13.2.13

ΔΝΤ: Κάντε κάτι για την εγγύση των ευρω-καταθέσεων...


Ο εποπτικός μηχανισμός δεν επαρκεί»...
Αλάρμ για την εγγύηση των καταθέσεων κρούει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), ανήσυχο για την πορεία της υγείας των ευρω-τραπεζών εάν δεν υπάρξει γρήγορα κοινός μηχανισμός εποπτείας και εξασφάλισης. Το ΔΝΤ, σε ειδική έκθεση, ζητά...
επιτάχυνση της ενοποίησης του τραπεζικού συστήματος στην ευρωζώνη, ώστε να οριστεί ενιαία αρχή εκκαθάρισης τραπεζών με τους κατάλληλους μηχανισμούς πιστωτικών διευκολύνσεων προειδοποιώντας πως οποιοδήποτε πισωγύρισμα μπορεί να εγκλωβίσει την οικονομία σε δίνη.

Σημειώνει ότι είναι αναγκαία η συγκρότηση ενός ενιαίου σχήματος για την πανευρωπαϊκή εγγύηση των καταθέσεων και ότι η δημιουργία ενός κοινού εποπτικού μηχανισμού δεν αρκεί από μόνη της για την αντιμετώπιση των κινδύνων.

Το ΔΝΤ απηύθυνε εκ νέου έκκληση στις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης να μην καθυστερήσουν τη συμφωνία για την άμεση ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον ESM για την άμεση διοχέτευση κεφαλαίων στις προβληματικές τράπεζες της περιοχής.

Η απόφαση κάνει λόγο για το 2014, αλλά μια σειρά κολλήματα και αντιπαραθέσεις για το κόστος και ποιος θα το επωμιστεί, ενόψει έντονης αστάθειας και κινδύνων σε κολοσσούς σαν την Ισπανία και την Ιταλία, δημιουργεί ανησυχίες και σκεπτικισμό...
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: