9.2.13

Η τρόικα καταφθάνει με ατζέντα για απολύσεις...

Τα προαπαιτούμενα για τη δόση του Μαρτίου
Ρεπορτάζ: Ειρήνη Χρυσολωρά
Πυκνώνουν τα σύννεφα για την κυβέρνηση ενόψει της άφιξης της τρόικας στο τέλος του μήνα, καθώς οι βασικές απαιτήσεις της και κυρίως αυτή για απολύσεις στο Δημόσιο, ενόψει της εκταμίευσης των επόμενων δόσεων, δύσκολα θα...
ικανοποιηθούν.
Οι απολύσεις, οι ιδιωτικοποιήσεις και η φοροδιαφυγή είναι, σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, οι τρεις βασικές απαιτήσεις της τρόικας και ιδίως του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, όπως κατέστησαν σαφές οι εκπρόσωποί του στο πλαίσιο της τελευταίας συνεδρίασης των εκπροσώπων των υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες.
Ειδικότερα, για τη δόση του Μαρτίου 2,8 δισ. ευρώ είναι προαπαιτούμενο να καθοριστούν τα οργανογράμματα, να προσδιοριστούν οι πλεονάζουσες θέσεις και να τεθούν τριμηνιαίοι στόχοι απολύσεων έως το 2014.
Οι πληροφορίες όμως από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι το μόνο που θα έχει γίνει - κατά πάσα πιθανότητα - έως την άφιξη της τρόικας θα είναι το νέο οργανόγραμμα του στενού δημόσιου τομέα, που αφορά όμως μόνο 60.000 υπαλλήλους. Αντίθετα, δεν θα είναι έτοιμος ο σχεδιασμός της «κινητικότητας» του στενού δημόσιου τομέα, δηλαδή των μετακινήσεων υπαλλήλων σε άλλες θέσεις, που προϋποθέτει αξιολόγησή τους, ενώ - πολύ περισσότερο - δεν θα είναι έτοιμος ο σχεδιασμός για τον ευρύτερο δημόσιο τομέα (μετακινήσεις και απολύσεις), που αφορά 700.000 υπαλλήλους.
Συνολικά, όπως είναι γνωστό, 25.000 υπάλληλοι προβλέπεται να μπουν σε καθεστώς «κινητικότητας» έως το 2014 εισπράττοντας επί ένα χρόνο το 70% του μισθού τους. Οπως επισημαίνει αρμόδια πηγή, οι τροϊκανοί έχουν ξεκαθαρίσει ότι περιμένουν «ένα μεγάλο ποσοστό» από αυτούς να οδηγηθεί τελικά σε απόλυση. Ωστόσο, δίνεται ακόμη η μάχη της μετακίνησης των 2.000 υπαλλήλων που εκκρεμούν από τον στόχο του 2012.
Εξίσου προβληματική είναι και η επίτευξη των στόχων για τη φοροδιαφυγή, οι οποίοι αναμένεται να τεθούν ως προαπαιτούμενο για την εκταμίευση των επόμενων δόσεων (ακολουθεί δόση 6 δισ. ευρώ το β' τρίμηνο). Η σύλληψη της φοροδιαφυγής έγινε πιο επιτακτική μετά την αστοχία των φορολογικών εσόδων κατά 300 εκατ. ευρώ τον πρώτο κιόλας μήνα του 2013. «Αν δημιουργηθεί τάση με την υπέρβαση των εσόδων στο τρίμηνο δεν θα μαζεύεται», σημειώνει στέλεχος του οικονομικού επιτελείου και προσθέτει ότι η κυβέρνηση θα αξιολογήσει έως τα τέλη Φεβρουαρίου τα φορολογικά μέτρα ώστε να εισηγηθεί αλλαγές σε αυτά που δεν αποδίδουν. «Ο,τι αποδίδει, ας είναι και άδικο, το κρατάμε», λέει χαρακτηριστικά.

ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ... Πάντως, το ίδιο στέλεχος εκφράζει την πεποίθηση ότι αν η κυβέρνηση ανταποκριθεί σε όλες τις υποχρεώσεις της σε ό,τι αφορά τα φορολογικά έσοδα (έλεγχοι κ.τ.λ.) και εξακολουθεί να υπάρχει υστέρηση, η οποία αποδίδεται μόνο στην ύφεση, η τρόικα δεν θα ζητήσει νέα μέτρα, αλλά θα δεχθεί αναθεώρηση του ελλείμματος.
Το μόνο βέβαιο αυτή τη στιγμή είναι, επομένως, η δόση του Φεβρουαρίου 2,8 δισ. ευρώ, που εξασφαλίζεται βασικά με την επικαιροποίηση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, το οποίο κατέθεσε χθες στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.
Σύμφωνα με αυτό, προβλέπονται μέτρα 13,3 δισ. ευρώ έως το 2016, ενώ μένει ανοιχτό το ενδεχόμενο να ληφθούν πρόσθετα μέτρα για να καλυφθεί το κενό της τελευταίας διετίας (περίπου 2,5 δισ. ευρώ)...
NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια: