισές και πλέον επιχειρήσεις και ένα μεγάλο μέρος έχει ζητήσει συμβιβασμό με το υπουργείο Οικονομικών.

Αιτία του ελέγχου στάθηκε η ξαφνική εμπορική γιγάντωση της εκδότριας εταιρείας, της οποίας ο τζίρος μετεβλήθη από 300.000 ευρώ σε 300.000.000 ευρώ.

Τα πρόστιμα ανέρχονται στο διπλάσιο των συναλλαγών.

Εντατικοί έλεγχοι τον Ιανουάριο

Κατά τους ελέγχους του ΣΔΟΕ στην αγορά τον Ιανουάριο διαπιστώθηκαν μεταξύ άλλων και οι ακόλουθες υποθέσεις:

• Διαπιστώθηκε ότι δέκα επιχειρήσεις στην περιοχή της Αττικής εξέδωσαν εικονικά τιμολόγια ύψους 42.500.000 ευρώ, προκειμένου να καλύψουν ανύπαρκτες συναλλαγές, με αποτέλεσμα να απολέσει το Δημόσιο έσοδα από ΦΠΑ ύψους 9.800.000 ευρώ. Τα πρόστιμα ανέρχονται στο διπλάσιο των συναλλαγών.

Πρόκειται για επιχειρήσεις Μεταλλικών Κατασκευών και Αλουμινίου, Εμπορίου Σιδήρου, εργασίες επιχωματώσεων, εμπόριο Ξυλείας και επιχείρηση ιατρικών υπηρεσιών.

• Εικονικά τιμολόγια ύψους 27.000.000 ευρώ, έλαβαν 16 επιχειρήσεις προκειμένου να καλύψουν συναλλαγές για τις οποίες δεν κατείχαν νόμιμα φορολογικά και τελωνειακά έγγραφα.

Πρόκειται για τρείς εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών, μια εταιρεία κατασκευής ψυκτικών μηχανημάτων, επιχείρηση εμπορίας και επισκευής ηλεκτρονικών υπολογιστών, επιχείρηση εμπορίας ανταλλακτικών, έναν πολιτικό μηχανικό, ένα εστιατόριο πολυτελείας και μια επιχείρηση εμπορίας χρωμάτων.

• Το ΣΔΟΕ Ηπείρου αποκάλυψε υπόθεση εικονικών αγορών αγροτικών προϊόντων (κρεμμύδια), ύψους 1.403.000 ευρώ από αγρότες της Θήβας.

Ο εκδότης των εικονικών τιμολογίων ήταν οπωροπωλείο στην Πρέβεζα.

• Σε 16 φαρμακεία, τα οποία ελέγχθηκαν από το ΣΔΟΕ Π.Δ. Πελοποννήσου, διαπιστώθηκε ότι, δημιουργούσαν τις προϋποθέσεις σε φαρμακευτική επιχείρηση - φαρμακαποθήκη να σχηματίζει απόθεμα φαρμάκων ώστε, είτε απευθείας είτε μέσω Κύπρου, να πραγματοποιεί αποστολές-εξαγωγές φαρμάκων προς τη Γερμανία.

Επίσης, ορισμένα από τα ελεγχθέντα φαρμακεία εξήγαγαν τα φάρμακα στην Γερμανία χωρίς να έχουν πραγματοποιήσει τις αντίστοιχες αγορές. Ερευνάται η προέλευση των φαρμάκων για τα οποία δεν υπήρξαν παραστατικά.

Η υπόθεση κοινοποιήθηκε και στο υπουργείο Υγείας για τις δικές του έρευνες

* Τέλος από το ΣΔΟΕ ΠΔ Αττικής συνελήφθησαν τρεις ιταλοί υπήκοοι για παράνομη διακίνηση 1.400.000 τσιγάρων.

Οι διαφυγόντες δασμοί και λοιποί φόροι ανέρχονται στο ποσό των 232.436 ευρώ.

Από τους συλληφθέντες επ' αυτοφώρω, ο ένας συνελήφθη στο χώρο μεταφόρτωσης στην περιοχή Ασπροπύργου, ενώ οι άλλοι δύο σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών κατά την ώρα της διαφυγής τους.
NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια: